Energetska efikasnost

Subvencije za energetsku efikasnost za stambene zgrade – konkursi u 15 gradova u Srbiji

subvencije energetska efikasnost stambene zgrade konkurs

Foto: BGEN

Objavljeno

09.11.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

09.11.2023.

Država

Podeli

Stanari energetski najneefikasnijih stambenih zgrada u 15 gradova Srbije mogu da se prijave na konkurs za dobijanje subvencija za energetsku sanaciju. Uslov za konkurisanje je da su stambene zgrade priključene na daljinsko grejanje. Vlada Srbije obezbeđuje 50 odsto novca za paket ugradnje izolacije i prelazak na plaćanje grejanja po utrošku, što bi vlasnicima stanova trebalo da smanji troškove za grejanje i hlađenje, poveća vrednost nekretnina, ali i da smanji troškove za održavanje zgrada.

Subvencije će se odobravati u okviru Javnog ESCO projekta koji predviđa investicije u izolaciju spoljašnjeg omotača stambenih zgrada i ugradnju delitelja toplote i termostatskih ventila u stanovima, kako bi se prešlo na naplatu grejanja po utrošku.

Polovinu investicije subvencioniše država, a ostatak građani plaćaju sami u ratama, preko računa za grejanje, s tim da troškovi u zbiru ne bi trebalo da budu veći ili neznatno veći u odnosu na trošak za grejanje pre ove investicije.

Javni ESCO projekat pokrenulo je Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kako bi se unapredila energetska efikasnost u stambenim zgradama priključenim na daljinsko grejanje i sproveo prelazak na naplatu prema potrošnji toplotne energije uz istovremeno smanjenje potrošnje zahvaljujući dobroj izolaciji.

Ukupan trošak energetske sanacije po stanu u proseku bi trebalo da bude 2.500 evra

Javni pozivi za prijavljivanje stambenih zajednica dosad su raspisani u sedam lokalnih samouprava i to u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pirotu, Užicu, Vranju i Trsteniku. Očekuje se da će se uskoro to desiti i u Čačku, Jagodini, Kraljevu, Negotinu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i i Valjevu. U Zrenjaninu je javni poziv kao pilot projekat sproveden i očekuju se informacije o daljim koracima.

Ministarstvo rudarstva i energetike procenjuje da će se u okviru projekta energetski sanirati više od 500 stambenih zgrada, površine oko milion kvadratnih metara. Vrednost projekta je 64,5 miliona evra, od kojih je 50 miliona evra zajam EBRD, a 14,5 miliona evra obezbeđuje se iz donacija.

Program predviđa da se bespovratnim sredstvima stambenim zajednicama pokrivaju troškovi pripreme elaborata energetske efikasnosti i odgovarajućih studija, kao i 50 odsto vrednosti investicija. Preostalih 50 odsto vrednosti investicija otplaćivaće građani, i to na period od oko deset godina.

U prosečnoj zgradi sa tridesetak stanova, prema nekim računicama, trošak energetske sanacije jednog stana od pedesetak kvadrata je oko 2.500 evra, što znači da građani dobijaju subvencije od oko 1.250 evra.

Prilika za zgrade građene pre devedesetih

Uslovi iz javnih poziva su takvi da će najviše bodova na konkursu dobiti one zgrade koje, kako kaže Maja Vukadinović, pomoćnica ministarke rudarstva i energetike, imaju najveću specifičnu potrošnju toplotne energije odnosno najveću potrošnju po metru kvadratnom, kao i zgrade u kojima je najveći broj stanara podržao prijavu na javni poziv.

Procene pokazuju da bi subvencije trebalo da dobiju najstarije zgrade, građene šesdesetih, sedamdesetih, osamdesetih, jer su i najmanje energetski efikasne i troše dosta energije, i za grejanje i za hlađenje. Takođe, one su i najproblematičnije kada je reč o prelasku sa naplate po kvadratu na naplatu po utrošku, jer bi im ovaj neminovan prelazak, bez ulaganja u energetsku sanaciju, povećao račune za grejanje.

Realizacija Javnog ESCO projekta trebalo bi da omogući uštedu energije za više od 35 odsto

Subvencije im tako pomažu da reše ovaj problem.

Vukadinović kaže da će se voditi računa da godišnji trošak za grejanje i otplata investicije u energetsku sanaciju u zbiru ne pređu ili budu minimalno iznad vrednosti računa koji su stanari plaćali godišnje po starom sistemu naplate grejanja.

„Posle energetske sanacije stanari će imati manje troškove grejanja, kao i troškove hlađenja, dok će se vrednost nekretnine povećati, a smanjiće se troškovi za održavanje. Takođe, građani dobiijaju i mogućnost da upravljaju potrošnjom toplotne energije odnosno da smanjuju i isključuju grejanje po potrebi“, objašnjava Vukadinović.

Realizacija Javnog ESCO projekta, kako tvrde u Ministarstvu, trebalo bi da omogući uštedu energije od više od 35 odsto, odnosno 81.000 MWh godišnje, kao i smanjenje emisija ugljen-dioksida od 20.000 tona CO2 godišnje.

Komentara: (7)
Milica Jevremovic / 27.11.2023.

Molim VAS da mi posaljete adresu i kome se obratiti, da bi se prijavili za konkurs nase stambene zajednice.
Upravnik, stambene zajednice
Jevremovic Milica
Ser, Janka Vukotica br. 18 Beograd- Rakovica Zahvaljujem

Ljiljana Šćepanović / 24.12.2023.

Postovani
Nisam našla Sombor na spisku gragova .
Sta je potrebno uraditi da se i on nađe na spisku gradova u kojima će stambene zgrade moci konkurisati za subvencije za energetsku efikasnost zgrada

Momčilo Grković / 26.12.2023.

Ja sam Momčilo Grković, upravnik Stambene zajednice, Omladinskih brigada 49, Novi Beograd.
Zamolio bih vas informaciju kome da se obratimo kako bismo se prijavili na taj konkurs.
S poštovanjem,
Momčilo Grković

Milan / 13.01.2024.

Interesuje me sanacija fasada , zgrada je u Opstini Zvezara…Pozdrav

Aleksandar Stojić / 16.01.2024.

Poštovani,
Podneo bi više zahteva za sanaciju zgrada koje zastupam kao prof. upravnik, samo mi prosledite informaciju kome treba da uputim te zahteve po konkursu koji traje do 19.01.2024.

Milorad Puric / 10.03.2024.

Molim Vas ako nije kasno da mi pošaljete šta sve treba da bi se prijavili Ja sam upravnik Stambene zajednice
Generala Zdanova 6
Novi Beograd
PS Zgrada je gradjena 1954 god i ima 36 stanova, Poz

buda vucinic / 17.05.2024.

Поштовани,
Љубазно молим помоћ и информацију како до субвенције за замену котлова на чврсто гориво за котлове на гас. Нисам нашао пријавни образац и незнам тачан поступак.
Зграда је на општини
Вучинић Чукарица, 127.м2. Зидана 1957.године.
Хвала и срдачан поздрав.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

9. novembar 2023. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

9. novembar 2023. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

9. novembar 2023. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

9. novembar 2023. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije