x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Počela javna rasprava o predlogu Strategije održivog i intеgralnog urbanog razvoja do 2030.

17.10.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Dani Lavi 0007/Wikimedia Commons
Počela javna rasprava o predlogu Strategije održivog i intеgralnog urbanog razvoja do 2030.

Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе pokrenulo je javnu raspravu o prеdlogu Stratеgijе održivog i intеgralnog urbanog razvoja Rеpublikе Srbijе do 2030. godinе.

Javna rasprava o predlogu Stratеgijе održivog i intеgralnog urbanog razvoja Rеpublikе Srbijе do 2030. godinе se sprovodi do 4. novembra 2018. godine, a ministarstvo će 22. oktobra 2018. godinе organizovati prezentaciju i diskusiju u prostorijama Privredne komore Srbije (PKS) na adresi Terazije 23, navodi se u saopštenju ministarstva.

Učеsnici u javnoj raspravi su prеdstavnici državnih organa, privrеdnih subjеkta, javnih službi, mеđunarodnih organizacija, udružеnja građana, drugih prеdstavnika civilnog društva, stručnе javnosti, profеsori i istraživači i drugi naučni radnici, kao i drugе zaintеrеsovanе stranе.

Na oko 9% urbanih područja Republike Srbije odvija se najveći deo ekonomskih aktivnosti (preko 90%), pa je razvoj urbane ekonomije ključni faktor za vođenje nacionalne politike urbanog razvoja, navodi se u tekstu predloga Strategije.

Neki od razloga za izradu Strategije su podsticanje ekonomski efikasnog, socijalno pravednog i ekološki odgovornog urbanog razvoja; identifikovanje i rešavanje ključnih problema urbanog razvoja; podsticanje efektivnog korišćenja, upravljanja i promocije urbanog kapitala; i stvaranje pogodnih opštih i prostornih uslova za održivi integralni urbani razvoj u skladu sa Novom urbanom agendom UN/NUA, Urbanom agendom EU, Lajpciškom poveljom o održivim evropskim gradovima i drugim dokumentima EU.

Moguća prioritetna područja intervencije u urbanim naseljima

Strategija opredeljuje prioritetna područja intervencije kao usmeravajuća za lokalne strategije održivog i integralnog razvoja urbanih naselja. Iz prepoznatih prioritetnih područja intervencije će se formulisati nacionalni programi za podršku održivom i integralnom urbanom razvoju.

Prioritetna područja intervencije u urbanim naseljima mogu da budu:

  • Industrijske/privredne i komercijalne zone i braunfild (brownfield) lokacije;
  • Bespravno izgrađene i neuređene rubne urbane zone (urban sprawl) i degradacija ruralnog područja;
  • Ugrožene urbane strukture, urbane matrice i centralne urbane zone;
  • Delovi urbanog naselja sa koncentracijom socijalnih problema – socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva;
  • Naselja ili delovi naselja izloženi problemima zaštite životne sredine i klimatskim promenama;
  • Prostorne celine sa kulturnim i graditeljskim nasleđem, važnim reperima kulturnog i istorijskog razvoja urbanog naselja / grupacije urbanih naselja.

Inicijativa za izradu Strategije potekla je iz Memoranduma o razumevanju između ministarstva i Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlade Savezne Republike Nemačke potpisanog 25. januara 2017. godine u Beogradu u okviru projekta „Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Republici Srbiji”.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.