Životna sredina

Vlada Srbije priprema gašenje kotlarnica na ugalj, mazut, lož-ulje

Vlada Srbije priprema gasenje kotlarnica ugalj mazut loz ulje

Foto: Vlada Srbije

Objavljeno

07.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Radna grupa Vlade Srbije za poboljšanje kvaliteta vazduha predložila je da se u naredne dve godine svuda gde je tehnički moguće priključenje na daljinsko grejanje ili gasovod ugase kotlarnice u javnim institucijama koje rade na ugalj, mazut i lož-ulje.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sastanku radne grupe za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha. Problem zagađenosti vazduha podeljen je na četiri osnovna segmenta: individualna ložišta, saobraćaj, energetsku efikasnost i izvore zagađenja vazduha iz poljoprivrede, saopšteno je.

Na sastanku su utvrđeni dalji koraci u pošumljavanju poljoprivrednog zemljišta lošijeg kvaliteta u 10 jedinica lokalne samouprave, uključujući Beograd, Niš i Kragujevac, koje spadaju u najzagađenije kada je reč o PM česticama, objavila je vlada. Brnabić je naglasila da je neophodno ustanoviti šta će biti dodatni efekti većeg pošumljavanja i istakla da već sada postoje konkretni rezultati, ali da je namera da se uradi mnogo više.

Biće urađeno mnogo više u domenu pošumljavanja, obećala je premijerka Ana Brnabić

Članovi i članice radne grupe su se usaglasili da se u naredna 24 meseca ugase kotlarnice u javnim institucijama koje koriste ugalj, mazut i lož-ulje gde god postoje tehničke mogućnosti priključenja na sistem daljinskog grejanja ili na gasovod.

Premijerka je izjavila da građani Srbije nisu dovoljno informisani o tome da vlada prepoznaje ovaj problem, da intenzivno radi na njemu i da će uskoro javnosti biti predstavljen akcioni plan koji prati Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine.

Vlada će uskoro predstaviti akcioni plan koji proizilazi iz Programa zaštite vazduha

Članovi radne grupe su konstatovali da je za domaćinstva jedno od rešenja subvencionisanje prelaska na ekološke načine grejanja, a kada je reč o smanjenju zagađenja koje nastaje iz saobraćaja, tokom ove godine biće postavljeno 10 novih elektropunjača na auto-putevima.

Na sastanku je istaknuto da će se intenzivno raditi na tome da se svim građanima finansijski olakša prelazak na energente koji ne zagađuju vazduh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

7. april 2023. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

7. april 2023. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

7. april 2023. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

7. april 2023. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela