Električna energija

Veliki povratak Japana nuklearnoj energiji

Veliki povratak Japana nuklearnoj energiji

Ikata Nuclear Powerplant / Foto: Newsliner~commonswiki / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/deed.en

Objavljeno

23.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Japanska vlada pravi izmene regulative o nuklearnoj energiji prema kojoj će biti produžen životni vek postojećih nuklearnih elektrana, zamenjena neka stara postrojenja, ali i instalisani novi nuklearni reaktori. Nakon najava o potpunom napuštanju nuklearne energije posle katastrofe u Fukušimi 2011, namere Japana sada idu u drugom pravcu. Vlada se okreće nuklearnoj energiji kako bi obezbedila snabdevanje električnom energijom, ali se takođe ističe da će to omogućiti zemlji da postane ugljenički neutralna do 2050. godine.

Japanska uprava za nuklearnu regulaciju (NRA) je odobrila nacrt nove regulative koji će omogućiti da nuklearni reaktori u državi rade duže od trenutnog ograničenja od 60 godina, prenosi World nuclear news. Prema planu koji je donelo Ministarstvo privrede i industrije, nakon 30 godina dozvole će biti produžavane na svakih 10 godina.

Ovaj novi amandman u regulativi o nuklearnoj energiji bi sledeće godine trebalo da dobije odobrenje u parlamentu. To će omogućiti da Japan pokrene veliki broj postojećih reaktora, ali i da razvija reaktore novije generacije, navode pobornici nuklearne politike u zemlji.

Premijer Fumio Kišida zastupa pronuklearnu energetsku politiku i smatra da je ponovno pokretanje nuklearnih elektrana koje su ugašene nakon katastrofe u Fukušimi od vitalnog značaja za državu.

Pre nego što se dogodila katastrofa u Fukušimi 2011, Japan je dobijao jednu trećinu svoje energije iz 54 nuklearna reaktora širom zemlje. Nakon toga su u Japanu postavljeni strožiji bezbednosni standardi, koji su odložili odobrenja za ponovno pokretanje nekih reaktora koji su u stanju mirovanja i nisu operativni.

Nakon Fukušime, Japan je isključio sve svoje nuklearne reaktore, ali je vlada 2014. godine odlučila da ponovo počne da ih vraća nakon bezbednosnih provera. Ponovo je pokrenuto oko jedne trećine operativnih reaktora u državi, a odobrenja su izdavana postepeno. Energetske kompanije su prijavile za ponovno pokretanje 27 reaktora, ali samo njih 10 je do sada nastavilo sa radom.

Namere vlade je da se taj udeo nuklearne energije u energetskom miksu poveća na 22 procenta do 2030

Nuklearna energija je činila oko 4 odsto u energetskom miksu u 2021, a namere vlade je da se taj udeo poveća na 22 procenta do 2030. Kako bi se to i ostvarilo, potrebno je pokrenuti 27 reaktora. Takođe, prema novom planu nuklearni reaktori predviđeni za razgradnju biće zamenjeni naprednim reaktorima sledeće generacije, koji će imati veću bezbednost. Invoativni reaktori bi trebalo da zamene oko 20 reaktora koji će biti povučeni.

Plan vlade je da nuklearna energija obezbedi energetsko snabdevanje

Savetodavno telo koje je pripremilo ove izmene, navodi da je povratak na nuklearnu energiju neophodan kako bi se održala energetska bezbednost zemlje. Japan sagledava nuklearnu energiju u kontesktu energetske krize, ali taođe i kao način da postigne ugljeničku neutralnost do polovine veka.

Japan sagledava nuklearnu energiju u kontesktu energetske krize, ali takođe i kao način da postigne ugljeničku neutralnost do polovine veka

Nova izmena regulativa o nuklearnoj energiji deo je šireg plana za dugoročne ciljeve transformacije ka obnovljivim izvorima energije, koji je vlada usvojila ove nedelje. Administracija premijera Kišide je ovom revizijom japanske politike nuklearne energije napravila veliki preokret u odnosu na plan postepenog napuštanja nuklearne energije koju su zastupale sve prethodne vlade od 2011.

Kritike zbog izostanka javne debate

Kako prenosi japanski dnevnik Mainichi, plan vlade da napravi ovakav zaokret i maksimizuje uporebu nuklearne energije bez učešća javnosti i šire debate je neprihvatljiv.

Kritičari ovakvog poteza vlade takođe napominju da se još uvek ne nazire rešenje za problem nuklearnog otpada koji se i dalje gomila. Vlada je istakla da će rešavati konačno odlaganje nuklearnog otpada, ali kako navodi pomenuti japanski dnevnik, takva obećanja država do sada nije uspevala da ispuni, nakon decenija pokušaja i grešaka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

23. decembar 2022. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

23. decembar 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

23. decembar 2022. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

23. decembar 2022. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta