OIE

Elektroprivreda Crne Gore planira tender za rekonstrukciju 5 MHE

Foto: EPCG

Objavljeno

18.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) planira tokom trećeg kvartala 2019. godine da raspiše tender za izbor proizvođača, isporučioca i montera opreme, kao i Glavnog projektanta za projekat rekonstrukcije i modernizacije pet malih hidroelektrana (MHE), saopštio je EPCG.

Rekonstrukcija i modernizacija malih elektrana, koje posluju u sastavu EPCG kao deo proizvodnih kapaciteta Hidroelektrane (HE) Perućica, trebalo bi da počne tokom naredne godine. Procenjena vrednost projekta je 3,26 miliona evra, navodi se u saopštenju.

U pitanju su MHE Rijeka Crnojevića, Podgor, Lijeva Rijeka, Šavnik i Rijeka Mušovića, koje su izgrađene sredinom 20. veka.

Instalisana snaga svih pet MHE iznosi 2,5 MW, a njihova projektovana godišnja proizvodnja oko 5,5 miliona kWh, navodi EPCG i dodaje da proizvodnja ovih pet MHE ne spada u cenovnu politiku fid-in tarifa tj. podsticajnih cena za obnovljive izvore energije (OIE) iz malih hidroelektrana.

EPCG je potpisala ugovor po kojem će se izraditi projektna dokumentacija za projekat rekonstrukcije i modernizacije MHE, saopštila je kompanija, ne navodeći kome je ugovor dodeljen.

Rok za izradu Idejnog projekta je osam meseci od dana potpisivanja ugovora, a nakon revizije tog dokumenta, tokom trećeg kvartala 2019. godine, biće raspisan tender za izbor proizvođača, isporučioca i montera opreme, kao i Glavnog projektanta za svih pet objekata, navodi se u saopštenju.

Najveći deo proizvodnje iz OIE obavlja se u hidroelektranama

U 2017. godini, Crna Gora je imala ukupno 753 MW kapaciteta OIE, od čega se na velike hidroelektrane (HE) odnosi 649 MW, MHE 32 MW i vetropark Krnovo 72 MW, navodi se u poslednjem Godišnjem izveštaju o implementaciji Sekretarijata Energetske zajednice.

Crna Gora je svoj cilj da u 2020. dostigne udeo OIE od 33% premašila još 2016. godine, kada je udeo iznosio 41,6%.

Ukupna proizvodnja električne energije iz OIE u Crnoj Gori u 2017. iznosila je 1,084 GWh (46% ukupne proizvodnje), dok očekivana proizvodnja iz OIE za 2018. godinu iznosi 2,433 GWh (64%). Plan za 2019. predviđa 2,094 GWh (61%).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

18. decembar 2018. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

18. decembar 2018. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

18. decembar 2018. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

18. decembar 2018. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu