Životna sredina

24 stipendije za specijalističke studije u Beogradu o pravednoj i zelenoj tranziciji

24 stipendije za specijalističke studije u Beogradu o pravednoj i zelenoj tranziciji

Foto: Mreža za demokratski dijalog

Objavljeno

06.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Pravedna tranzicija na Zapadnom Balkanu centralna je tema specijalističkih studija koje organizuju Mreža za demokratski dijalog i FEFA fakultet. Konkurs je otvoren do 27. aprila, studije će biti održane u Beogradu, a Međunarodni centar Olof Palme će pokriti sve troškove za 24 polaznika.

Pravedna tranzicija je verzija budućnosti koja ima za cilj pravedno društvo u okvirima održivog razvoja, iz perspektive Srbije i Zapadnog Balkana, a po ugledu na trendove u Evropske unije, navodi se u pozivu organizatora studija iz Mreže za demokratski dijalog (DD mreža).

Cilj studija je da polaznici steknu odgovorajuća teorijska i praktična znanja i veštine, kako bi mogli da ih adekvatno primene u daljem procesu tranzicije društva zasnovanom na poštovanju principa pravednosti i održivosti.

Specijalističke studije na temu pravedne tranzicije održaće se od 1. maja do 1. novembra i obuhvatiće šest tematskih celina:

  • Globalizacija i pravedna tranzicija
  • Data literacy i donošenje odluka na osnovu podataka
  • Tržište rada i pravedna tranzicija
  • Rad u budućnosti
  • Zelena tranzicija
  • Lične slobode i ljudska prava u kontekstu pravedne tranzicije

Ovo je prvi specijalistički program u Srbiji usmeren na pravednu tranziciju, nezaobilazni model razvoja kako zajednica, tako i društva u celini, navodi se u pozivu.

Polaznici će dobiti potrebna znanja iz ove oblasti, kao i 30 ECTS poena koji se mogu iskoristiti u daljem školovanju.

Dostignuća i motivacija za pravednu tranziciju

Organizatori programa su istakli da je poziv otvoren za različite grupe donosioca odluka iz privatnog i javnog sektora, kako aktivnih, tako i onih koji nameravaju da se bave time. Pozvani su i akteri iz političkih partija i pokreta, organizacija civilnog društva i sindikata, a dobrodošli su da se prijave i akademci i mladi stručnjaci.

Poziv je otvoren za različite grupe donosioca odluka iz privatnog i javnog sektora, aktere iz političkih partija i pokreta, organizacija civilnog društva i sindikata

Učesnici će biti odabrani u skladu sa svojim akademskim, aktivističkim i drugim relevantnim dostignućima, kao i na osnovu motivacije i želje za postizanjem ciljeva u domenu pravedne tranzicije.

Visina školarine za ove specijalističke studije iznosi dve hiljade evra u dinarskoj protivvrednosti. Međunarodni centar Olof Palme ove godine stipendijama potpuno pokriva 24 polaznika.

Troškovi za smeštaj, hranu i put za sve učesnike koji nisu iz Beograda biće takođe plaćeni. Broj mesta je ograničen, istakli su organizatori.

Detaljnije informacije o modulima i akreditaciji mogu se dobiti na internet stranici DD Mreže, dok će raspored i vreme predavanja, kao i vannastavni program biti uskoro objavljeni na istoj adresi.

Koncept pravedne tranzicije

Koncept pravedne tranzicije predstavlja sveobuhvatni okvir koji vodi transformaciju ka ekološki održivim društvima na socijalno pravedan i pravičan način, prema organizaciji za političku ekologiju Polekol.

Pravedna tranzicija podrazumeva suštinske promene ključnih privrednih grana i potrošačkih sistema, poput energetike, transporta, poljoprivrede i prehrane.

Koncept takođe uključuje i promene infrastrukture, društvenih vrednosti i politike, i poziva na buduće društvo sa zdravim ekosistemom, javnim službama, zdravstvom, obrazovanjem i kulturom, navodi Polekol.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

6. april 2022. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

6. april 2022. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

6. april 2022. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

6. april 2022. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja