Energetska efikasnost

Prva Nedelja energije u Beogradu od 29. maja do 2. juna

Slika: By NMedjedov (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Objavljeno

26.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U Beogradu će se od 29. maja do 2. juna održati prva „ENERGY WEEK – Nedelja energije“ tokom koje će relevantni akteri u domenu održivog razvoja imati priliku da razmotre različita pitanja i izazove u oblasti održivog energetskog razvoja i zaštite životne sredine.

Nedelju energije organizuju Centralno-evropski forum za razvoj – CEDEF i Sekretarijat za energetiku Grada Beograda, pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Ova manifestacija je registrovana na zvaničnom sajtu Evropske komisije kao jedan od događaja koji će biti organizovan tokom Evropske nedelje održive energije (EU Sustainable Energy Week). Ova manifestacija obeležava seod 2006. godine različitim aktivnostma tokom maja i juna.  Ove godine je planirano 148 događaja širom Evrope.

Balkan Green Energy News je jedini registrovani medijski partner ove manifestacije u jugoistočnoj Evropi.

Tokom Nedelje energije u Beogradu biće predstavljena nova rešenja i tehnologije, a fokus će biti i na popularizaciji i podizanju svesti javnosti o značaju energetske bezbednosti, energetske efikasnosti, potrošnje energije, obnovljivih izvora energije, zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Nedelja energije je namenjena i stručnjacima i  građanima, a najavljeno je učešće predstavnika državnih institucija, univerziteta i naučnih institucija, kompanija i proizvođača naprednih tehnologija, lokalnih samouprava, civilnog sektora, kao i predstavnika škola.

Tokom ove manifestacije biće organizovan veliki broj javnih skupova, konferencija, radionica i drugih aktivnosti poput posete đaka Beogradskim elektranama i predstavljanja vozila Formula tima „Drumska strela2017“ na Mašinskom fakultetu. Registracija je obavezna za učešće na glavnim konferencijama a zainteresovani se mogu registrovati putem sajta CEDEF-a.

„Imaćemo priliku, po prvi put, da u roku od pet dana na mnogo različitih lokacija u Beogradu prezentiramo veliki broj događaja koji će uključiti celokupnu javnost u Nedelju energije“, rekao je sekretar za energetiku grada Beograda Marko Stojanović.

Kako je istakao, pored konferencija na kojima će govoriti najeminentniji domaći i strani stručnjaci u oblasti energetike i životne sredine, biće organizovani i programi za učenike osnovnih i srednjih škola na kojima će se đaci edukovati o ovim temama.

„Biće to prilika da se promoviše domaće znanje i domaća pamet, domaća dostignuća, kao i to gde smo u odnosu na primenu novih tehnologija, ali i da kroz prezentaciju svih tih sadržaja širem auditorijumu omogućimo da se i oni u sve to uključe“, rekao je Stojanović i ocenio da bi ova manifestacija ubuduće trebalo da bude tradicionalna.

Predsednica CEDEF-a Ana Bovan je istakla da je od velikog značaja za Srbiju to što se po prvi put organizuje Nedelja energije, u okviru Evorpske nedelje održive energije“, koja se održava svake godine.

„CEDEF je smatrao da je to pravi trenutak da Srbija uđe u jedan veliki plan i na taj način predstavi svoje dobre projekte, svoje realizovane inicijative i stavi na mapu velikih energetskih projekata EU i šire“, poručila je Bovan.

Posebna pažnja biće posvećna i rešenjima i mogućnostima koje lokalne samouprave mogu iskpristiti u cilju održivog energetski razvoj i većih energetskih ušteda. U tom cilju u sredu, 31. maja, biće organizovana i sesija o javno-privatnom partnerstvu (JPP) i ESCO modelu, odnosno primeni JPP i ESCO ugovora.

UNEP organizuje radionice o projektima u Beogradu  

Tokom Nedelje energije biće predstavljene aktivnosti koje Beograd sprovodi u cilju poboljšanja energetske efikasnosti i održivog energetskog razvoja. Reč je o dva projekta koji se sprovode u saradnji sa Programom UN za životnu sredinu  (UNEP) u okviru inicijative Održiva energije za sve (SE4ALL).

Aktivnosti  u okviru projekta Akcelerator efikasnosti u zgradama (BEA)čiji je cilj da se poboljša energetska efikasnost u zgradarstvu i u kome učestvuje i Svetski institut za resurse (WRI) iz Vašingtona, biće predstavljene u četvrtak, 1. juna. U petak, 2. juna, biće održana radionica na temu „Energetsko mapiranje u okviru inicijative Daljinska energija u gradovima (DES)“.

„Srećni smo što učestvujemo u prvoj Nedelji energije u Beogradu i što imamo priliku da predstavimo dva projekta koji se sada sprovode u okviru globlane inicijative UN SE4ALL u tesnoj saradnji sa Gradom Beogradom. Program UN za životnu sredinu nastoji da podrži napore Grada na poboljšanju energetske efikasnosti zgrada i gradskog sistema daljinskog grejanja kroz brže formulisanje odgovora na nivou politika i olakšavanje planiranja i preduzimanja neophodnih aktivnosti“, saopšteno je iz UNEP-a.

“Cilj nam je da se okupljanjem različitih javnih i privatnih zainteresovanih strana osigura održivost ova dva projekta, njihova sinergija i budući potencijal za njihovu primenu u drugim gradovima u Srbiji, ali i na regionalnom planu”, navode u UNEP-u.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

26. maj 2017. - Dosad su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije podeljene subvencije u vrednosti od 23 miliona evra

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

26. maj 2017. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

26. maj 2017. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

26. maj 2017. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.