Klimatske promene

Zajednički frižider na Dorćol plazu: Ne bacajmo hranu, pomozimo gladnima

Zajednicki frizider

Foto:Inicijativa Zajednički frižider

Objavljeno

12.01.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

12.01.2022.

Država

Podeli

U vreme kada se toliko hrane baca, a istovremeno mnogo je gladnih u Beogradu, dve vredne devojke osmislile su Zajednički frižider koji od danas možete naći na Dorćol Platzu da u njega ostavite ili iz njega uzmete hranu.

Zajednički frižider koji je danas postavljen, prvi je ovakve namene u Srbiji. Ova omladinska inicijativa koja i nosi naziv Zeleni frižider pokrenuta je kroz projekat Svetskog fonda za prirodu – WWF. Posvećen je osnaživanju mladih u Srbiji u pronalaženju i sprovođenju rešenja za uzroke i posledice klimatske krize. Prostor je ustupio Dorćol Platz, a sam frižider donirala je organizacija „28. jun“.

Frižider je oslikao ulični umetnik Andrej Kolosov. Inicijativu podržava i Banka hrane Beograd, koja će  snabdevati frižider hranom.

Na mladima klima ostaje, sledi i Zajednički ormar

Inicijativa je dobila podršku velikog broja organizacija i pojedinaca i puno je onih koji su zainteresovani za njen dalji razvoj. Pored neophodnog održavanja Zajedničkog frižidera, mlade aktivistkinje planiraju i naredne korake. Pored uobičajenih adolescentskih briga, one će povezati mlađe i starije generacije da zajednički brinu za čitavu planetu, a posebno za one kojima je pomoć najpotrebnija.

Morale smo da prevaziđemo puno izazova i verujemo da je baš zato inicijativa tako dobro razrađena. Zahvalne smo svima koji su nas podržali i nadamo se da će ova akcija zaista pomoći onima kojima je to najpotrebnije i podstaći druge da se pokrenu za lepšu budućnost za sve nas. Emilija i ja hoćemo da postavimo i Zajednički ormar, da smanjimo bacanje garderobe koje isto doprinosi klimatskoj krizi, ali i da nastavimo da se bavimo problemom bacanja hrane, da podižemo svest o ovom problemu i podstičemo pozitivne promene na sistemskom, zakonskom i individualnom nivou, kaže Tamara Stojković iz akcije Zajednički frižider.

Zajednicki frizider

Uputstva građanima kako da doniraju hranu

Mina Mirić iz WWF Adria je istakla humanitarnu komponentu ovog projekta, na kojem je sa Tamarom i Emilijom sarađivala šest meseci. Katarina Žigić Blagojević iz Banke hrane Beograd je takođe pohvalila entuzijazam devojaka. Najavila je da će banka puniti frižider voćem i povrćem zahvaljujući donacijama jednog velikog prehrambenog lanca u Srbiji.

Upućen je poziv građanima da se priključe i pomognu da ova inicijativa u Srbiji bude fantastičan uspeh i da podrže ove sjajne mlade devojke u njihovim budućim aktivnostima. Važno je znati da Beograđani mogu da koriste hranu iz frižidera za svoje obroke ili da budu donatori.

Na Zajedničkom frižideru nalazi se precizno uputstvo o vrsti i pakovanju namirnica koje su predmet donacije.  Hrana mora biti fabrički upakovana, a voće i povrće u odgovarajućoj ambalaži, sa adekvatnom deklaracijom o poreklu, roku trajanja i datumu proizvodnje.  Organizatorke inicijative Tamara i Emilija su okupile i tim volontera, koji će se brinuti za  održavanje frižidera.

Dodatne informacije o ovoj inicijativi mogu se pratiti na instagram nalogu inicijative Zajednički frižider.

Posetite Zajednički frižider na Dorćol Platz-u i recite i vi #NEbacanjuhrane!

Komentara: (4)
Vesna Sarasvati / 13.01.2022.

Da li će zeleni frižider postojati samo na Dorćolu? Ili će postojati mogućnost i za druge delove grada? Srbije?

Radmila / 15.01.2022.

Devojke su rekle da im je sledeći korak proširivanje akcije na celu Srbiju,ali da je procedura komplikovana. Za postavljanje prvog frižidera bilo im je potrebno 6 meseci. Imaju u planu i postavljanje Zajedničkog ormara. Zaista sam oduševljena kada vidim da mladi imaju ovakve ideje i inicijativu, svaka čast!

nada / 19.01.2022.

Pozdravljam ideju. Frižidere treba postaviti na mestima gde žive ili dolaze socijalno ugroženi sugrađani a to je recimo u naselju Kamendin u bloku socijalnih stanova, zatim tamo gde su locirane narodne kuhinje, ili u blizni romskih naselja itd. Oni kojima je hrana najpotrebnija često nemaju novca ni da izađu iz kuće.

martinela / 19.10.2022.

zamisao lepa – praksa JE-ZI-VA!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrijski plan za zeleni dogovor EU-plan-subvencija-zastitu-domace-zelene-industrije

EU najavila plan subvencija za zaštitu domaće zelene industrije

12. januar 2022. - Evropska komisija je predstavila Industrijski plan za zeleni dogovor, kojim želi da očuva konkurentnost usled povećanja subvencija širom sveta za dekarbonizaciju

Ugalj, Klima - 1:0 ili kako je klimatska akcija dozivela poraz u malom nemačkom selu

Ugalj, Klima – 1:0 ili kako je klimatska akcija doživela poraz u malom nemačkom selu

12. januar 2022. - U selu Licerat u Nemačkoj, policija je tokom ove i prošle nedelje iselila aktiviste iz...

Temperatura okeana 2022 rekord cetvrtu godinu zaredom

Temperatura okeana 2022. dostigla rekord – četvrtu godinu zaredom

12. januar 2022. - Osim ekstremnih suša, toplotnih talasa, šumskih požara i poplava, 2022. godinu je obeležio četvrti uzastopni rekord visine temperature okeana

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

12. januar 2022. - Prema WEF-ovoj analizi, neizvesnu i turbulentnu deceniju koja je pred nama karakterisaće ekološke i društvene krize