UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Električna energija

Vlada Srbije usvojila pregovaračku poziciju za Poglavlje 15 – energetika

Vlada Srbije usvojila pregovaracku poziciju za Poglavlje 15 energetika

Slika: Petar Ubiparip from Pixabay

Objavljeno

08.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije usvojila je pregovaračku poziciju Republike Srbije za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji za Poglavlje 15 – energetika.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da su ispunjena merila za Poglavlje 15, pa ono nije više prepreka za otvaranje klastera 4 u pregovorima sa EU.

U oblasti nafte i naftnih derivata to je urađeno usvajanjem Akcionog plana za formiranje i održavanje obaveznih rezervi sirove nafte i naftnih derivata, koji je Vlada usvojila krajem maja. Drugi uslov odnosio se na usvajanje akcionog plana za reorganizaciju Srbijagasa, čije sprovođenje će omogućiti razdvajanje delatnosti u sektoru gasa i usklađivanje gasnih preduzeća sa regulativom EU i domaćim zakonima.

Prepreke za Poglavlje 15 bile su obavezne rezerve nafte, Srbijagas, ali i usvajanje energetskih zakona

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da je prethodno važan korak u usaglašavanju domaćeg zakonodavstva u oblasti energetike sa evropskim regulativama učinjen donošenjem dva nova zakona – Zakona o korišćenju obnovljvim izvorima energije i Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, ka i izmenama Zakona o energetici, kojima je Srbija dobila regulatorni okvir usklađen sa odgovarajućim direktivama EU.

Poglavlje 15 – energetika obuhvaćeno je Pregovaračkim klasterom “Zeleni dogovor i održiva povezanost”, a rad pregovaračke grupe za oblast energetike koordinira Ministarstvo rudarstva i energetike.

Pregovaračkom pozicijom, kako je navelo Ministarstvo, država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji predstavlja dostignuti nivo usaglašenosti sa pravnim tekovinama EU, program preostalog usaglašavanja, kao i pregled postojećih i budućih administrativnih kapaciteta za implementaciju.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poskupljenje struje za privredu znak da energetska tranzicija iz EU stize u Srbiju

Poskupljuje električna energija u Srbiji za privredu 20-50 odsto – šta kupci mogu da učine?

17 June 2021 - Uzrok je rast cena na evropskim berzama usled rasa cena CO2. Kupci u Srbiji se sada suočavaju sa posledicama energetske tranzicije u EU.

Severna Makedonija eko taksu gorivo PDV struju pet odsto

Severna Makedonija uvodi eko-taksu na gorivo, obara PDV na struju na pet odsto

16 June 2021 - Severna Makedonija će uvesti eko-taksu od 3,5 denara ili 5,7 evrocenti po litru nafte, a PDV na struju će biti smanjen sa 18 na pet procenata

Belchatow najveca termoelektrana i emiter CO2 u Evropi zatvara se do 2036.

Poljska 2036. zatvara najveću termoelektranu i emitera CO2 u Evropi

14 June 2021 - Neposredan povod je odluka energetske kompanije PGE, u čijem je vlasništvu Belchatow, da odustane od otvaranja rudnika Zloczew.

GEN-I ce instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

GEN-I će instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

11 June 2021 - Slovenačka državna energetska kompanija pripremila je strateški razvojni plan od milijardu evra kako bi ubrzala dekarbonizaciju Slovenije.