Energetska efikasnost

Svetska banka odobrila još 32 miliona USD za investiranje u energetsku efikasnost u BiH

Foto: Pixabay

Objavljeno

02.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Svetska banka odobrila je novo finansiranje u iznosu od 32 miliona američkih dolara za investiranje u energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini (BiH), navodi se u saopštenju Svetske banke koje prenose mediji u BiH.

Investiranje u energetsku efikasnost odnosi se na renoviranje škola i bolnica širom BiH, što uključuje čistije i efikasnije grejanje, bolju izolaciju, bolje osvetljenje i ukupno poboljšanje uslova u objektima, saopšteno je iz Svetske banke.

Ova sredstva su dodatak na prethodni paket od 32 miliona američkih dolara koji je Svetska banka odobrila u martu 2014. godine, a u okviru kog je u BiH obnovljeno više od 60 škola i bolnica.

Time su omogućeni bolji uslovi u školama i u bolnicama, a direktnu korist je ostvarilo više od 500.000 učenika i pacijenata, navodi se.

U renoviranim objektima smanjena je potrošnja električne energije i do 60%, što je ušteda od preko 512.000 MWh.

Sve to je vodilo smanjenju emisije CO2 od 189.000 metričkih tona, što je ekvivalent zagađenju koje proizvodi oko 2.000 automobila.

BiH koristi mnogo više energije od drugih zemalja Evrope, a polovina te energije se troši u zgradama koje imaju nedostatke poput loše izolacije, zastarelih sistema grijanja i neadekvatnog osvetljenja, navodi se u saopštenju.

Šef Kancelarije Svetske banke u BiH Emanuel Salinas rekao je da se javni objekti u BiH tokom zime ne greju dovoljno zbog visokih troškova.

On je istakao da ove investicije pružaju i dodatne koristi, uključujući značajno smanjenje računa za električnu energiju, kao i smanjenje zagađenja vazduha.

U BiH ima oko 7.600 javnih zgrada, odnosno 2.908 u Republici Srpskoj i 4.419 u FBiH, za koje su potrebne investicije u energetsku efikasnost procenjene na od 350 do 510 miliona evra.

Cilj ovog prijekta je poboljšanje stanja u određenim školama i bolnicama, kao i uspostavljanje mehanizma kojim se mogu mobilizovati dodatna sredstva koja bi se koristila za renoviranje većeg broja objekata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana