x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Svetska banka odobrila još 32 miliona USD za investiranje u energetsku efikasnost u BiH

02.11.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Svetska banka odobrila još 32 miliona USD za investiranje u energetsku efikasnost u BiH

Svetska banka odobrila je novo finansiranje u iznosu od 32 miliona američkih dolara za investiranje u energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini (BiH), navodi se u saopštenju Svetske banke koje prenose mediji u BiH.

Investiranje u energetsku efikasnost odnosi se na renoviranje škola i bolnica širom BiH, što uključuje čistije i efikasnije grejanje, bolju izolaciju, bolje osvetljenje i ukupno poboljšanje uslova u objektima, saopšteno je iz Svetske banke.

Ova sredstva su dodatak na prethodni paket od 32 miliona američkih dolara koji je Svetska banka odobrila u martu 2014. godine, a u okviru kog je u BiH obnovljeno više od 60 škola i bolnica.

Time su omogućeni bolji uslovi u školama i u bolnicama, a direktnu korist je ostvarilo više od 500.000 učenika i pacijenata, navodi se.

U renoviranim objektima smanjena je potrošnja električne energije i do 60%, što je ušteda od preko 512.000 MWh.

Sve to je vodilo smanjenju emisije CO2 od 189.000 metričkih tona, što je ekvivalent zagađenju koje proizvodi oko 2.000 automobila.

BiH koristi mnogo više energije od drugih zemalja Evrope, a polovina te energije se troši u zgradama koje imaju nedostatke poput loše izolacije, zastarelih sistema grijanja i neadekvatnog osvetljenja, navodi se u saopštenju.

Šef Kancelarije Svetske banke u BiH Emanuel Salinas rekao je da se javni objekti u BiH tokom zime ne greju dovoljno zbog visokih troškova.

On je istakao da ove investicije pružaju i dodatne koristi, uključujući značajno smanjenje računa za električnu energiju, kao i smanjenje zagađenja vazduha.

U BiH ima oko 7.600 javnih zgrada, odnosno 2.908 u Republici Srpskoj i 4.419 u FBiH, za koje su potrebne investicije u energetsku efikasnost procenjene na od 350 do 510 miliona evra.

Cilj ovog prijekta je poboljšanje stanja u određenim školama i bolnicama, kao i uspostavljanje mehanizma kojim se mogu mobilizovati dodatna sredstva koja bi se koristila za renoviranje većeg broja objekata.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.