OIE

U Severnoj Makedoniji se na ugljenokopu gradi solarna elektrana koju finansira GGF

U Severnoj Makedoniji na ugljenokopu solarna elektrana finansira GGF

Foto: Sašo Dokovski / GGF

Objavljeno

15.08.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Renalfa IPP u kompleksu rudnikâ uglja i termoelektrane REK Oslomej u Severnoj Makedoniji gradi solarnu elektranu, u okviru javno-privatnog partnerstva. GGF finansira ovaj projekat.

Sudeći po svim kvarovima, naglom zatvaranju, nestabilnosti tržišnih cena i sve strožim ekološkim propisima, elektranama na ugalj na Balkanu su dani odbrojani. Države nemaju mnogo vremena da omoguće opstanak konvencionalnih elektroprivreda i očuvaju stabilnost snabdevanja. Jedno od najbržih i najjeftinijih rešenja je da se deo kapaciteta nadomesti fotonaponskim sistemima. Fond za zeleni razvoj (Green for Growth Fund – GGF) uključio se u jedan takav projekat u Severnoj Makedoniji.

Unutar ugljarskog kompleksa REK Oslomej je u izgradnji jedna od najvećih solarnih elektrana u regionu. Evropska unija ga je proglasila jednim od 17 najvažnijih projekata pod njenim Investicionim okvirom za Zapadni Balkan (WBIF).

Firma za upravljanje investicionim fondovima Finance in Motion, opredeljena za projekte koji donose dobrobit zajednicama i životnoj sredini, ugovorila je finansiranje ovog poduhvata. Sprovodi ga Fond za zeleni razvoj. Projekti solarnih elektrana u Oslomeju u opštini Kičevo uključuju podršku opštijem cilju da se lokacija sanira, da se diverzifikuju izvori energenata, da se pojačaju mere dekarbonizacije i definišu mogućnosti za ponovno zapošljanje i prekvalifikovanje na širem, regionalnom tržištu rada, kako bi lokalna radna snaga mogla da prođe dodatnu obuku.

Investicija kompanije Renalfa IPP je jedno od dva javno-privatna partnerstva u Oslomeju

Navedeno postrojenje od 50 megavata treba da proizvede skoro stotinu gigavat-sati u prvoj godini svog rada.

„Nakon naše prve investicije, u vetropark Bogoslovec u Severnoj Makedoniji, ova investicija u solar je znak stalne posvećenosti proširivanju kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u regionu“, izjavio je predsednik GGF-ovog borda direktora.

Renalfa IPP je ugovor dobila 2021. na aukciji

Projekat radi Renalfa IPP iz Austrije. To je mešovita firma koju su osnovali Renalfa Solarpro Group i francuska investiciona grupacija RGreen Invest. Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za jednu od dve solarne elektrane osvojila je u aprilu 2021. na aukciji. Turski Fortis Energy je tada odabran za drugu, a nedavno ju je završio.

Fond finansira projekte na Zapadnom Balkanu u domenu obnovljivih izvora koji se sprovode po novim modelima

GGF je u susednoj Albaniji finansirao dva projekta solarnih elektrana, Karavasta i Blue 1, koji su izvedeni po dotad jedinstvenim modelima. Renalfa IPP, sa sedištem u Beču,  nedavno je postavila najveći baterijski sistem u Bugarskoj. Ta kompanija poseduje fotonaponska i baterijska postrojenja i vetrogeneratore i razvija projekte, a ukupna snaga iznosi dva gigavata.

Projekti su joj u Bugarskoj, Mađarskoj, Severnoj Makedoniji i Rumuniji. U pogonu je više od 455 megavata, a u izgradnji više od 550 megavata.

U REK-u Oslomej je prva solarna elektrana na Zapadnom Balkanu koja je izgrađena na površini u okviru ugljenokopa

Ovaj poduhvat u Oslomeju, koji se finansira iz javnih i privatnih izvora, uključuje mere da se umanji gubitak radnih mesta. Reč je o prekvalifikaciji i zapošljavanju bivših radnika termoelektrane.

U REK-u Oslomej, na zapadu zemlje, državna elektroprivreda Elektrani na Severna Makedonija, ESM, izgradila je prvu solarnu elektranu na ugljenokopu na Zapadnom Balkanu. Pustila ju je u rad 2022. godine.

Projekat finansiran preko GGF-a umanjiće zavisnost Severne Makedonije od fosilnih goriva, uvoza energenata

Projekat u kojeg se uključio GGF materijalizuje se na zemljištu koje nije pogodno gotovo za nikakve druge svrhe. „Naša investicija u solarni projekat Oslomej stavlja naglasak na našu posvećenost zelenoj energetskoj tranziciji Severne Makedonije. Budući da umanjuje oslanjanje na fosilna goriva i jača energetsku bezbednost, ovaj projekat je u skladu s našom misijom da ublažimo klimatske promene i favorizujemo održiva rešenja u energetici“, izjavio je direktor fondova u GGF-u Borislav Kostadinov.

Severna Makedonija namerava da najkasnije 2040. dostigne udeo obnovljivih izvora u proizvodnji struje od 43 odsto. Do sada je uglavnom upotrebljavala fosilna goriva – prvenstveno lignit i gas, kao i malu količinu hidroenergije – i zavisna je od uvoza energenata i to većinom fosilnih goriva, podsećaju u GGF-u.

Taj fond ulaže u mere osmišljene tako da smanje potrošnju energije i količinu ispuštenog ugljen-dioksida kao i da unaprede mere uštede resursa. Posluje u 19 zemalja: širom Jugoistočne Evrope i Kavkaza, u Ukrajini i Moldaviji, na Bliskom istoku i u Severnoj Africi. Finance in Motion je isključivo orijentisan na održivi razvoj na tržištima u razvoju i u privredama u razvoju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Gracanica EPBiH kreditima finansira izgradnju solarnog parka jalovistu

EPBiH kreditima finansira izgradnju solarnog parka na jalovištu

15. avgust 2024. - Državna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine uzela je kredite kojima će pokriti bezmalo ceo projekat Gračanica, vredan 40,35 miliona evra

U Severnoj Makedoniji na ugljenokopu solarna elektrana finansira GGF

U Severnoj Makedoniji se na ugljenokopu gradi solarna elektrana koju finansira GGF

15. avgust 2024. - Renalfa IPP u kompleksu rudnikâ uglja i termoelektrane REK Oslomej u Severnoj Makedoniji gradi solarnu elektranu, a GGF je finansira

severna makedonija prozjumeri mapa elektrodistribucija saltirovski

Elektrodistribucija Severne Makedonije napravila interaktivnu mapu za priključenje solarnih elektrana na mrežu

15. avgust 2024. - Cilj je bio da svi zainteresovani dobiju potrebne informacije brzo i jednostavno, kaže izvršni direktor Sašo Saltirovski

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

15. avgust 2024. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad