OIE

GIZ organizovao studijsko putovanje u Nemačku za 25 učesnika iz Srbije

GIZ organizovao studijsko putovanje u Nemačku za 25 učesnika iz Srbije

Foto: GIZ

Objavljeno

15.06.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.06.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Predstavnici državnih institucija i firmi, energetskih zadruga, tehničkih škola i univerziteta iz Srbije dobili su priliku da posete svetskog lidera energetske tranzicije – Nemačku. U studijskoj poseti koju je organizovao GIZ, gosti iz Srbije obogatili su svoje  znanje iz oblasti obnovljivih izvora energije, prvenstveno solara. Nemačka već godinama aktivno podstiče građane i firme da postanu prozjumeri, što je učesnicima pružilo priliku da se bliže upoznaju sa konceptom koji je u Srbiji tek u povoju.

Studijsko putovanje u Bad Homburg za 25 učesnika iz Srbije organizovala je krajem maja i početkom juna Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH u saradnji sa kompanijom intec GOPA-International Energy Consultants.

Poseta je deo projekta „Promocija obnovljivih zvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“, koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike Vlade Srbije.

Grupu iz Srbije činili su predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), kao i državnih kompanija Elektrodistribucija Srbije (EDS), Elektroprivreda Srbije (EPS). U studijskoj poseti učestvovali su i energetski menadžeri iz opština, članovi Elektroprionir, prve energetske zadruge u Srbiji, kao i predstavnici tehničkih škola i univerziteta.

Fokus posete bili su kupci-proizvođači, odnosno solarne elektrane u domaćinstvima, stambenim zajednicama, javnim i privatnim zgradama

Fokus posete bili su prozjumeri (kupci-proizvođači), odnosno solarne elektrane u domaćinstvima, stambenim zajednicama, javnim i privatnim zgradama za sopstvenu potrošnju, uz predavanje viškova u mrežu. Koncept prozjumera važan je element demokratizacije energetike, što je jedan od osnovnih stubova za uspešnu energetsku tranziciju.

Poseta kompaniji SMA – globalnom lideru za tehnologiju fotonaponskih sistema
Poseta kompaniji SMA (foto: GIZ)

„Dugogodišnje iskustvo i ekspertiza u oblasti solarne energije i primeni pristupa kupac-proizvođač, čine Nemačku idealnim partnerom  za razmenu znanja u ovim oblastima“, rekao je direktor projekta Till Barmajer.

Sa obzirom da ima vodeće proizvođače tehnologije, razvojne centre i istraživačke institucije u sektoru solarne energije, Nemačka predstavlja riznicu znanja i iskustva u oblasti energetske tranzicije. Čak 38 odsto njene električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, a nedavno je zatvorila i poslednje tri nuklearne elektrane.

„Takođe, Nemačka ima višegodišnje iskustvo u podsticanju decentralizovane proizvodnje energije, čime pruža vredan uvid u tehničke, ekonomske i regulatorne aspekte integracije koncepta kupaca-proizvođača. Ovo je vrlo korisno za Srbiju, koja tek započinje decentralizaciju proizvodnje energije i integraciju kupaca-proizvođača“, objasnio je Barmajer.

Razmena iskustava i sticanje novih znanja važni su elementi energetske tranzicije u Srbiji

Učesnici su pored sesija i diskusija sa stručnjacima imali priliku da posete najsavremenije solarne elektrane.

Solarni park Dreieich-Buchschlag predstavlja sjajan primer održivog razvoja i pametnog promišljanja energetike. Elektrana je instalirana na mestu gde se do 2012. nalazila deponija za odlaganje komunalnog otpada iz Frankfurta. Umesto smeća sada na toj lokaciji 40 hiljada solarnih panela proizvode 8.000 megavat-sati čiste energije godišnje.

Učesnici su posetili i dve poznate nemačke kompanije – SMA Solar Technology kompanija je osnovana 1981. godine i bavi se proizvodnjom invertora za solarne sisteme, i ABO WIND, kompaniju koja posluje više od 25 godina i bavi se razvojem i izgradnjom vetroelektrana, solarnih elektrana, ali i projekata vodonika i baterija za skladištenje energije. Takođe, osim razvoja i izgradnje, ABO WIND se bavi i operativnim upravljanjem elektranama i njihovim održavanjem.

giz poseta nemacka Bad Homburg solar sma
Poseta kompaniji SMA (foto: GIZ)

Jedna od učesnica putovanja Ana Feketeova, energetska menadžerka u Opštini Bačka Palanka, smatra da je od izuzetnog značaja učešće energetskih menadžera koji sistemski i organizovano prate lokalnu energetsku potrošnju i dobro poznaju potrebe lokalne zajednice.

„Ono po čemu bih ja izdvojila ovu studijsku posetu jeste dobro osmišljen program putovanja koji nam je dao priliku da se upoznamo sa dosta primera dobre preakse. Sigurna sam da odlična organizacija svih aktivnosti, stručni predavači, ali i uspešan odabir samih ciljnih grupa, mogu dalje doprineti umrežavanju i razmeni iskustva nemačkih i srpskih nosilaca energetske tranzicije“, naglasila je Feketova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vice Oršulić novi šef HEP-a

Vice Oršulić novi šef Hrvatske elektroprivrede

15. jun 2023. - Na sednici Vlade Hrvatske je za vršitelja dužnosti predsednika Uprave Hrvatske elektroprivrede predložen Vice Oršulić

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

15. jun 2023. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

15. jun 2023. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

15. jun 2023. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom