Električna energija

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

12.04.2024.

Država

Podeli

Objavljeno

12.04.2024.

Država

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za 2024. za lokalnu samoupravu za učešće u projektu Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji. Gradovi i opštine će najkasnije na leto otvoriti konkurse za domaćinstva za subvencionisanje zamene stolarije, krovova i kotlova, postavljanja izolacije i instaliranja solarnih panela i kolektora, poručila je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Srbija je za socijalno ugrožene građane za 2024. izdvojila znatno više bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju stambenog prostora, unapređenje sistema grejanja i hlađenja i proizvodnju električne energije pomoću solarnih panela.

„Raspisali smo javni poziv za jedinice lokalne samouprave, koje pozivamo da i ove godine zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike izdvoje sredstva za subvencionisanje mera energetske efikasnosti u domaćinstvima. Obezbedili smo dovoljno sredstava, dok je interesovanje građana za subvencije veoma veliko”, rekla je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Javni poziv za jedinice lokalne samouprave otvoren je do 29. aprila. U ministarstvu očekuju da će oni gradovi i opštine koji s njim potpišu ugovore, najkasnije tokom leta raspisati javne pozive za privredne subjekte i građane. Uslovi i obrasci su objavljeni na njegovom vebsajtu.

Pojedinačna subvencija pokriva do 65 odsto troškova

Đedović Handanović je podsetila da građani mogu da ostvare subvencije u iznosu do 65 odsto vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova i neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora.

„Prošle godine smo opredelili 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za sanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji, čime su postignute uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila. Ovaj projekat trajaće do kraja 2027. godine, do kada ćemo ukupno sanirati oko 50.000 domaćinstava širom zemlje”, rekla je ministarka.

Povećana podrška energetski siromašnim domaćinstvima, nerazvijenim, zagađenim područjima

Kada je reč o potencijalnim korisnicima suočenim sa siromaštvom, a u ovom slučaju i energetskim siromaštvom, ministarstvo i lokalne samouprave subvencionišu 90 odsto vrednosti energetske sanacije. „Time pružamo podršku socijalno ugroženim građanima da smanje potrošnju energije, uštede novac i povećaju komfor stanovanja. Ovo je samo jedan od pokazatelja brige za najugroženije građane, koji i dalje mogu da se prijavljuju u lokalnim samoupravama za sticanje statusa energetski ugroženih kupaca i ostvare pravo na umanjenje računa za gas, električnu energiju ili grejanje do 50 odsto”, rekla je ministarka.

Dodala je da je pozivom predviđeno poboljšanje uslova za ekonomski devastirana područja i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde je predviđeno učešće ministarstva i do 70 odsto.

Država u poboljšavanje energetske efikasnosti ulaže najveća sredstva do sada, naglašava ministarka Dubravka Đedović Handanović

Đedović Handanović je izjavila da je energetska sanacija kuća i drugih stambenih objekata i javnih zgrada jedan od najvažnijih prioriteta rada vlade i resornog ministarstva. To je prepoznato i u programu Skok u budućnost – Srbija 2027, a država u poboljšavanje energetske efikasnosti ulaže najveća sredstva do sada, naglasila je.

„Moramo da radimo više na unapređenju energetske efikasnosti, jer je ona deo energetske i zelene tranzicije. U Srbiji se troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek, zbog čega je važno da nastavimo da podržavamo domaćinstva da primene mere energetske efikasnosti, čime mogu da ostvare uštede u potrošnji energije između 25 i 30 odsto”, rekla je ministarka.

Projekat se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, a javni poziv je objavljen na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

Komentara: (6)
Radovan Radovanović / 19.04.2024.

Bravo za članak i za vest.
Molio bih da me naučite kako da dodjem do subvencije.
Postavio bih solarne panele na svojoj kući iu Smederevskoj Palanci .Unapred hvala

Dragana Anastasijević / 22.04.2024.

Interesuje me subvencija vezano za popravku krova. Da li je u pitanju samo unutrašnja izolacija ili popravka kompletnog krova?

Biljana / 23.04.2024.

Interesuje me popravka krova,

Sandra / 25.04.2024.

Dobar dan
da li subvencija može da se iskoristi na objektu gde je firma?

buda vucinic / 30.04.2024.

Не иде баш овако како Министарство промовише. Много је адми- нистрације, препрека, ,,тумачења,, бирократских службеника. Идеја и намера добри, реализација мукотрпна.
Него, нешто друго је овде чудно: ЗАШТО НА ОВОМ САЈТУ ПИШЕТЕ ЛАТИНИЦОМ ????.
Законска обавеза је ћирица, господо бирократи. Што кршите закон, ако не волите ћирилицу?

Milutin Gačić / 16.05.2024.

Da li garaže koje nemaju zajedničke prostorije sa zgradom i nisu naravno priključene na centralno grejanje plaćaju istu cenu? U Šapcu mi za tu sanaciju toplana traži oko 1940eura. Nikada me niko nije zvao niti me obavestio da će se raditi. Molim za pomoć nadlažnih jer u Šapcu niko nije ili neće da bude nadležan.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

12. april 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

12. april 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara

Borislav Kostadinov prekretnici zeleno investiranje GGF Green for Growth Fund Fond za zeleni razvoj Beogradski energetski forum

Kostadinov (GGF): U mnogim zemljama se približavamo prekretnici za zeleno investiranje

12. april 2024. - Balkanu treba kritična masa u razvoju zelene energetike za prekretnicu za zeleno investiranje, izjavio je Borislav Kostadinov iz GGF-a

francuska aukcije plutajuce vetroelektrane

Francuska dodelila prve svetske fid-in tarife za komercijalne projekte plutajućih vetroelektrana

12. april 2024. - Francuska je objavila pobednike aukcije za fid-in tarife za instaliranje plutajućih vetroturbina snage 250 MW u Južnoj Bretanji