Energetska efikasnost

UNEP pomaže učešće Beograda u dve UN SE4All inicijative: BEA i DES radionice

Slika: BGEN

Objavljeno

02.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U Beogradu su danas i juče održane radionice o projektima Programa UN za životnu sredinu (UNEP) koji treba da doprinesu poboljšanju energetske efikasnosti zgrada i daljinskog sistema grejanja u srpskoj prestonici. Beograd je jedini grad na svetu koji učestvuje u obe UNEP-ove inicijative.

Akcelerator efikasnosti u zgradarstvu (BEA) i Daljinski sistem grejanja (DES) su deo UN programa Održiva energija za sve (SE4All), a Beograd je jedini grad na svetu u kome se sprovode obe ove inicijative, istakla je Sonja Maličević iz Kancelarije UNEP-a u Beču na radionici o BEA, održanoj u okviru Nedelje energije.

Ona je podsetila da je Beograd u periodu 2016-2017 pored još pet gradova izabran za “dubinsko partnerstvo” u okviru BEA mreže partnera, a da se 2016. priključio i DES inicijativi.

Erik Mejkres iz Svetskog institut za resurse (WRI), organizacije koja koordinira BEA, podsetio je da je SE4all usmeren na postizanje cilja održive energije u svetu do 2030. godine, a da je inicijativa BEA usmerena na ostvarivanje cilja da se udvostruči stopa energetske efikasnosti.

“Energetska efikasnost u zgradarstvu je važna iz tri razlog: zbog svog velikog uticaja, pošto zgrade troše oko trećinu energije u svetu, svog velikog potencijala – projekcije pokazuju da potrošnja energije može da se u zgradarstvu smanji za trećinu do 2050. To je ujedno i isplativa investicija”, rekao je on.

On je rekao da ulaganje u energetsku efikasnost zgrada donosi koristi građanima sa socijalnog i ekonomskog aspekta i iz ugla životne sredine.

Mejkers je ocenio da ima dosta prepreka na tom putu ali je dodao da je glavni fokus BEA na razvoju novih partnerstava i podsticanja saradnje između javnog i privatog sektora i civilnog društva. Pored kompanija, nevladinih organizacija u tu inicjaitivu su uključene i lokalne vlasti, uključujući 28 gradova.

Partnerstvo u BEA pruža različite vrste podrške, poput podrške u utvđivanju prioriteta u delovanju na lokalu, podrške stručnjaka, upoznavanja gradova sa mogućonistima finansiranja i prikupljanja sredstva, kao i saradnje na medjunarodnom nivou i razmene iskustava sa drugim gradovima.

“Sebe vidimo u ovom partnerstvu kao posrednike između velikih ambicioznih ciljeva i donosioca odluka i onih koji treba to da sprovedu. Mi smo negde u sredini izmedju toga i onoga šta se dešava na terenu”, dodao je on.

Koje su obaveze gradova u okviru BEA

Od grada koji pristupi BEA inicijativi očekuje se da sprovede jednu normu u prilog energetske efikasnosti i jedan demonstracioni projekat i razvije sistem praćenja rezutata. Na osnovu toga bi se zatim razvio sistem za kontinuirano unapredjenje energetske efikasnosti i definisanje novih akcija, rekao je Mejkers.

BEA tehnički savetnik Jelena Živković je rekla da je, kada je reč o Beogradu, odlučeno da se kao norma usvoje smernice za implementaciju procedura u projektima renoviranja.

Miodrag Grujić iz gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine je rekao da je odlučeno da se demonstracioni projekat sprovede u Osnovnoj školi “Vlada Obradović Kameni” zbog loše energetske situacije, odnosno stare zgrade i kotlova.

Petar Vasiljević iz JKP Beogradske elektrane ocenio je da je unapređenje energetske efikasnosti preudslov za razvoj efikasnog i održivog sistema daljinskog grejanja. On je ocenio da bi renoviranje zgrada u Beogradu moglo da oslobodi 1.000  megavata (MW) instalisanih kapaciteta.

U planu energetsko mapiranje

Na radionici o energetskom mapiraju Romanas Savickas iz UNEP-ove kancelarije u Kopenhagenu je rekao da su informacije potrebne da bi se utvrdili potencijali i donele odluke o povećanju energetske efikasnosti. On je dodao da je Amsterdam napravio Atlas energije a London Mapu grejanja.

Energetske mape sadrže različite podatke poput potrošnji energije, vrste i gustine raspoređenosti zgrada, velikih energetskih potrošača, vrsti postrojenja za grejanje i drugo, rekao je on.

Bojan Bogdanović iz Beogradskih elektrana je istakao da je prednost Beograda u odnosu na London i Amsterdam ta što ima razvijenu mrežu koja pokriva i centar grada.

Bogdanović je najavio “vrlo ambiciozan duogogodišnji projekat” mapiranja Beograda.

On je rekao da će Beogradske elektrane u saradnji sa UNEP-om raditi na ostvarivanju više svojih ciljeva, poput izrade studije povezivanja grejnjih područja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Idrija u Sloveniji dobija sistem za skladištenje struje i postaje pametan grad

07 May 2021 - Uz baterije i upravljanje lokalnom distributivnom mrežom iz projekta NEDO, Idrija će pri nestanku struje moći da održi snabdevanje za prioritetne službe

energetska-efikasnost-subvencije

Mnogi će se razočarati: subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji u 2021. ograničene – reč je o pilot-projektu

05 May 2021 - Subvencije za energetsku efikasnost u domaćinstvima će se ove godine odobravati kroz pilot-projekat koji treba da pokaže kakvo je interesovanje građana, koliko je novca raspoloživo, kao i prve rezultate, kaže Zorana Mihajlović.

energetska efikasnost gradjani subvencije opstine javni poziv

21. maj je rok da se opštine i gradovi jave na konkurs za subvencije za energetsku efikasnost za građane

23 April 2021 - U prvom koraku Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za lokalne samouprave za dobijanje subvencija.

nacionalni energetski i klimatski plan nekp srbija

Srbija počela pripremu nacionalnog energetskog i klimatskog plana

23 April 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike započelo je projekat "Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje" u okviru kojeg će biti izrađen Nacrt NEKP-a.