OIE

Tokio odlučio da od 2025. na novim kućama solarni paneli budu obavezni

Tokio odlucio da od 2025. na novim kucama solarni paneli budu obavezni

Foto: Pierre Blaché from Pixabay

Objavljeno

15.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlasti Tokija usvojile su odluku da od aprila 2025. godine nove zgrade i kuće moraju da imaju instalirane solarne panele. Mera se, pre svega, odnosi na 50 velikih kompanija koje su glavni graditelji domova u ovoj metropoli.

Lokalna vlasti glavnog grada Japana odluku, prvu te vrste u Japanu, a verovatno i u svetu, su obrazložile namerom da se smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Inače, Japan je peti najveći emiter CO2 u svetu i obavezao se da do 2050. te emisije budu neto neutralne odnosno da do te godine postigne klimatsku neutralnost. A, Tokio je postavio cilj da do 2030. prepolovi emisije u odnosu na 2000.

Od obaveze će biti izuzete zgrade sa krovovima manjim od 20 kvadrata

Odluka, koju je na predlog lokalne vlade usvojio lokalni parlament, odnosi se na oko 50 velikih kompanija za izgradnju kuća. One će imati obavezu da zgrade površine do 2.000 kvadrata opremaju obnovljivim izvorima energije, i to pre svega solarnim panelima.

Od obaveze će biti izuzete zgrade sa površinom krova manjom od 20 kvadrata, preneo je Japan Times.

Kompanije neće morati da postavljaju solarne panele na sve zgrade koje grade, već da ispune određene ciljeve koji će se odnositi na udele zgrada sa panelima u odnosu na sve zgrade koje grade. Cilj na 30 odsto, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da važi za okruge Čijoda i Čuo, 70 odsto za preostalih 21 okruga i Musašino, i 85 odsto za sve ostale delove Tokija.

Grad će pripremiti i subvencije

Gradske vlasti će pripremiti i subvencije kako bi podržale ovu odluku, izjavila je guvernerka Tokija Juriko Koike, koja je istakla da trenutno samo četiri odsto domaćinstava na kojima je moguće instalirati solarni panele, i imaju ova postojenja.

Osim postojeće klimatske krize suočavamo se i sa energetskom krizom, koju dodatno podstiče rat u Ukrajini, pa nemamo vremena za gubljenje, poručila je Risako Narikijo, partijska koleginica guvernerke Koike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

15. decembar 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

15. decembar 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

15. decembar 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

15. decembar 2022. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje