Voda

Uskoro tender za novu crpnu stanicu u sistemu odvođenja otpadnih voda u Novom Sadu

Uskoro tender za novu crpnu stanicu u sistemu odvodjenja otpadnih voda u Novom Sadu

Slika: Pixabay

Objavljeno

26.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Uskoro bi trebalo da bude objavljen tender za izgradnju nove Glavne crpne stanice u sistemu odvođenja otpadnih voda na području Novog Sada, investicije vredne oko 860 miliona dinara, prenele su Večernje novosti.

Nova Glavna crpna stanica, na lokaciji između Kvantaške pijace i Žeželjevog mosta, je jedan od preduslova da se započne sa izgradnjom Centralnog prečistača otpadnih voda.

“Za izgradnju Glavne crpne stanice u gradskom budžetu planirano je ukupno 860 miliona dinara, po polovina ove i sledeće godine”, izjavio je nedavno Vladimir Stojković, član Gradskog veća za komunalne poslove, a prenele Večernje novosti.

Gradnjom crpne stanice, kako su ranije pisali mediji, prestaće potreba za izlivanjem kanalizacije nedaleko od Spomenika žrtvama racije.

Osim ove crpne stanice za početak gradnje Centralnog prečistača potrebno je da se pripremi tehnička dokumentacija, ali i izgrade prateći kolektori i crpne stanice. Cela priprema trebalo bi da traje oko dve godine, a radovi još toliko.

Stojković je, kako je objavio Dnevnik, naveo da bi prema Prethodnoj studiji izvodljivosti sa Generalnim projektom, to centralno postrojenje trebalo da se nalazi na lokalitetu Rokov potok, odnosno sremskoj strani, a ne na bačkoj, kako je ranije planirano.

Prethodna studija izvodljivosti sa Generalnim projektom za Centralni prečistač je još u izradi, a projektant je firma CeS COWI iz Danske. Pisanje ove dokumentacije koštaće 300.000 evra, koji su obezbeđeni iz Fonda za tehničku podršku za Zapadni Balkan.

“Ukupna projektovan vrednost prve faze izgradnje Centralnog prečistača otpadnih voda je 70 miliona evra, ali se očekuje da taj iznos bude i veći”, istakao je Stojković u raspravi na prošloj sednici Skupštine grada, preneo je Dnevnik.

Predviđeno je da Centralni prečistač otpadnih voda zadovolji potrebe prečišćavanja otpadnih voda mesta od 400.000 stanovnika, a izabrana je konvencionalna tehnologija prerade otpadnih voda – tehnologija aktivnog mulja.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 September 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 August 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.

Zrenjanin je zedan spreman radikalizuje redovne proteste

Zrenjanin je žedan i spreman da radikalizuje sada već redovne proteste

17 August 2021 - Zrenjanin je žedan, ali Zrenjaninci su se ujedinili na protestnim vožnjama i u zahtevu da svi na teritoriji grada dobiju pijaću vodu iz vodovoda

Kvalitet-vode-iz-cesme-bolji-od-flasirane

Kvalitetna voda iz česme je mnogo bolja za zdravlje, ali i životnu sredinu nego flaširana

09 August 2021 - Šteta po životnu sredinu od flaširane vode je u Barseloni do 3.500 puta veći nego od vode iz vodovoda, a opasnost po zdravlje od česmovače se rešava filtriranjem