Životna sredina

Vlada Srbije priprema gašenje kotlarnica na ugalj, mazut, lož-ulje

Vlada Srbije priprema gasenje kotlarnica ugalj mazut loz ulje

Foto: Vlada Srbije

Objavljeno

07.04.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Radna grupa Vlade Srbije za poboljšanje kvaliteta vazduha predložila je da se u naredne dve godine svuda gde je tehnički moguće priključenje na daljinsko grejanje ili gasovod ugase kotlarnice u javnim institucijama koje rade na ugalj, mazut i lož-ulje.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sastanku radne grupe za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha. Problem zagađenosti vazduha podeljen je na četiri osnovna segmenta: individualna ložišta, saobraćaj, energetsku efikasnost i izvore zagađenja vazduha iz poljoprivrede, saopšteno je.

Na sastanku su utvrđeni dalji koraci u pošumljavanju poljoprivrednog zemljišta lošijeg kvaliteta u 10 jedinica lokalne samouprave, uključujući Beograd, Niš i Kragujevac, koje spadaju u najzagađenije kada je reč o PM česticama, objavila je vlada. Brnabić je naglasila da je neophodno ustanoviti šta će biti dodatni efekti većeg pošumljavanja i istakla da već sada postoje konkretni rezultati, ali da je namera da se uradi mnogo više.

Biće urađeno mnogo više u domenu pošumljavanja, obećala je premijerka Ana Brnabić

Članovi i članice radne grupe su se usaglasili da se u naredna 24 meseca ugase kotlarnice u javnim institucijama koje koriste ugalj, mazut i lož-ulje gde god postoje tehničke mogućnosti priključenja na sistem daljinskog grejanja ili na gasovod.

Premijerka je izjavila da građani Srbije nisu dovoljno informisani o tome da vlada prepoznaje ovaj problem, da intenzivno radi na njemu i da će uskoro javnosti biti predstavljen akcioni plan koji prati Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine.

Vlada će uskoro predstaviti akcioni plan koji proizilazi iz Programa zaštite vazduha

Članovi radne grupe su konstatovali da je za domaćinstva jedno od rešenja subvencionisanje prelaska na ekološke načine grejanja, a kada je reč o smanjenju zagađenja koje nastaje iz saobraćaja, tokom ove godine biće postavljeno 10 novih elektropunjača na auto-putevima.

Na sastanku je istaknuto da će se intenzivno raditi na tome da se svim građanima finansijski olakša prelazak na energente koji ne zagađuju vazduh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

7. april 2023. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

7. april 2023. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

7. april 2023. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

7. april 2023. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije