Energetska efikasnost

Zelena gradnja razvojna šansa Srbije

Zelena gradnja

Foto: Sajam zelene gradnje

Objavljeno

05.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena gradnja bi mogla da bude jedna od  razvojnih šansi Srbije u sektoru građevinarstva, poručili su učesnici trećeg Sajma zelene gradnje koji je u Beogradu održan od 2. do 4. novembra.

Zelena gradnja štedi prirodne resurse i na taj način štiti životnu sredinu, a u isto vreme može da unapredi konkurentnost ekonomije, poručuju organizatori Sajma zelene gradnje na kome se ove godine predstavilo oko 50 izlagača.

Kako graditi zelene zgrade i upravljati zelenim investicijama, ali i kako koristiti obnovljive izvore energije, bile su neke od tema o kojima se razgovaralo tokom trodnevne manifestacije koja je treći put održana u Beogradu.  Na propratnoj konferenciji i radionicama ovogovišnjeg sajma održanog u hali Belexpocentra učestvovali su vodeći eksperti iz oblasti zelene gradnje.

U konferencijskom delu programa posetioci su mogli da nauče više o vodećem sistemu sertifikacije poslednje generacije Leadership in Energy and Environmental Design (LEED v4). Reč je o zelenom sertifikatu koji garantuje kvalitet i održivost zgrada u  zaštićenoj životnoj okolini, a predstavili su ga zaposleni u Američkom savetu za zelenu gradnju gradnju (US Green Building Council – USGBC), koji je bio i glavni sponzor ovogodišnjeg Sajma zelene gradnje.

Radionicu je održao i Nadav Malin, vodeći ekspert za održive materijale u zelenoj gradnji. Malin, inače vođa tima zaslužnog za izradu Nacionalne baze zgrada sa izuzetnim karakteristikama za Ministarstvo energetike Sjedinjenih Američkih Država, upoznao je posetioce sa zelenim zgradama i materijalima koji se mogu koristiti za njihovu izgradnju.

U Srbiji svega osam zelenih zgrada

I dok se u Evropi svake tri godine udvostručava broj zelenih zgrada, u Srbiji ih u ovom trenutku ima osam, dok je još 30 u procesu sertifikacije.

„Kao društvo još nismo počeli da razmišljamo šta znači zelena gradnja. To ne znači samo ispoštovati standarde, već i kvalitetniji život, manju potrošnju resursa i očuvanje sredine u kojoj živimo. Do sada je izdato 1.600 energetskih pasoša koje treba da imaju ne samo nove, već i stare zgrade koje se rekonstruišu,“ rekla na otvaranju sajma ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i dodala da je država donela svu potrebnu regulativu i stvorila uslove za zelenu gradnju.

Srbija troši tri puta više električne energije po kvadratnom metru od prosečne potrošnje u zemljama Evropske unije, što bi moglo da se promeni izgradnjom zelenih zgrada. Prva sertifikovana zelena zgrada u Beogradu je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država. SAD sertifikuju sve svoje državne objekte, što je i tržište prihvatilo kao preporuku, pa je zahteva sve više.

Iako su troškovi zelene gradnje viši za oko pet odsto od troškova konvencionalne izgradnje, ukoliko se poštuju standardi, zeleni zgrade će štedeti 40 odsto vode, 20 do 50 odsto energije, dok će količina otpada biti smanjena za gotovo 70 procenata. Troškovi održavanja zelenih zgrada manji su za 15 odsto, emisija ugljendioksida može biti smanjena za čak 35 procenata.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

5. novembar 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

5. novembar 2016. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

5. novembar 2016. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

5. novembar 2016. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje