OIE

Uz podršku GIZ-a i ministarstva energetike Centar za nestalu i zlostavljanu decu dobio solarnu elektranu

centar za nestalu i zlostavljanu decu solarna elektrana djedovic funke juric

Foto: Emilija Jovanović/Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

10.02.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Centar za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu dobio je solarnu elektranu, snage 6 kW, kao donaciju Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH), a na inicijativu Ministarstva rudarstva i energetike.

Donacija Centru za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu deo je Nemačko-srpske razvojne saradnje kroz projekat Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji, koji finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Fotonaponsku elektranu je pustila u rad Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, u prisustvu Daniele Funke, direktorke GIZ-a u Srbiji, i Igora Jurića, osnivača fondacije „Tijana Jurić“.

Đedović Handanović je rekla da je donacija primer odgovornog ponašanja prema zajednici, kao i partnerstva srpskih i nemačkih institucija koje doprinosi boljitku društva, a posebno podršci ranjivim grupama kao što su deca sa problemima u ponašanju.

Đedović Handanović: Elektrana će pokriti godišnju potrošnju električne energije Centra

„Elektrana će pokriti godišnju potrošnju električne energije Centra, smanjiće potrošnju i emisije CO2 gasova, ali će predstavljati i pokazatelj brige za najmlađe koju treba da im obezbede svi pojedinci i institucije“, izjavila je ona.

Ministarka je istakla da je krovna solarna elektrana postavljena u rekordnom roku i nada se, osim što će smanjiti troškove rada Centra, da će biti i podsetnik korisnicima da nisu sami i da imaju podršku u institucijama.

On je podsetila da je trenutno registrovano oko 2.700 prozjumera, a ukupna instalisana snaga njihovih elektrana je 42 MW.

Funke: Za GIZ je važno da pokaže tehničku i finansijsku izvodljivost ovakvih projekata

Daniela Funke, direktorka GIZ-a u Srbiji, rekla je da ta organizacija podržava projekte koji razvijaju upotrebu solarne energije. Ona je istakla da je solarna elektrana na krovu Centra zajednički projekat Ministarstva i Nemačko-srpske saradnje i jedan od prvih pilot projekata integrisanih rešenja.

centar za nestalu i zlostavljanu decu djedovic funke juric solarna elektrana

„Za GIZ je važno da pokaže tehničku i finansijsku izvodljivost ovakvih projekata, i prednosti koje proizilaze iz postavljanja solarnih elektrana, kako bismo podstakli i druge zainteresovane privredne subjekte da se uključe. Osim ove elektrane, podržavamo i razvoj prozjumera u domaćinstvima, stambenim zajednicama i privatnom sektoru“, poručila je ona.

Jurić: Želimo da se naša saradnja ovde ne završi

Instalisana solarna elektrana u Centru proizvodiće oko 7.400 kWh električne energije godišnje, a očekivana ušteda emisija gasova sa efektom staklene bašte za vek trajanja elektrane od 25 godine je oko 200 tona CO2 ekvivalenta, što je jednako oko 17 hektara drveća.

Igor Jurić istakao je značaj okupljanja organizacija i institucija u projektima koji pružaju podršku zlostavljenoj deci.

„Zahvalan sam GIZ-u i Ministarstvu, posebno ministarki Đedović Handanović što su nam izašli u susret, što su nas podržali i pomogli nam da ovaj objekat gde ćemo se baviti problemom nasilja nad decom i među decom bude i energetski efikasan. Ono što mi želimo, jeste da se naša saradnja ovde ne završi“, naveo je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

10. februar 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

10. februar 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

10. februar 2024. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

10. februar 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra