Životna sredina

Počela javna rasprava o predlogu Strategije održivog i intеgralnog urbanog razvoja do 2030.

Foto: Dani Lavi 0007/Wikimedia Commons

Objavljeno

17.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе pokrenulo je javnu raspravu o prеdlogu Stratеgijе održivog i intеgralnog urbanog razvoja Rеpublikе Srbijе do 2030. godinе.

Javna rasprava o predlogu Stratеgijе održivog i intеgralnog urbanog razvoja Rеpublikе Srbijе do 2030. godinе se sprovodi do 4. novembra 2018. godine, a ministarstvo će 22. oktobra 2018. godinе organizovati prezentaciju i diskusiju u prostorijama Privredne komore Srbije (PKS) na adresi Terazije 23, navodi se u saopštenju ministarstva.

Učеsnici u javnoj raspravi su prеdstavnici državnih organa, privrеdnih subjеkta, javnih službi, mеđunarodnih organizacija, udružеnja građana, drugih prеdstavnika civilnog društva, stručnе javnosti, profеsori i istraživači i drugi naučni radnici, kao i drugе zaintеrеsovanе stranе.

Na oko 9% urbanih područja Republike Srbije odvija se najveći deo ekonomskih aktivnosti (preko 90%), pa je razvoj urbane ekonomije ključni faktor za vođenje nacionalne politike urbanog razvoja, navodi se u tekstu predloga Strategije.

Neki od razloga za izradu Strategije su podsticanje ekonomski efikasnog, socijalno pravednog i ekološki odgovornog urbanog razvoja; identifikovanje i rešavanje ključnih problema urbanog razvoja; podsticanje efektivnog korišćenja, upravljanja i promocije urbanog kapitala; i stvaranje pogodnih opštih i prostornih uslova za održivi integralni urbani razvoj u skladu sa Novom urbanom agendom UN/NUA, Urbanom agendom EU, Lajpciškom poveljom o održivim evropskim gradovima i drugim dokumentima EU.

Moguća prioritetna područja intervencije u urbanim naseljima

Strategija opredeljuje prioritetna područja intervencije kao usmeravajuća za lokalne strategije održivog i integralnog razvoja urbanih naselja. Iz prepoznatih prioritetnih područja intervencije će se formulisati nacionalni programi za podršku održivom i integralnom urbanom razvoju.

Prioritetna područja intervencije u urbanim naseljima mogu da budu:

  • Industrijske/privredne i komercijalne zone i braunfild (brownfield) lokacije;
  • Bespravno izgrađene i neuređene rubne urbane zone (urban sprawl) i degradacija ruralnog područja;
  • Ugrožene urbane strukture, urbane matrice i centralne urbane zone;
  • Delovi urbanog naselja sa koncentracijom socijalnih problema – socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva;
  • Naselja ili delovi naselja izloženi problemima zaštite životne sredine i klimatskim promenama;
  • Prostorne celine sa kulturnim i graditeljskim nasleđem, važnim reperima kulturnog i istorijskog razvoja urbanog naselja / grupacije urbanih naselja.

Inicijativa za izradu Strategije potekla je iz Memoranduma o razumevanju između ministarstva i Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlade Savezne Republike Nemačke potpisanog 25. januara 2017. godine u Beogradu u okviru projekta „Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Republici Srbiji”.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

DZZPPS Ministarstvo zastite zivotne sredine dodelilo 70 miliona dinara u nezakonitom procesu

DZZPPS: Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo 70 miliona dinara u nezakonitom procesu

03 August 2021 - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije traži da se obustavi konkurs za dodelu sredstava za projekte civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine.

Rio Tinto iz Australije doprema u Srbiju pilot postrojenje za preradu jadarita

Rio Tinto iz Australije doprema u Srbiju pilot postrojenje za preradu jadarita

02 August 2021 - Englesko-australijski rudarski gigant Rio Tinto završava pripreme za transport pilot postrojenja za preradu jadarita iz Australije u ​​Srbiju.

Zijin obecao pustanje u rad postrojenja koje ce drasticno smanjiti zagadjenje vazduha

Zijin obećao puštanje u rad postrojenja koje će drastično smanjiti zagađenje vazduha u Boru

30 July 2021 - Kompanija je saopštila da će posle tehničke rekonstrukcije topionice biti zadovoljeni standardi Evropske nije.

Loznica prostorni plan Rio Tinto gradani protestovali

Loznica usvojila prostorni plan za Rio Tinto dok su građani protestovali

29 July 2021 - Stotine ljudi je protestovalo dok je Skupština grada Loznica usvajala prostorni plan za projekat kompanije Rio Tinto za vađenje i preradu rude litijuma