Energetska efikasnost

Vožnjom sobnog bicikla do dobre linije, ali i električne energije!

Sobni bicikli proizvode struju skladiste bateriji u mrezu

Slika: Imaginarium

Objavljeno

23.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kardio sprave nove generacije imaju mogućnost da pretvaraju energiju korisnika u struju i prebacuju je u mrežu. Ljubitelji vežbanja tako imaju dodatnu motivaciju, dok broje vatsate na ekranima svojih sobnih bicikala i traka za trčanje. Pritom, korišćenje kućnih trenažera može da donese i finansijsku korist.

Napredak tehnologije je omogućio domaćinstvima da proizvode električnu energiju, a sada to mogu da rade i pomoću svojih mišića. Umesto da trčite na klasičnoj traci ili vozite običan sobni bicikl, možete da instalirate novu opremu za vežbanje i da je, u idealnom slučaju, povežete sa kućnim baterijama i nadovežete je na krovni sistem solarnih panela.

Startapi proizvode sprave za fitnes što omogućavaju postepeni povrat troškova i tako se probijaju, zasad na razvijenim tržištima. Korisnici generatora na pedale umerenim tempom mogu da osvetle standardnu sijalicu od sto vati, pa i više od toga.

Ukoliko je stambeni prostor opremljen tako da može da isporuči struju u mrežu, što vlasnike i korisnike čini prozjumerima, a ne samo potrošačima struje, napredni uređaji poput statičnih bicikala, polusedećih i ležećih trenažera poslužiće za nekonvencijalni oblik generisanja obnovljive energije. Prve verzije su se javile pre više decenija, a sa instalacijama za skladištenje struje dobijaju novi smisao.

Od teretana do ličnih uređaja

SportsArt, osnovan na Tajvanu pre više od četiri decenije, izbacio je pre nekoliko godina liniju proizvoda namenjenih teretanama. Kompanija je upravo uvela visokobudžetno rešenje – kompaktne sprave za manje prostore poput zgrada s više stanova, ali i dizajn za pojedinačna domaćinstva.

Imaginarium je napravio teretanu-elektranu i tako nadogradio svoj sistem krovnih solarnih ploča i malih vetroturbina

Jedan centar za umetnost i nauku u Ročesteru u državi Njujork instalirao je pre pet godina rečene kardio sprave u teretani i upario ih sa svojim fotonaponskim pogonom i dvema malim vetroturbinama na krovu. Imaginarium je tako dobio i pokretački element za vežbače, budući da se potrošnja i proizvodnja prikazuju na velikom ekranu u sali.

New reality home workout generate power spin bike
Slika: Imaginarium

Okretanjem pedala do svođenja računa za struju na nulu

Zamisao je da se tako poništava ugljenični otisak i da se troškovi na ime električne energije dovedu na nulu. Doduše, cilj je u ovom primeru daleko ukoliko uračunamo potrošnju struje celog centra. Mogli bismo i da uporedimo učinak sa potrošnjom energenata i emisijama gasova s efektom staklene bašte za izgradnju objekta i proizvodnju i dopremanje svega u njoj, uključujući opremu u teretani. Ali mesečni račun zaista može primetno da se obori.

Trake za trčanje firme SportsArt imaju ugrađene displeje. Korisnici vide takozvane ljudske vate – koliko su ukupno energije proizveli, te mrežne vate ili koliko su isporučili elektrodistribuciji.

Između ostalih, Green Microgym nastupa sa sličnom koncepcijom, a K-Tor proizvodi prenosive uređaje s pedalama i ručicama za obrtanje pomoću kojih korisnici mogu da, na primer, upale telefon kada se isprazni baterija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEFF Zapadni Balkan energetska efikasnost 28. septembar 2021.

EBRD predstavlja rezultate programa za finansiranje energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu

21 септембра 2021 - Predstavljanje rezultata GEFF programa za Zapadni Balkan i najava daljeg finansiranja energetske efikasnosti u stambenom sektoru u regionu održaće se 28. septembra 2021. u online formatu.

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 септембра 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 септембра 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 септембра 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.