Voda

Uskoro tender za novu crpnu stanicu u sistemu odvođenja otpadnih voda u Novom Sadu

Uskoro tender za novu crpnu stanicu u sistemu odvodjenja otpadnih voda u Novom Sadu

Slika: Pixabay

Objavljeno

26.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Uskoro bi trebalo da bude objavljen tender za izgradnju nove Glavne crpne stanice u sistemu odvođenja otpadnih voda na području Novog Sada, investicije vredne oko 860 miliona dinara, prenele su Večernje novosti.

Nova Glavna crpna stanica, na lokaciji između Kvantaške pijace i Žeželjevog mosta, je jedan od preduslova da se započne sa izgradnjom Centralnog prečistača otpadnih voda.

“Za izgradnju Glavne crpne stanice u gradskom budžetu planirano je ukupno 860 miliona dinara, po polovina ove i sledeće godine”, izjavio je nedavno Vladimir Stojković, član Gradskog veća za komunalne poslove, a prenele Večernje novosti.

Gradnjom crpne stanice, kako su ranije pisali mediji, prestaće potreba za izlivanjem kanalizacije nedaleko od Spomenika žrtvama racije.

Osim ove crpne stanice za početak gradnje Centralnog prečistača potrebno je da se pripremi tehnička dokumentacija, ali i izgrade prateći kolektori i crpne stanice. Cela priprema trebalo bi da traje oko dve godine, a radovi još toliko.

Stojković je, kako je objavio Dnevnik, naveo da bi prema Prethodnoj studiji izvodljivosti sa Generalnim projektom, to centralno postrojenje trebalo da se nalazi na lokalitetu Rokov potok, odnosno sremskoj strani, a ne na bačkoj, kako je ranije planirano.

Prethodna studija izvodljivosti sa Generalnim projektom za Centralni prečistač je još u izradi, a projektant je firma CeS COWI iz Danske. Pisanje ove dokumentacije koštaće 300.000 evra, koji su obezbeđeni iz Fonda za tehničku podršku za Zapadni Balkan.

“Ukupna projektovan vrednost prve faze izgradnje Centralnog prečistača otpadnih voda je 70 miliona evra, ali se očekuje da taj iznos bude i veći”, istakao je Stojković u raspravi na prošloj sednici Skupštine grada, preneo je Dnevnik.

Predviđeno je da Centralni prečistač otpadnih voda zadovolji potrebe prečišćavanja otpadnih voda mesta od 400.000 stanovnika, a izabrana je konvencionalna tehnologija prerade otpadnih voda – tehnologija aktivnog mulja.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

26. jul 2018. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

26. jul 2018. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

26. jul 2018. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

26. jul 2018. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika