Energetska efikasnost

Održana prva od 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

Održana prva edukacija u oblasti energetske efikasnosti namenjena učenicima osmog razreda

Foto: GIZ

Objavljeno

06.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

U Osnovnoj školi Vasa Stajić u Novom Sadu je 5. marta, na Svetski dan energetske efikasnosti, za sve učesnike osmog razreda održana radionica u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Prva je od ukupno 45 u okviru programa Nemačke razvojne saradnje koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Ukupno će više od 1,200 učenika osmog razreda u 20 škola Južnobanatskog okruga prisustvovati radionicama za energetsku efikasnost i obnovljive izvore. Organizuju se pojedinačno za svako odeljenje u okviru redovne nastave iz predmeta Tehnika i tehnologija.

Radionica pored teorijskog ima i praktični deo

„U toku sat i po, koliko traje radionica, najviše pažnje će biti posvećeno solarnoj energiji i sistemima za njenu eksploataciju kao i energetskoj efikasnosti i merama za njeno sprovođenje. Praktični deo radionica, koji obuhvata sastavljanje maketa električnih automobila sa različitim tipovima izvora energije, prikazaće će učenicima mogućnosti primene solarnih ćelija, kondenzatorskih baterija i vodoničnih gorivnih ćelija“, objasnio je Filip Kulić, redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i koordinator projekta ispred udruženja građana E-nergija.

Edukacije eneregetska efikasnost
Foto: GIZ

Po njegovim rečima, radionice su osmišljene tako da učenike informišu i zainteresuju za teme iz ove oblasti kao i da osmake, koje uskoro očekuje izbor zanimanja i upis u srednju školu, usmere ka razmišljanju o ovim temama.

Neka od zanimanja u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije su već veoma tražena, poput instalatera solarnih panela i operatora vetroelektrana.

Kulić: Dekarbonizacija nije moda već realnost, jer prelazak na obnovljive izvore energije je neminovnost

„Dekarbonizacija nije moda već realnost, jer prelazak na obnovljive izvore energije je neminovnost. Edukacije smo zato namenili učenicima osmog razreda, jer oni u narednih nekoliko godina biraju svoja zanimanja i važno je da budu infomisani o profesijama koje sada možda nisu toliko aktuelne, ali će tada biti,“ rekao je Kulić i kao primere naveo upravljače pumpama za vodonik, specijaliste za letove na solarni pogon i servisere automobila na vodonik i inteligentnih vozila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

6. mart 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

6. mart 2024. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

6. mart 2024. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja