Energetska efikasnost

Zelena gradnja razvojna šansa Srbije

Zelena gradnja

Foto: Sajam zelene gradnje

Objavljeno

05.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena gradnja bi mogla da bude jedna od  razvojnih šansi Srbije u sektoru građevinarstva, poručili su učesnici trećeg Sajma zelene gradnje koji je u Beogradu održan od 2. do 4. novembra.

Zelena gradnja štedi prirodne resurse i na taj način štiti životnu sredinu, a u isto vreme može da unapredi konkurentnost ekonomije, poručuju organizatori Sajma zelene gradnje na kome se ove godine predstavilo oko 50 izlagača.

Kako graditi zelene zgrade i upravljati zelenim investicijama, ali i kako koristiti obnovljive izvore energije, bile su neke od tema o kojima se razgovaralo tokom trodnevne manifestacije koja je treći put održana u Beogradu.  Na propratnoj konferenciji i radionicama ovogovišnjeg sajma održanog u hali Belexpocentra učestvovali su vodeći eksperti iz oblasti zelene gradnje.

U konferencijskom delu programa posetioci su mogli da nauče više o vodećem sistemu sertifikacije poslednje generacije Leadership in Energy and Environmental Design (LEED v4). Reč je o zelenom sertifikatu koji garantuje kvalitet i održivost zgrada u  zaštićenoj životnoj okolini, a predstavili su ga zaposleni u Američkom savetu za zelenu gradnju gradnju (US Green Building Council – USGBC), koji je bio i glavni sponzor ovogodišnjeg Sajma zelene gradnje.

Radionicu je održao i Nadav Malin, vodeći ekspert za održive materijale u zelenoj gradnji. Malin, inače vođa tima zaslužnog za izradu Nacionalne baze zgrada sa izuzetnim karakteristikama za Ministarstvo energetike Sjedinjenih Američkih Država, upoznao je posetioce sa zelenim zgradama i materijalima koji se mogu koristiti za njihovu izgradnju.

U Srbiji svega osam zelenih zgrada

I dok se u Evropi svake tri godine udvostručava broj zelenih zgrada, u Srbiji ih u ovom trenutku ima osam, dok je još 30 u procesu sertifikacije.

„Kao društvo još nismo počeli da razmišljamo šta znači zelena gradnja. To ne znači samo ispoštovati standarde, već i kvalitetniji život, manju potrošnju resursa i očuvanje sredine u kojoj živimo. Do sada je izdato 1.600 energetskih pasoša koje treba da imaju ne samo nove, već i stare zgrade koje se rekonstruišu,“ rekla na otvaranju sajma ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i dodala da je država donela svu potrebnu regulativu i stvorila uslove za zelenu gradnju.

Srbija troši tri puta više električne energije po kvadratnom metru od prosečne potrošnje u zemljama Evropske unije, što bi moglo da se promeni izgradnjom zelenih zgrada. Prva sertifikovana zelena zgrada u Beogradu je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država. SAD sertifikuju sve svoje državne objekte, što je i tržište prihvatilo kao preporuku, pa je zahteva sve više.

Iako su troškovi zelene gradnje viši za oko pet odsto od troškova konvencionalne izgradnje, ukoliko se poštuju standardi, zeleni zgrade će štedeti 40 odsto vode, 20 do 50 odsto energije, dok će količina otpada biti smanjena za gotovo 70 procenata. Troškovi održavanja zelenih zgrada manji su za 15 odsto, emisija ugljendioksida može biti smanjena za čak 35 procenata.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dakovica biomasu sistem daljinskog grejanja

Đakovica uvela biomasu u sistem daljinskog grejanja

26 октобра 2021 - U Đakovici na Kosovu* je pušten u rad sistem za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije za daljinsko grejanje

dobitnici nagrada Nedelje odrzive energetike u EU EUSEW

Evo ko su dobitnici nagrada u okviru Nedelje održive energetike u EU

26 октобра 2021 - Filip Koprčina iz Hrvatske je jedan od nagrađenih učesnika ovogodišnjeg konkursa u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže