Životna sredina

Počela javna rasprava o predlogu Strategije održivog i intеgralnog urbanog razvoja do 2030.

Foto: Dani Lavi 0007/Wikimedia Commons

Objavljeno

17.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе pokrenulo je javnu raspravu o prеdlogu Stratеgijе održivog i intеgralnog urbanog razvoja Rеpublikе Srbijе do 2030. godinе.

Javna rasprava o predlogu Stratеgijе održivog i intеgralnog urbanog razvoja Rеpublikе Srbijе do 2030. godinе se sprovodi do 4. novembra 2018. godine, a ministarstvo će 22. oktobra 2018. godinе organizovati prezentaciju i diskusiju u prostorijama Privredne komore Srbije (PKS) na adresi Terazije 23, navodi se u saopštenju ministarstva.

Učеsnici u javnoj raspravi su prеdstavnici državnih organa, privrеdnih subjеkta, javnih službi, mеđunarodnih organizacija, udružеnja građana, drugih prеdstavnika civilnog društva, stručnе javnosti, profеsori i istraživači i drugi naučni radnici, kao i drugе zaintеrеsovanе stranе.

Na oko 9% urbanih područja Republike Srbije odvija se najveći deo ekonomskih aktivnosti (preko 90%), pa je razvoj urbane ekonomije ključni faktor za vođenje nacionalne politike urbanog razvoja, navodi se u tekstu predloga Strategije.

Neki od razloga za izradu Strategije su podsticanje ekonomski efikasnog, socijalno pravednog i ekološki odgovornog urbanog razvoja; identifikovanje i rešavanje ključnih problema urbanog razvoja; podsticanje efektivnog korišćenja, upravljanja i promocije urbanog kapitala; i stvaranje pogodnih opštih i prostornih uslova za održivi integralni urbani razvoj u skladu sa Novom urbanom agendom UN/NUA, Urbanom agendom EU, Lajpciškom poveljom o održivim evropskim gradovima i drugim dokumentima EU.

Moguća prioritetna područja intervencije u urbanim naseljima

Strategija opredeljuje prioritetna područja intervencije kao usmeravajuća za lokalne strategije održivog i integralnog razvoja urbanih naselja. Iz prepoznatih prioritetnih područja intervencije će se formulisati nacionalni programi za podršku održivom i integralnom urbanom razvoju.

Prioritetna područja intervencije u urbanim naseljima mogu da budu:

  • Industrijske/privredne i komercijalne zone i braunfild (brownfield) lokacije;
  • Bespravno izgrađene i neuređene rubne urbane zone (urban sprawl) i degradacija ruralnog područja;
  • Ugrožene urbane strukture, urbane matrice i centralne urbane zone;
  • Delovi urbanog naselja sa koncentracijom socijalnih problema – socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva;
  • Naselja ili delovi naselja izloženi problemima zaštite životne sredine i klimatskim promenama;
  • Prostorne celine sa kulturnim i graditeljskim nasleđem, važnim reperima kulturnog i istorijskog razvoja urbanog naselja / grupacije urbanih naselja.

Inicijativa za izradu Strategije potekla je iz Memoranduma o razumevanju između ministarstva i Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlade Savezne Republike Nemačke potpisanog 25. januara 2017. godine u Beogradu u okviru projekta „Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Republici Srbiji”.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

17. oktobar 2018. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

17. oktobar 2018. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

17. oktobar 2018. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

17. oktobar 2018. - Evropski parlament je podržao predlog o uvođenju strožijih pravila o otpremanju otpada iz zemlja Evropske...