Električna energija

Vice Oršulić novi šef Hrvatske elektroprivrede

Vice Orsulic novi šef HEP-a

Foto: HEP ODS

Objavljeno

08.12.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Na poslednjoj sednici Vlade Hrvatske, Vice Oršulić je predložen za vršioca dužnosti predsednika Uprave Hrvatske elektroprivrede. On će biti imenovan na period od najviše šest meseci, do raspisivanja javnog konkursa. Nakon toga se očekuju nove kadrovske promene u Upravnom odboru HEP-a.

Vice Oršulić je čovek iz sistema HEP-a. Od 1. januara 2023. obavljao je dužnost člana uprave, a prethodno je više od 10 godina bio direktor proizvodnog područja Jug, upravljajući delom kompanijinih hidroelektrana. Nadzorni odbor HEP-a je danas potvrdio vladin predlog i imenovao Oršulića za predsednika uprave.

Odluku je posle sednice saopštio potpredsednik vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. „HEP će i dalje poslovati na način da i dalje osigurava cijenu energije sukladno mjerama vlade, dakle da cijena struje ostane za građane ista, i da razvija sve ranije i nove HEP-ove investicije“, izjavio je novinarima.

Oršulić će na čelu HEP-a zameniti Franu Barbarića

Dnevnik.hr je objavio, ne navodeći izvor, da je Oršulić viđen kao trajno rešenje. Na čelu HEP-a će zameniti Franu Barbarića, koji je dovođen u vezu sa aferom „gas za cent“. Međutim, on napušta tu funkciju iz drugih razloga. Protiv Barbarića je podignuta optužnica zbog nelegalne gradnje vile na Hvaru.

Ko je Vice Oršulić

Novi predsednik Uprave HEP-a po struci je diplomirani inženjer elektrotehnike. Član je vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Oršulić je bio predsednik lokalnog parlamenta u Baškoj Vodi, a u više navrata je i odbornik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije.

Prema podacima iz njegove imovinske karte, novi čelnik HEP-a ima stanove u Splitu, Zagrebu i Dubrovniku i tri garaže. Vozi Ford Focus S-Max iz 2006. godine, koji je procenjen na 8.000 evra. Poseduje i brod Pasara Podgora, procenjen na 3.000 evra.

Pored toga, Oršulić je u dokumentu naveo da je ove godine podigao kredit od 120 hiljada evra, a da mu je neto plata 3.700 evra. U imovinskom kartonu stoji da prima i 480 evra mesečno od imovine i imovinskih prava. Tu je i prihod od 360 evra mesečno, koliko iznosi penzija koja se isplaćuje u korist dece.

Ima 20.000 evra ušteđevine koju je, kako piše, skupio „od primanja od samostalnog rada, od imovine i imovinskih prava”.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

8. decembar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

8. decembar 2023. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

8. decembar 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

8. decembar 2023. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske