Energetska efikasnost

Svetska banka odobrila još 32 miliona USD za investiranje u energetsku efikasnost u BiH

Foto: Pixabay

Objavljeno

02.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Svetska banka odobrila je novo finansiranje u iznosu od 32 miliona američkih dolara za investiranje u energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini (BiH), navodi se u saopštenju Svetske banke koje prenose mediji u BiH.

Investiranje u energetsku efikasnost odnosi se na renoviranje škola i bolnica širom BiH, što uključuje čistije i efikasnije grejanje, bolju izolaciju, bolje osvetljenje i ukupno poboljšanje uslova u objektima, saopšteno je iz Svetske banke.

Ova sredstva su dodatak na prethodni paket od 32 miliona američkih dolara koji je Svetska banka odobrila u martu 2014. godine, a u okviru kog je u BiH obnovljeno više od 60 škola i bolnica.

Time su omogućeni bolji uslovi u školama i u bolnicama, a direktnu korist je ostvarilo više od 500.000 učenika i pacijenata, navodi se.

U renoviranim objektima smanjena je potrošnja električne energije i do 60%, što je ušteda od preko 512.000 MWh.

Sve to je vodilo smanjenju emisije CO2 od 189.000 metričkih tona, što je ekvivalent zagađenju koje proizvodi oko 2.000 automobila.

BiH koristi mnogo više energije od drugih zemalja Evrope, a polovina te energije se troši u zgradama koje imaju nedostatke poput loše izolacije, zastarelih sistema grijanja i neadekvatnog osvetljenja, navodi se u saopštenju.

Šef Kancelarije Svetske banke u BiH Emanuel Salinas rekao je da se javni objekti u BiH tokom zime ne greju dovoljno zbog visokih troškova.

On je istakao da ove investicije pružaju i dodatne koristi, uključujući značajno smanjenje računa za električnu energiju, kao i smanjenje zagađenja vazduha.

U BiH ima oko 7.600 javnih zgrada, odnosno 2.908 u Republici Srpskoj i 4.419 u FBiH, za koje su potrebne investicije u energetsku efikasnost procenjene na od 350 do 510 miliona evra.

Cilj ovog prijekta je poboljšanje stanja u određenim školama i bolnicama, kao i uspostavljanje mehanizma kojim se mogu mobilizovati dodatna sredstva koja bi se koristila za renoviranje većeg broja objekata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

2. novembar 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

2. novembar 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. novembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

2. novembar 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.