OIE

EU standard za solarne krovove može da pokrene instalaciju 150-200 GW solarnih panela

EU standard za solarne krovove moze da pokrene instalaciju 150-200 GW solarnih panela

Foto: VoltaroEnergy from Pixabay

Objavljeno

09.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Primena standarda za krovne solare Evropske unije (eng. EU Solar Rooftop Standard) mogla bi da pokrene instalaciju 150 do 200 GW solarnih elektrana, procenila je asocijacija SolarPower Europe. Standard je deo Direktive o energetskim performansama zgrada koja je juče zvanično stupila na snagu, pa sada članice EU sada imaju dve godine da je prenesu u nacionalno zakonodavstvo.

Nova direktiva nalaže da sve nove zgrade moraju da budu spremne za korišćenje solarne energiju, što će instaliranje solarnih panela učiniti jednostavnijim i privlačnijim, saopštila je asocijacija SolarPower Europe.

Standard će za nove nestambene i javne zgrade važiti od 2027. godine, a za nove stambene zgrade od 2030. Sve postojeće nestambene zgrade koje će biti renovirane do 2028. godine moraju ga ispoštovati, kao i sve postojeće javne zgrade do 2031.

Uspešna implementacija standarda za krovne solarne elektrane u EU u skladu sa Direktivom o energetskim performansama zgrada mogla bi da obezbedi energiju za napajanje 56 miliona evropskih domova, saopštila je SolarPower Europe.

Očekuje se da će ukupni krovni solarni kapacitet u Evropi porasti na 355 GW do kraja 2027.

Standard će, kako smatraju u asocijaciji, omogućiti da se iskoristi potencijal velikih krovova na kancelarijama, poslovnim zgradama ili parkiralištima. Određene građevine, kao što su poljoprivredni objekti i istorijske građevine mogu biti isključeni iz njegove primene.

Preliminarna analiza koju je sprovela SolarPower Europe sugeriše da bi EPBD mogla da pokrene instalaciju solarnih panela snage 150 do 200 GW na krovovima u narednim godinama. Procena podrazumeva pretpostavku da je 60 odsto javnih zgrada pogodno za tu opciju i da potpada pod delokrug standarda.

Udruženje očekuje da će biti iskorišćen ogroman potencijal krovova, koji je Zajednički istraživački centar EU ranije ove godine procenio na 560 GW.

Ukupni kapacitet krovnih solarnih elektrana u Evropi na kraju 2023. iznosio je više od 170 GW i očekuje se da će porasti na 355 GW do kraja 2027, navela je ova asocijacija solarne industrije.

Ozenberg: Omogućavanje pametne elektrifikacije

“Kao i uvođenje sistema za detekciju dima pre mnogo godina, i ovaj novi zakon proklamuje krovnu solarnu energiju kao novi standard. Više zgrada, preduzeća i građana imaće pristup čistoj, obnovljivoj i ekonomičnoj solarnoj energiji“, istakao je Jan Ozenberg, viši savetnik za politiku u SolarPower Europe.

Krovna fotonaponska postrojenja trebalo bi, smatra, budu način da se desi pametna elektrifikacija.

Prilika da lokalne samouprave smanje račune za struju

„Grejanje na solarnu energiju i električni automobili smanjiće troškove održivih domova. Pametno uparivanje krovne solarne energije sa električnim vozilima i toplotnim pumpama takođe će smanjiti uticaj na mrežu, pa čak i pružiti direktnu podršku mreži kroz usluge fleksibilnosti u vreme nategnutog stanje na mreži. Sve to zahteva da se uklone prepreke za elektrifikaciju i osigurava da operatori mreža mogu da iskoriste ovaj potencijal fleksibilnosti“, naglasio je Ozenberg.

Prema SolarPower Europe, lokalne samouprave i zgrade kojima upravljaju, kao što su bolnice i škole, dobiće mogućnost da smanje račune za struju i oslanjanja na fosilna goriva.

Standard, takođe, kako je nedavno saoštila IRENA, deluje kao lokalni pokretač zapošljavanja, i to kroz angažovanje 2-7 puta više radnika u solarnoj industriji u poređenju sa drugim sektorima obnovljivih izvora energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

9. maj 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

9. maj 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

9. maj 2024. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

9. maj 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra