Životna sredina

Vlada Srbije priprema gašenje kotlarnica na ugalj, mazut, lož-ulje

Vlada Srbije priprema gasenje kotlarnica ugalj mazut loz ulje

Foto: Vlada Srbije

Objavljeno

07.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Radna grupa Vlade Srbije za poboljšanje kvaliteta vazduha predložila je da se u naredne dve godine svuda gde je tehnički moguće priključenje na daljinsko grejanje ili gasovod ugase kotlarnice u javnim institucijama koje rade na ugalj, mazut i lož-ulje.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sastanku radne grupe za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha. Problem zagađenosti vazduha podeljen je na četiri osnovna segmenta: individualna ložišta, saobraćaj, energetsku efikasnost i izvore zagađenja vazduha iz poljoprivrede, saopšteno je.

Na sastanku su utvrđeni dalji koraci u pošumljavanju poljoprivrednog zemljišta lošijeg kvaliteta u 10 jedinica lokalne samouprave, uključujući Beograd, Niš i Kragujevac, koje spadaju u najzagađenije kada je reč o PM česticama, objavila je vlada. Brnabić je naglasila da je neophodno ustanoviti šta će biti dodatni efekti većeg pošumljavanja i istakla da već sada postoje konkretni rezultati, ali da je namera da se uradi mnogo više.

Biće urađeno mnogo više u domenu pošumljavanja, obećala je premijerka Ana Brnabić

Članovi i članice radne grupe su se usaglasili da se u naredna 24 meseca ugase kotlarnice u javnim institucijama koje koriste ugalj, mazut i lož-ulje gde god postoje tehničke mogućnosti priključenja na sistem daljinskog grejanja ili na gasovod.

Premijerka je izjavila da građani Srbije nisu dovoljno informisani o tome da vlada prepoznaje ovaj problem, da intenzivno radi na njemu i da će uskoro javnosti biti predstavljen akcioni plan koji prati Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine.

Vlada će uskoro predstaviti akcioni plan koji proizilazi iz Programa zaštite vazduha

Članovi radne grupe su konstatovali da je za domaćinstva jedno od rešenja subvencionisanje prelaska na ekološke načine grejanja, a kada je reč o smanjenju zagađenja koje nastaje iz saobraćaja, tokom ove godine biće postavljeno 10 novih elektropunjača na auto-putevima.

Na sastanku je istaknuto da će se intenzivno raditi na tome da se svim građanima finansijski olakša prelazak na energente koji ne zagađuju vazduh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

7. april 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

7. april 2023. - Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Solar sjever. Saša Mujović

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

7. april 2023. - Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti za realizaciju novog projekta za ugradnju solarnih panela

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

7. april 2023. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.