Energetska efikasnost

U septembru prijave za subvencije za energetsku efikasnost i solarne panele

subvencije energetska efikasnost konkurs prijave

Foto: Jean-Paul Jandrain from Pixabay

Objavljeno

16.08.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

16.08.2023.

Država

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike očekuje da već u septembru budu raspisani konkursi za prijavljivanje domaćinstava za subvencije za povećanje energetske efikasnosti i instaliranje solarnih panela i kolektora.

Subvencije za energetsku efikasnost i solarne panele i kolektore biće dostupne u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji. Prijave će biti moguće tokom cele godine, a subvencije se kreću od 50 do 65 odsto investicije koju građani nameravaju da sprovedu.

Opštine i gradovi su od Ministarstva sredinom jula dobili 978,3 miliona dinara, a sami su obezbedili 813,7 miliona dinara, pa će građani imati na raspolaganju 1,79 milijardi dinara. Pre konkursa za domaćinstva, samouprave moraju da izaberu izvođače radova.

Prijave će trajati tokom cele godine

Maja Vukadinović, posebna savetnica za energetsku efikasnost u Ministarstvu rudarstva i energetike, rekla je za RTS da za subvencije mogu da konkurišu svi građani bez obzira na to da li žive u kućama ili stambenim zgradama, ali ne i u vikendicama, dok će prijave trajati tokom cele godine.

Procedura za prijavljivanje građana je, kako je dodala, jednostavna i nema promena u odnosu na prethodne godine. Od građana se očekuje samo da popune obrazac gde treba da navedu podatke o svom domaćinstvu, zatim da navedu mere za koje nameravaju da apliciraju.

„Mi očekujemo da već u prvoj nedelji septembra bude raspisan javni poziv za građane. To građani mogu da prate na internet stranici jedinica lokalne samouprave. Takođe, mogu da odu u samu opštinu. Mogu pozvati i Ministarstvo“, poručila je Vukadinović.

Podnosioci prijave mogu biti i oni koiji nisu vlasnici objekta, ali potrebna im je pisana saglasnost vlasnika. Jedan od sulova je i da je potrošnja struje za prethodni mesec bila veća od 30 kilovat-sati, što se dokazuje računom.

Subvencije i do 65 odsto

Građani mogu da dobiju subvencije za zamenu stolarije, izolaciju krovova i zidova, ugradnju efikasnijih kotlova, solarnih kolektora, solarnih panela i toplotnih pumpi. Novina je da može da se konkuriše za više mera, pa u tom slučaju subvencija može da bude do 65 odsto.

Ukoliko se neko prijavi za zamenu stolarije i izolaciju, ostvariti subvencije do 55 odsto, a ako se uz to ugrade solarni paneli ili kolektori, subvencije će iznositi do 65 odsto, rekla je Vukadinović.

Vukadinović: Samo tri opštine u Beogradu ne odobravaju subvencije

Ona je podsetila da Beogradu u program nisu ušle samo tri opštine – Novi Beograd, Čukarica i Savski venac, ali da su obećale da će se prijaviti na narednom konkursu.

Govoreći o žalbama, Maja Vukadinović je navela da građani koji nisu zadovoljni mogu da se žale komisijama u lokalnim samoupravama, a da im na raspolaganju stoji i Ministarstvo.

Inače, na prethodna tri javna poziva za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, subvencije je dobilo oko 20.000 građana. Novi programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova trebalo bi da traje pet godina tokom kojih bi, prema očekivanju Ministarstva, oko 50.000 domaćinstava trebalo da dobije subvencije.

Komentara: (18)
Aleksandar Durković / 23.08.2023.

Pored subvencija građanima, država bi trebalo da primenjuje i druge modele finansiranja, kao što je otplata investicije kroz postignute uštede u potrošnji finalne energije – energenata. Ako koga treba subvencionisati to su ESCO kompanije, po istom principu kako država subvencioniše proizvođače energije u sektoru OIE.

Mučemski Zdravko / 23.08.2023.

Dal je opština Vrbas na spisku za subvecije za energetsku efikasnosnt, uveo bi gas u svoju kuču

Ivana / 25.08.2023.

Da li subvencije važe za opštinu Pančevo?

ljiljana / 31.08.2023.

Poboljšali bi energetsku efikasnost u novoj kući. Nemamo adekvatnu izolaciju u potkrovlju nove kuće.

Milutin / 04.09.2023.

Subvencija za termo izolaciju kuce i za stolariju za sela Jagodune

Natasa / 07.09.2023.

Da li subvencije vaze za opstinu Kragujevac?

Sofija / 09.09.2023.

Da li subvencije važe za opštinu Ivanjica?

Vesna / 11.09.2023.

Kada i da li se možemo prijaviti za subvenciju za zamenu kotla u Lajkovcu?

Milutin / 12.09.2023.

Prijava za energetsku efikasnost sela Jagodine.Izvrsni ste.

Marija / 13.09.2023.

Zašto subvencije nisu omogućene za objekte u izgradnji, za ljude koji su dali brdo para u postupku objedinjene procedure, jer jos uvek nemaju utrošak el. energije s obzirom ma to da je objekat u izgadnji?

Miloš / 13.09.2023.

Da li će se ove godine sprovoditi projekat u opštini Ruma i kada će javno biti raspisan konkurs? Hvala!

ljiljana pivljanin / 15.09.2023.

Molila bih za informaciju kada će biti raspisan konkurs za dodelu sredstava domaćinstvima,u opštini Voždovac se ne može dobiti pomenuta informacija.

Bilja / 18.09.2023.

Da li se subvencije odnose na Kovin ?

Sokolov Dragan / 27.09.2023.

Koji su uslovi za prijavljivanje za subvenciju energetske efikasnosti?

Zarko / 06.10.2023.

Kad ce biti dostupna prijava za subvencije u Kragujevcu?

Živadinka Jovanović / 14.10.2023.

Po kom prioritetu se dodeljuju sredstva.pošto opština Grocka to i ne objavljuje javno.

Zoran Milanović / 18.10.2023.

Ma kakve subvencije u opštini Blace to nema nista ako pitate distribuciju odgovor je ma sta vi citate po internetu naša mreža nemojte to da primi kao i da opstina nije ni konkurisala.Ai Stobi dali 50posto kad je bolje da ne daju nista vise ostaje njima.

Sladan / 24.12.2023.

Na kom sajt-u mogu podneti zahtev?
Zahvaljujem unapred.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

16. avgust 2023. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

16. avgust 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

16. avgust 2023. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

16. avgust 2023. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.