OIE

Period otplate ulaganja u solarne panele znatno skraćen, pokazao je Solarni kalkulator

Rok isplativosti ulaganja u solarne panele značajno skraćen, pokazuje analiza solarnog kalkulatora

Foto: GIZ

Objavljeno

31.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Broj prozjumera u Srbiji raste iz godine u godinu. GIZ je objavio analizu računa koje su kupci-proizvođači dobili za oktobar, uz izračunate uštede. Promena načina obračuna poreza na dodatu vrednost i akcize povećala je korist od ulaganja u solarne panele za sopstvene potrebe i dovela do skraćenja perioda otplate investicije.

Od 2021. do 2023. godine broj instalisanih solarnih sistema za sopstvenu potrošnju u Srbiji porastao je na oko 1.870 u kategoriji domaćinstava i 640 pravnih lica.

Sticanje statusa kupca-proizvođača, prozjumera, omogućeno je 2021. godine donošenjem Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i Uredbe o kriterijumima, uslovima i načunu obračuna između kupca – proizvođača i snabdevača solarne energije.

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ je u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike uspostavila platformu Solarni kalkulator da bi promovisala status prozjumera i pomogla građanima da ga jednostavnije steku.

Šta je Solarni kalkulator

Solarni kalkulator je namenjen svakom ko želi da ulaže u solarne sisteme: domaćinstvima, stambenim zajednicama i preduzećima. Izračunava potrebnu snagu sistema u odnosu na potrošnju objekta i mogući kapacitet s obzirom na veličinu objekta.

Korisnici mogu da saznaju i koliko treba da investiraju, mogućnost uštede i period otplate.

Rezultat Domacinstva 1
Foto: GIZ

Milena Milosavljević, autorka platforme, analizirala je račune koje su prozjumeri dobili za oktobar. U dokumentu su sve stavke objašnjene, s osvrtom na one koje ulaze u finalni obračun, kao i na to kako utiču na uštedu i period povraćaja investicije.

Izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i Odluka o regulisanoj ceni električne energije za garantovano snabdevanje, kojom je Elektroprivreda Srbije (EPS) u novembru izmenila cenovnik, doprinele su skraćenju, navodi GIZ.

Obračun PDV-a i akciza je prošle godine izmenjen u korist prozjumera i povećao uštede kroz mesečne račune, jer se navedene dve stavke od tada obračunavaju na osnovu utrošene električne energije, stoji u saopštenju.

Trošak pristupa distributivnoj mreži nepovoljno utiče na uštede prozjumera

“Analiza je pokazala i da sve stavke koje se obračunavaju na osnovu preuzete energije ne utiču na uštede kod kupaca-proizvođača, jer su jednake kao i slučaju potrošača koji su samo kupci. Jedina stavka koja nepovoljno utiče na uštede kupaca-proizvođača, a time i period isplativosti investicije, je pristup distributivnoj mreži“, objasnila je Milosavljević.

Trošak pristupa distributivnoj mreži se od oktobra obračunava u trošak akcize i ima udeo u ukupnim troškovima od 43 odsto, istakla je.

Vreme povraćaja investicije za prozjumere smanjeno sa 14 na 10 godina

Na primeru domaćinstva u objektu od stotinu kvadratnih metara i sa potrošnjom od šest megavat-sati godišnje, za koje potrebni kapacitet iznosi 4,9 kilovata, analiza je pokazala da je period otplate investicije smanjen sa 14 na 10 godina, precizirala je Milosavljević.

Rezultat Domacinstva 2
Foto: GIZ

Ukoliko potrošnja iznosi 12,5 megavat-sati mesečno, potrebni kapacitet je 121 kilovata. U ovom primeru krov ima 600 kvadrata, a moguće je instalirati stotinu kilovata. U tom slučaju je rok isplativosti smanjen sa deset na sedam godina, rekla je Milosavljević. Taj slučaj odgovara kategoriji preduzeća.

Sve uštede na Solarnom kalkulatoru, a samim tim i u analazi, računaju se na osnovu potrebnog i maksimalno dozvoljenog kapaciteta instaliranog sistema za proizvodnju električne energije u fotonaponskom pogonu, objasnila je.

„Analize ovog tipa sprovodimo da bismo doprineli stvaranju što stimulativnijih okolnosti za povećanje broja prozjumera u Srbiji i time doprineli smanjenju emisija gasova i zaštiti životne sredine. Solarni kalkulator omogućava građanima da sagledaju benefite koje im status kupca-proizvođača donosi, kao što su uštede na računu za električnu energiju, proizvodnja zelenih kWh, kao i nezavisnost od poskupljenja cene električne energije“, izjavio je Aleksandar Popović iz GIZ-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

31. januar 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

31. januar 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

31. januar 2024. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

31. januar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka