Energetska efikasnost

Vožnjom sobnog bicikla do dobre linije, ali i električne energije!

Sobni bicikli proizvode struju skladiste bateriji u mrezu

Slika: Imaginarium

Objavljeno

23.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kardio sprave nove generacije imaju mogućnost da pretvaraju energiju korisnika u struju i prebacuju je u mrežu. Ljubitelji vežbanja tako imaju dodatnu motivaciju, dok broje vatsate na ekranima svojih sobnih bicikala i traka za trčanje. Pritom, korišćenje kućnih trenažera može da donese i finansijsku korist.

Napredak tehnologije je omogućio domaćinstvima da proizvode električnu energiju, a sada to mogu da rade i pomoću svojih mišića. Umesto da trčite na klasičnoj traci ili vozite običan sobni bicikl, možete da instalirate novu opremu za vežbanje i da je, u idealnom slučaju, povežete sa kućnim baterijama i nadovežete je na krovni sistem solarnih panela.

Startapi proizvode sprave za fitnes što omogućavaju postepeni povrat troškova i tako se probijaju, zasad na razvijenim tržištima. Korisnici generatora na pedale umerenim tempom mogu da osvetle standardnu sijalicu od sto vati, pa i više od toga.

Ukoliko je stambeni prostor opremljen tako da može da isporuči struju u mrežu, što vlasnike i korisnike čini prozjumerima, a ne samo potrošačima struje, napredni uređaji poput statičnih bicikala, polusedećih i ležećih trenažera poslužiće za nekonvencijalni oblik generisanja obnovljive energije. Prve verzije su se javile pre više decenija, a sa instalacijama za skladištenje struje dobijaju novi smisao.

Od teretana do ličnih uređaja

SportsArt, osnovan na Tajvanu pre više od četiri decenije, izbacio je pre nekoliko godina liniju proizvoda namenjenih teretanama. Kompanija je upravo uvela visokobudžetno rešenje – kompaktne sprave za manje prostore poput zgrada s više stanova, ali i dizajn za pojedinačna domaćinstva.

Imaginarium je napravio teretanu-elektranu i tako nadogradio svoj sistem krovnih solarnih ploča i malih vetroturbina

Jedan centar za umetnost i nauku u Ročesteru u državi Njujork instalirao je pre pet godina rečene kardio sprave u teretani i upario ih sa svojim fotonaponskim pogonom i dvema malim vetroturbinama na krovu. Imaginarium je tako dobio i pokretački element za vežbače, budući da se potrošnja i proizvodnja prikazuju na velikom ekranu u sali.

New reality home workout generate power spin bike
Slika: Imaginarium

Okretanjem pedala do svođenja računa za struju na nulu

Zamisao je da se tako poništava ugljenični otisak i da se troškovi na ime električne energije dovedu na nulu. Doduše, cilj je u ovom primeru daleko ukoliko uračunamo potrošnju struje celog centra. Mogli bismo i da uporedimo učinak sa potrošnjom energenata i emisijama gasova s efektom staklene bašte za izgradnju objekta i proizvodnju i dopremanje svega u njoj, uključujući opremu u teretani. Ali mesečni račun zaista može primetno da se obori.

Trake za trčanje firme SportsArt imaju ugrađene displeje. Korisnici vide takozvane ljudske vate – koliko su ukupno energije proizveli, te mrežne vate ili koliko su isporučili elektrodistribuciji.

Između ostalih, Green Microgym nastupa sa sličnom koncepcijom, a K-Tor proizvodi prenosive uređaje s pedalama i ručicama za obrtanje pomoću kojih korisnici mogu da, na primer, upale telefon kada se isprazni baterija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

23. februar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

23. februar 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

23. februar 2021. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

23. februar 2021. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike