OIE

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

Foto: Move On Energy / LinkedIn

Objavljeno

11.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Hansainvest Real Assets i developer Move On Energy pustili su u rad na mestu nekadašnjeg rudnika uglja kod Lajpciga u Nemačkoj fotonaponsko postrojenje sa 605 megavata nominalne snage. To je najveća solarna elektrana u Evropi, a ubrzo će porasti za još 45 megavata.

Samo 22 meseca od postavljanja kamena temeljca, investiciona kompanija Hansainvest Real Assets, deo grupacije za osiguranje i finansijske usluge Signal Iduna, svečano je otvorila solarni park Witznitz. Pik, maksimalni kapacitet za proizvodnju jednosmerne struje, iznosi 605 megavata.

Projekat je razvio kompanijin partner Move On Energy, koji se sprema da pre kraja juna pridoda vlastiti segment od 45 megavata.

Witznitz verovatno neće dugo ostati najveći

Novo postrojenje na južnom obodu Lajpciga u istočnoj Nemačkoj premašilo je Iberdrolin sistem Francisco Pizarro, završen 2022, i sada je najveće u Evropi. Ta solarna elektrana u Španiji je nominalne snage 590 megavata, a mreža za prenos naizmenične struje preko njenog priključka prima 553 megavata.

Treba pomenuti da se u Turskoj nalazi jedno fotonaponsko postrojenje od 1,35 odnosno jednog gigavata, pušteno u rad pre godinu dana. Međutim, ono je u Karapinaru u pokrajini Konija u Maloj Aziji, van Evrope u geografskom smislu. U Španiji je i najveći solarni klaster, 17 elektrana sa 850 megavata u zbiru.

Dalje, Iberdrola razrađuje projekat od 1,2 gigavata u Portugalu. Njen solarni park Francisco Pizzaro je do sada bio najveći u Evropi.

Sve je teže ispratiti brojne investicije ovog ranga na kontinentu i u kojoj je fazi koji takozvani megasolar. Zanimljivo je što je mnogo njih u Jugoistočnoj Evropi, a posebno se ističu projekti u Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Fotonaponski segment je prošle godine preuzeo svetsku titulu od hidroelektrana po veličini nominalnog kapaciteta za proizvodnju električne energije.

Shell, Microsoft ugovorili skoro čitavu proizvodnju za svoje potrebe

Novi solarni park Witznitz kod jezera Hajner u Nemačkoj sastoji se od deset celina i 1,1 miliona modula. Prvi deo je na mrežu priključen još u decembru.

Lokacija obuhvata više od 500 hektara bivšeg ugljenokopa Witznitz 2 i 150 hektara okolnog zemljišta. Pripada saksonskim gradovima Reta i Belen i Opštini Nojkiricš. Investitori su objavili da isprobavaju primenu agrosolara na više od pet hektara. Taj pristup podrazumeva poljoprivrednu proizvodnju na mestu solarne elektrane odnosno obrnuto.

Shell Energy Europe je u septembru potpisao ugovor o otkupu električne energije (PPA) za 600 megavata kapaciteta kojeg će obezbediti solarni park Witznitz. Sa kompanijom Microsoft je pritom potpisao poseban sporazum o snabdevanju strujom iz 323 megavata.

U nameri da ublaže uticaj na životnu sredinu i društvene prilike, Hansainvest i Move On su izgradili puteve sa biciklističkim i pešačkim stazama od 13 kilometara te posadili živu ogradu po rubovima delova fotonaponskog pogona i pošumili 13 hektara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

11. april 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

11. april 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

11. april 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

11. april 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara