Energetska efikasnost

Vožnjom sobnog bicikla do dobre linije, ali i električne energije!

Sobni bicikli proizvode struju skladiste bateriji u mrezu

Slika: Imaginarium

Objavljeno

23.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kardio sprave nove generacije imaju mogućnost da pretvaraju energiju korisnika u struju i prebacuju je u mrežu. Ljubitelji vežbanja tako imaju dodatnu motivaciju, dok broje vatsate na ekranima svojih sobnih bicikala i traka za trčanje. Pritom, korišćenje kućnih trenažera može da donese i finansijsku korist.

Napredak tehnologije je omogućio domaćinstvima da proizvode električnu energiju, a sada to mogu da rade i pomoću svojih mišića. Umesto da trčite na klasičnoj traci ili vozite običan sobni bicikl, možete da instalirate novu opremu za vežbanje i da je, u idealnom slučaju, povežete sa kućnim baterijama i nadovežete je na krovni sistem solarnih panela.

Startapi proizvode sprave za fitnes što omogućavaju postepeni povrat troškova i tako se probijaju, zasad na razvijenim tržištima. Korisnici generatora na pedale umerenim tempom mogu da osvetle standardnu sijalicu od sto vati, pa i više od toga.

Ukoliko je stambeni prostor opremljen tako da može da isporuči struju u mrežu, što vlasnike i korisnike čini prozjumerima, a ne samo potrošačima struje, napredni uređaji poput statičnih bicikala, polusedećih i ležećih trenažera poslužiće za nekonvencijalni oblik generisanja obnovljive energije. Prve verzije su se javile pre više decenija, a sa instalacijama za skladištenje struje dobijaju novi smisao.

Od teretana do ličnih uređaja

SportsArt, osnovan na Tajvanu pre više od četiri decenije, izbacio je pre nekoliko godina liniju proizvoda namenjenih teretanama. Kompanija je upravo uvela visokobudžetno rešenje – kompaktne sprave za manje prostore poput zgrada s više stanova, ali i dizajn za pojedinačna domaćinstva.

Imaginarium je napravio teretanu-elektranu i tako nadogradio svoj sistem krovnih solarnih ploča i malih vetroturbina

Jedan centar za umetnost i nauku u Ročesteru u državi Njujork instalirao je pre pet godina rečene kardio sprave u teretani i upario ih sa svojim fotonaponskim pogonom i dvema malim vetroturbinama na krovu. Imaginarium je tako dobio i pokretački element za vežbače, budući da se potrošnja i proizvodnja prikazuju na velikom ekranu u sali.

New reality home workout generate power spin bike
Slika: Imaginarium

Okretanjem pedala do svođenja računa za struju na nulu

Zamisao je da se tako poništava ugljenični otisak i da se troškovi na ime električne energije dovedu na nulu. Doduše, cilj je u ovom primeru daleko ukoliko uračunamo potrošnju struje celog centra. Mogli bismo i da uporedimo učinak sa potrošnjom energenata i emisijama gasova s efektom staklene bašte za izgradnju objekta i proizvodnju i dopremanje svega u njoj, uključujući opremu u teretani. Ali mesečni račun zaista može primetno da se obori.

Trake za trčanje firme SportsArt imaju ugrađene displeje. Korisnici vide takozvane ljudske vate – koliko su ukupno energije proizveli, te mrežne vate ili koliko su isporučili elektrodistribuciji.

Između ostalih, Green Microgym nastupa sa sličnom koncepcijom, a K-Tor proizvodi prenosive uređaje s pedalama i ručicama za obrtanje pomoću kojih korisnici mogu da, na primer, upale telefon kada se isprazni baterija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija subvencije gradane za energetsku efikasnost

Srbija ove godine uvodi subvencije za građane za energetsku efikasnost

05 March 2021 - Ministarka Mihajlović kaže da će vlasnici kuća i stanova možda već od leta moći da se prijavljuju za sredstva za izolaciju zidova i zamenu stolarije

albanija novi zakon energetska efikasnost

Albanija odredila obavezujuće ciljeve za javni i privatni sektor, opštine, za povećanje energetske efikasnosti

26 February 2021 - Izmene Zakona o energetskoj efikasnosti odnose se na javni i privatni sektor, velike potrošače, lokalne samouprave.

energetski razredi eu

Od 1. marta uređaji iz EU imaće nove oznake za energetske razrede

24 February 2021 - S obzirom da 79 odsto Evropljana prilikom kupovine vodi računa o energetskim razredima, EU želi da sistem energetskog označavanja unapredi.

Sobni bicikli proizvode struju skladiste bateriji u mrezu

Vožnjom sobnog bicikla do dobre linije, ali i električne energije!

23 February 2021 - Kardio sprave nove generacije imaju mogućnost da pretvaraju energiju korisnika u struju i prebacuju je u distributivnu mrežu