GIZ

Dr Till Barmeier iz GIZ-a: Naše inicijative u Srbiji podržavaju energetsku tranziciju i dekarbonizaciju

Dr Till Barmeier, GIZ

Foto: GIZ

Objavljeno

21.12.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

U nastojanju da ubrza put Srbije ka održivoj i čistoj energetskoj budućnosti, Nemačka razvojna saradnja u Srbiji aktivno sprovodi inicijative za promociju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Predvodnik ovih napora je projekat „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ koji se sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike, pod vođstvom dr Tilla Barmeiera, vođe projekta i važne ličnosti u GIZ-ovoj misiji da podrži pravednu, čistu i održivu energetsku tranziciju u Srbiji.

Prva faza projekta, započeta 2022. godine, postigla je značajne ciljeve jačanja pravnog i tehničkog okvira za prozjumere. U intervjuu za portal Balkan Green Energy News, dr Till Barmeier govori o saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije, naglašavajući napore za prevazilaženje pravnih prepreka, usklađivanje postupaka povezivanja na mrežu i stvaranje okruženja pogodnog za prozjumere.

„U početnoj fazi, eksperimentisali smo sa različitim modelima instalacija za prozjumere u saradnji sa građanima, stambenim zajednicama i kompanijama. Ovi eksperimenti su nam omogućili da identifikujemo izazove i ograničenja, što je rezultiralo preporukama za efikasno usklađivanje i uvođenje detaljnih smernica“, objašnjava dr Barmeier.

Povećanje kapaciteta ključnih zainteresovanih strana

Projekat Nemačke razvojne saradnje je takođe prioritetno usmeren na povećanje kapaciteta ključnih aktera u sektoru energetike putem inicijativa za specijalizovano obučavanje. Više od 20 nastavnika tehničkih škola, 100 instalatera fotonaponskih sistema i brojni predstavnici energetskog sektora prisustvovali su obukama i studijskim posetama Nemačkoj kako bi stekli znanje o najboljim internacionalnim praksama.

GIZ, studijska poseta Nemačkoj
Foto: GIZ, studijsko putovanje u Nemačku za 25 učesnika iz Srbije

U nastojanjima da podigne svest i znanje javnosti o obnovljivim izvorima energije, posebno mogućnostima prozjumera da proizvode električnu energiju uz pomoć solarnih panela, projekat je podržao organizaciju niza informativnih događaja, poput Solarnog podkasta sprovedenog u saradnji sa Balkan Green Energy News portalom, zatim kurseva za građane Solartehnika narodu, koje je realizovala energetska zadruga Elektropionir, kao i niza javnih rasprava i događaja širom zemlje.

Projekat je podržao organizaciju niza informativnih događaja

Da bi istakao važnost i ulogu žena u energetskoj tranziciji, projekat je podržao WISE Srbija mrežu žena u održivoj energetici, klimatskoj akciji i zelenoj ekonomiji, uključujući i njihovu godišnju konferenciju „Žene Srbije u održivoj energetici – liderstvo za promenu“ održanu u septembru 2023. godine. U saradnji sa Centrom za promociju održivog razvoja, ustanovljena je nagrada Liderka održive energetike kako bi se prepoznali napori i ambicije žena u postizanju promena u ovom sektoru.

Tili Barmeier, projektni direktor GIZ-a, i Ana Dzokic
Foto: Tili Barmeier, projektni direktor GIZ-a, i Ana Džokić dobitnica nagrade Liderka održive energetike

Nova faza projekta fokusirana je na unapređenje energetske efikasnosti, pomoć́ u smanjenju zagađenja vazduha i dekarbonizaciji sektora grejanja

Zbog uspeha početne faze, projekat je nedavno produžen do decembra 2025. godine uz značajno povećanje budžeta. Dr Barmeier ističe da su ciljevi projekta prošireni i da se u novoj fazi fokusiraju na mere energetske efikasnosti, rešenja za održivo grejanje i integrisana rešenja za energetsku tranziciju i dekarbonizaciju u građevinskom sektoru.

Objašnjavajući razloge za ovu promenu, dr Barmeier ističe da postoji značajan prostor za poboljšanje energetske efikasnosti zgrada u Srbiji. Stare strukture sa neadekvatnom izolacijom, zastarelim prozorima i neefikasnim sistemima grejanja troše dva do tri puta više energije za grejanje u poređenju sa dobro izolovanim zgradama. Ovo ne samo da doprinosi zagađenju vazduha, već́ i opterećuje elektro mrežu, a ujedno i ograničava mogućnosti za povezivanje obnovljivih izvora energije.

GIZ ima za cilj da uvede inovativne modele za identifikaciju isplativih ulaganja u energetsku efikasnost

U narednoj fazi, pored nastavka izgradnje kapaciteta za zelenu energetsku tranziciju različitih profesionalnih grupa, GIZ takođe ima za cilj da uvede pionirske inovativne modele za identifikaciju isplativih ulaganja u energetsku efikasnost, korišćenje obnovljivih izvora  energije i održivo grejanje. Fokus je na razvoju opcija finansiranja kako bi se građanima omogućilo da se odluče za ove investicije i podigne svest javnosti o njihovom značaju.

Manifestacija - Prijatelji dobre energije - 1
Foto: GIZ, Manifestacija – Prijatelji dobre energije

Dr Barmeier ukazuje na rešenja za finansiranje koja eliminišu značajne početne troškove navodeći kao primer projekat Energetska sanacija stambenih, više-porodičnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja – Javni ESCO Projekat. Ova inicijativa, rezultat je saradnje između Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i obezbeđuje bespovratna sredstva koja pokrivaju 50 odsto troškova energetske sanacije zgrada koje su prošle na konkursu. Preostalih 50 odsto plaćaju vlasnici stanova u prihvatljivim mesečnim ratama, u skladu sa ostvarenim uštedama za grejanje pomoću programa sanacije.

GIZ sprovodi regionalni projekat na Zapadnom Balkanu, u cilju promocije razmene najboljih praksi

Ovaj sveobuhvatni pristup osigurava da građani iskuse dugoročne uštede i poboljšane uslove života bez značajnog uticaja na njihove mesečne račune. Dr Barmejer vidi ovo kao ključni korak u podršci održivom i otpornom energetskom pejzažu Srbije i navodi da GIZ ima nameru da testira i promoviše slične inicijative koje bi omogućile građanima, kao i kompanijama i javnim zgradama, da investiraju u mere energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije bez značajnih početnih troškova.

Pored ovog projekta u Srbiji, GIZ istovremeno sprovodi regionalni projekat na Zapadnom Balkanu, promovišući razmenu najboljih praksi među regionalnim operatorima prenosa i distribucije električne energije, agencijama za energetiku i relevantnim ministarstvima. Dok Srbija usmerava svoj put ka zelenijoj budućnosti, ove inicijative ističu posvećenost GIZ-a i Nemačke razvojne saradnje uvođenju značajnih promena u energetskom sektoru regiona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

21. decembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

21. decembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

21. decembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

21. decembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji