OIE

Uz podršku GIZ-a i ministarstva energetike Centar za nestalu i zlostavljanu decu dobio solarnu elektranu

centar za nestalu i zlostavljanu decu solarna elektrana djedovic funke juric

Foto: Emilija Jovanović/Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

10.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Centar za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu dobio je solarnu elektranu, snage 6 kW, kao donaciju Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH), a na inicijativu Ministarstva rudarstva i energetike.

Donacija Centru za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu deo je Nemačko-srpske razvojne saradnje kroz projekat Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji, koji finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Fotonaponsku elektranu je pustila u rad Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, u prisustvu Daniele Funke, direktorke GIZ-a u Srbiji, i Igora Jurića, osnivača fondacije „Tijana Jurić“.

Đedović Handanović je rekla da je donacija primer odgovornog ponašanja prema zajednici, kao i partnerstva srpskih i nemačkih institucija koje doprinosi boljitku društva, a posebno podršci ranjivim grupama kao što su deca sa problemima u ponašanju.

Đedović Handanović: Elektrana će pokriti godišnju potrošnju električne energije Centra

„Elektrana će pokriti godišnju potrošnju električne energije Centra, smanjiće potrošnju i emisije CO2 gasova, ali će predstavljati i pokazatelj brige za najmlađe koju treba da im obezbede svi pojedinci i institucije“, izjavila je ona.

Ministarka je istakla da je krovna solarna elektrana postavljena u rekordnom roku i nada se, osim što će smanjiti troškove rada Centra, da će biti i podsetnik korisnicima da nisu sami i da imaju podršku u institucijama.

On je podsetila da je trenutno registrovano oko 2.700 prozjumera, a ukupna instalisana snaga njihovih elektrana je 42 MW.

Funke: Za GIZ je važno da pokaže tehničku i finansijsku izvodljivost ovakvih projekata

Daniela Funke, direktorka GIZ-a u Srbiji, rekla je da ta organizacija podržava projekte koji razvijaju upotrebu solarne energije. Ona je istakla da je solarna elektrana na krovu Centra zajednički projekat Ministarstva i Nemačko-srpske saradnje i jedan od prvih pilot projekata integrisanih rešenja.

centar za nestalu i zlostavljanu decu djedovic funke juric solarna elektrana

„Za GIZ je važno da pokaže tehničku i finansijsku izvodljivost ovakvih projekata, i prednosti koje proizilaze iz postavljanja solarnih elektrana, kako bismo podstakli i druge zainteresovane privredne subjekte da se uključe. Osim ove elektrane, podržavamo i razvoj prozjumera u domaćinstvima, stambenim zajednicama i privatnom sektoru“, poručila je ona.

Jurić: Želimo da se naša saradnja ovde ne završi

Instalisana solarna elektrana u Centru proizvodiće oko 7.400 kWh električne energije godišnje, a očekivana ušteda emisija gasova sa efektom staklene bašte za vek trajanja elektrane od 25 godine je oko 200 tona CO2 ekvivalenta, što je jednako oko 17 hektara drveća.

Igor Jurić istakao je značaj okupljanja organizacija i institucija u projektima koji pružaju podršku zlostavljenoj deci.

„Zahvalan sam GIZ-u i Ministarstvu, posebno ministarki Đedović Handanović što su nam izašli u susret, što su nas podržali i pomogli nam da ovaj objekat gde ćemo se baviti problemom nasilja nad decom i među decom bude i energetski efikasan. Ono što mi želimo, jeste da se naša saradnja ovde ne završi“, naveo je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

10. februar 2024. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

10. februar 2024. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

10. februar 2024. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije

rhe bistrica posebna radna grupa dubravka djedovic

Radna grupe za RHE Bistrica cilja 2031. kao rok za početak rada elektrane

10. februar 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru