OIE

Tokio odlučio da od 2025. na novim kućama solarni paneli budu obavezni

Tokio odlucio da od 2025. na novim kucama solarni paneli budu obavezni

Foto: Pierre Blaché from Pixabay

Objavljeno

15.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlasti Tokija usvojile su odluku da od aprila 2025. godine nove zgrade i kuće moraju da imaju instalirane solarne panele. Mera se, pre svega, odnosi na 50 velikih kompanija koje su glavni graditelji domova u ovoj metropoli.

Lokalna vlasti glavnog grada Japana odluku, prvu te vrste u Japanu, a verovatno i u svetu, su obrazložile namerom da se smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Inače, Japan je peti najveći emiter CO2 u svetu i obavezao se da do 2050. te emisije budu neto neutralne odnosno da do te godine postigne klimatsku neutralnost. A, Tokio je postavio cilj da do 2030. prepolovi emisije u odnosu na 2000.

Od obaveze će biti izuzete zgrade sa krovovima manjim od 20 kvadrata

Odluka, koju je na predlog lokalne vlade usvojio lokalni parlament, odnosi se na oko 50 velikih kompanija za izgradnju kuća. One će imati obavezu da zgrade površine do 2.000 kvadrata opremaju obnovljivim izvorima energije, i to pre svega solarnim panelima.

Od obaveze će biti izuzete zgrade sa površinom krova manjom od 20 kvadrata, preneo je Japan Times.

Kompanije neće morati da postavljaju solarne panele na sve zgrade koje grade, već da ispune određene ciljeve koji će se odnositi na udele zgrada sa panelima u odnosu na sve zgrade koje grade. Cilj na 30 odsto, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da važi za okruge Čijoda i Čuo, 70 odsto za preostalih 21 okruga i Musašino, i 85 odsto za sve ostale delove Tokija.

Grad će pripremiti i subvencije

Gradske vlasti će pripremiti i subvencije kako bi podržale ovu odluku, izjavila je guvernerka Tokija Juriko Koike, koja je istakla da trenutno samo četiri odsto domaćinstava na kojima je moguće instalirati solarni panele, i imaju ova postojenja.

Osim postojeće klimatske krize suočavamo se i sa energetskom krizom, koju dodatno podstiče rat u Ukrajini, pa nemamo vremena za gubljenje, poručila je Risako Narikijo, partijska koleginica guvernerke Koike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

15. decembar 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

15. decembar 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

15. decembar 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

15. decembar 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije