Energetska efikasnost

Stambene zajednice u ovih 10 gradova imaju još vremena da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost

Stambene zajednice u ovih 10 gradova imaju još vremena da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost

Foto: iStock

Objavljeno

12.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Zbog velikog interesovanja, rokovi za prijavljivanje stambenih zgrada za dobijanje subvencija za energetsku sanaciju, u okviru Javnog ESCO projekta, produženi su u čak 10 od 16 gradova i opština. Do sada se prijavilo 950 stambenih zajednica.

Stanari najneefikasnijih stambenih zgrada priključenih na daljinsko grejanje na teritoriji 16 lokalnih samouprava u Srbiji imaju pravo na subvencije od Vlade Srbije koje će pokriti 50 odsto investicije za ugradnju izolacije i prelazak na plaćanje grejanja po utrošku. Preostali iznos građani plaćaju sami u ratama, preko računa za grejanje. Njihovi troškovi na ime grejanja ne bi trebalo da porastu, ili će eventualno postati neznatno veći.

Javni ESCO projekat pokrenulo je Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Vrednost projekta je 64,5 miliona evra, od kojih je 50 miliona evra zajam od te međunarodne finansijske institucije, a 14,5 miliona evra je obezbeđeno iz donacija.

U Beogradu prijave moguće do 19. januara

Građani najneefikasnijih zgrada u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Kragujevcu, Čačku, Jagodini, Kraljevu, Negotinu, Nišu i Novom Pazaru imaju još vremena da se prijave. Beograd je rok produžio do 19. januara, dok Kragujevčani zahteve mogu da podnesu sve do 8. februara.

Konkurs je završen u šest lokalnih samouprava: Pirotu, Užicu, Trsteniku, Vranju, Pančevu i Zrenjaninu.

„Do sada se prijavilo 950 stambenih zajednica u 15 jedinica lokalne samouprave gde je javni poziv raspisan, od čega više od polovine u Beogradu“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na tribini Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh, koja je održana u Privrednoj komori Srbije.

Ministarstvo procenjuje da će se u okviru projekta energetski sanirati više od 500 stambenih zgrada ukupne površine milion kvadratnih metara.

„Koristi za građane biće višestruke: moći će sami da utiču na troškove grejanja zimi i hlađenja leti, povećaće svoj komfor, ali i vrednost nekretnina, troškovi održavanja biće niži, a biće poboljšan i vizuelni izgled zgrada“, navela je Đedović Handanović.

U okviru projekta biće energetski sanirano više od 500 stambenih zgrada

Stambene zajednice će nakon izrade tehničke dokumentacije i na bazi dobijenih ponuda donositi konačnu odluku o učešću u programu, a radovi na energetskoj sanaciji trebalo bi da počnu u prvom kvartalu sledeće godine, dodala je ministarka.

„Država će ulagati još veća sredstva u energetsku efikasnost u narednim godinama, a građane pozivam da koriste sve mogućnosti koje imaju na raspolaganju – od subvencija, preko popusta na racionalnu potrošnju, do olakšica za struju, gas, odnosno grejanje za najugroženije“, poručila je Đedović Handanović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

12. januar 2024. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

12. januar 2024. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

12. januar 2024. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

12. januar 2024. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike