OIE

U Dubaiju otvorena najveća svetska elektrana na koncentrovanu solarnu energiju

Dubaiju najveca svetska elektrana koncentrovanu solarnu energiju

Foto: Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park

Objavljeno

09.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Blizu Dubaija, u kojem se održava konferencija COP28 o klimatskim promenama, pušten je u rad solarni energetski kompleks od čak 950 megavata. I ne samo to – osnova ovog hibridnog sistema je dosad najmoćnija elektrana pogonjena koncentrovanom solarnom energijom (CSP). Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park, koji se takmiči za titulu najvećeg na svetu, tako je kompletirao svoju četvrtu fazu.

Pedesetak kilometara južno od grada Dubaija, potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Dubaija Muhamed bin Rašid el-Maktum svečano je otvorio hibridnu solarnu energanu u sklopu fotonaponskog parka nazvanog upravo po njemu. UAE ima jasnu viziju da se pretvori u jednu od najodrživijih država na svetu, izjavio je.

Četvrta faza se sastoji od najveće elektrane na koncentrovanu solarnu energiju na planeti, od ukupno 700 megavata i 250 megavata fotonaponskog kapaciteta. Zamišljeno je da Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park dostigne pet gigavata. Sada je već na preko 2,6 gigavata, pa je i bez CSP-a među tek nekoliko najmoćnijih na Zemlji.

CSP Dubai

Sistem na koncentrovanu solarnu energiju u UAE ima rekordno visok solarni toranj

Celokupni projekat uključuje proizvodnju toplotne energije i zelenog vodonika. Deo koji radi na koncentrovanu solarnu energiju ima rekordno visok solarni toranj i dosad najveći kapacitet za skladištenje toplotne energije, saopštila je dubajska državna uprava za električnu energiju i vodu DEWA. Ona kontroliše 51 odsto zajedničkog projekta koji je realizovao četvrtu fazu. Suvlasnici su saudijski ACWA Power, sa 25 procenata, i kineski Silk Road Fund, 24 odsto.

Investicija u četvrtu fazu vredi 4,3 milijarde dolara. CSP segment čine tri celine sa ogledalima paraboličnog oblika, ukupno šeststo megavata, i stomegavatni solarni toranj od 263 metra, navela je DEWA. Dalje, ima rekordni kapacitet skladištenja toplotne energije, 5,9 gigavat-sati, navedeno je u objavi, uz pozivanje na Guiness World Records.

Inače, peta faza je već puštena u rad ove godine.

Sunčeva svetlost se odbija od heliostata i greje topljenu so

Dubai je domaćin Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP28. Svečano otvaranje je održano nedugo nakon puštanja u rad solarnog parka Al Dhafra od dva gigavata u Emiratu Abu Dabi.

Parabolična ogledala – heliostati usmeravaju sunčane zrake u žižu na vrhu tornja, gde se pretvaraju u toplotnu energiju. Ta komponenta se sastoji od preko hiljadu cevčica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

9. decembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

9. decembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

9. decembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. decembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti