Biodiverzitet

WWF pokreće inicijativu/platformu Nature for People u jugoistočnoj Evropi

Slika: WWF

Objavljeno

19.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Svetski fond za prirodu (WWF Adria), važan regionalni partner GIZ Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – Biodiverzitet (ORF-BD), pokrenuo je novu regionalnu inicijativu pod nazivom Nature for People kako bi omogućio razmenu informacija i primera dobre prakse u cilju poboljšanja upravljanja prirodnim resursima i uslova za život zajednica u jugoistočnoj Evropi (JIE).

WWF je takođe objavio poziv za podnošenje prijava za učešće u inicijativi i razmenu iskustava i uspešnih primera putem nove platforme Natureforpeople.org.

Nature for People je obimna inicijativa čiji je cilj prikupljanje dokaza, odnosno pozitivnih primera koji pokazuju koristi od prirode za ljude koji žive i rade u zaštićenim područjima, uključujući sektore kao što su turizam, upravljanje vodama, zdravlje i rekreacija, obrazovanje, pomorstvo, ribarstvo  i šumarstvo, a u cilju stvaranja javne platforme za upravljanje znanjem i podizanje svesti o temama očuvanja prirode i biodiverziteta u JIE.

Razmena znanja i iskustva

Natureforpeople.org će pružati podršku kreatorima politika i stručnjacima koji rade u oblasti očuvanja prirode i sektorima koji zavise od prirodnih resursa, uključujući usluge ekosistema.

Platforma će delovati kao javni instrument za prikupljanje i pružanje informacija, ukazujući na vrednosti zaštićenih područja u regionu i pružajući primere dobre prakse kako bi se regionalnim vlastima pomoglo u ostvarivanju Aiči cilja broj 1 za biodiverzitet: „Najkasnije do 2020, ljudi su svesni svih vrednosti biološke raznolikosti i koraka koje mogu preduzeti kako bi je očuvali i održivo koristili“.

WWF, zajedno sa svojim partnerima, namerava da sakupi primere dobre prakse za unapređenje upravljanja prirodnim resursima i istovremeno poboljšanja uslova za život zajednica.

ORF-BD, zajedno sa svojim partnerima i ključnim akterima u oblasti biodiverziteta u regionu, doprinosi inicijativi WWF podizanjem svesti o značaju biodiverziteta i usluga ekosistema za planiranje razvoja i kreiranje politika u JIE. Akcent je na znanju, najboljim praksama i razmeni pozitivnih primera.

Poziv za podnošenje prijava otvoren do sredine 2018. godine

Svi učesnici (predstavnici institucija, organizacija civilnog društva, istraživači, privatni sektor itd.) koji rade u oblasti očuvanja prirode i sektorima koji zavise od prirodnih resursa u jugoistočnoj Evropi, pozvani su da podnesu prijavu za učešće u inicijativi. Poziv je otvoren do sredine 2018. godine.

Svi zainteresovani treba da podnesu svoj portfolio iskustava i primera inovativnih turističkih proizvoda zasnovanih na prirodi i ponude usmerene na ekonomske koristi za lokalne zajednice, bolje uslove života, poboljšanje upravljanja zaštićenim područjima i ublažavanje pretnji za očuvanje prirode.

Uspešeni primeri iz regiona biće dostupni putem platformu Nature for People.

Inicijativa će pružiti priliku zainteresovanima da saznaju kako se drugi suočavaju sa sličnim izazovima, da primene u svom slučaju njihova rešenja i ostvare sinergiju.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

19. septembar 2017. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

19. septembar 2017. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

19. septembar 2017. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

19. septembar 2017. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj