OIE

Saudijska Arabija gradi 3,7 gigavata solara, postigla najnižu cenu na svetu

Saudijska Arabija 3 7 gigavata solara najnizu cenu svetu

Slika: Antonio Garcia on Unsplash

Objavljeno

13.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Saudijska Arabija je pustila u rad fotonaponsko postrojenje od 300 megavata i otkrila da su upravo potpisani ugovori o izgradnji solarnih elektrana ukupnog kapaciteta 3,7 gigavata. Cena u jednom od tih ugovora za otkup struje iznosi 10,4 dolara po megavat-satu, a tako nizak nivo dosad nigde nije zabeležen u ovoj industriji.

Potražnja za naftom bi narednih godina mogla da počne da slabi, a rezerve tog fosilnog goriva neće trajati zauvek. Saudijska Arabija, jedan od najvećih proizvođača i izvoznika, pridružila se globalnom trendu diverzifikacije izvora energije, a prestolonaslednik Mohammed bin Salman je objavio da je postignuto sedam sporazuma za postrojenja od ukupno 3,7 gigavata solara za proizvodnju struje.

Među njima je ugovor s domaćom kompanijom ACWA Power i njenim partnerima o otkupu električne energije iz budućeg fotonaponskog pogona od 600 megavata za samo 10,4 dolara po megavat-satu. Taj nivo je dosad najniži na svetu što se tiče izgradnje solarnih elektrana, a prethodni rekord je postavljen u avgustu u Portugaliji.

Plan izgradnje sedam velikih fotonaponskih sistema je deo programa razvoja Vision 2030

Međutim, treba reći da se standardi razlikuju od tržišta do tržišta i da negde nisu uključene dodatne stavke, poput troškova balansiranja koji padaju na operatere elektrana, a princ nije pojasnio na šta se ugovorena cena odnosi. Najčešće korišćena mera su svedeni ili nivelisani troškovi električne energije, LCOE.

ACWA Power planira da projekat Shuaibah izvede s kompanijama Gulf Investment i Al Babtain Contracting, izjavio je ministar energetike Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz al-Saud.

Saudijska Arabija pokrenula proizvodnju u pogonu Sakaka kapaciteta 300 megavata solara

Zvaničnici su otkrili informacije o sedam sporazuma tokom puštanja u rad solarne elektrane Sakaka od 300 megavata, prvog velikog projekta proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u kraljevstvu. Saudijska Arabija ima ukupnu snagu zelenih elektrana manju od jednog gigavata.

Poslednja investicija, vredna 320 miliona dolara, dogovorena je 2018. po tada najnižoj ceni na svetu. ACWA Power drži 70 odsto novog fotonaponskog postrojenja, dok ostatak kontroliše Al Gihaz Holding.

Poludržavni ACWA Power je dominantni faktor u sedam novih sporazuma

Sedam upravo potpisanih sporazuma utire put za podizanje kapaciteta za proizvodnju struje u zemlji za do 3,67 gigavata. Ugovori su sklopljeni s pet konzorcijuma ACWA Powera s ukupno 12 domaćih i stranih firmi. Vladin suvereni fond Public Investment Fund vlasnik je 50 odsto te kompanije za proizvodnju električne energije.

Fotonaponsko postrojenje Sudair zamišljeno je s kapacitetom od 1,5 gigavata, što bi ga učinilo jednim od najvećih na svetu

Dogovor o projektima je pao u sklopu investicionog plana Vision 2030 za smanjenje udela nafte u domaćem energetskom sistemu. Ministar energetike Abdulaziz bin Salman rekao je da će Saudijska Arabija uskoro pokretati projekte ukupne snage pet ili sedam gigavata solara godišnje i da će do kraja decenije uspeti da poveća udeo proizvodnje struje iz obnovljivih izvora na 50 procenata.

Fotonaponski projekat Sudair najveći je među navedenih sedam – 1,5 gigavata, što bi ga učinilo i jednim od najvećih na svetu. Lokacija je 130 kilometara severno od Rijada, glavnog grada ove bliskoistočne zemlje. Početak izgradnje je zakazan za drugu polovinu sledeće godine. Ugovor o otkupu struje će važiti 25 godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

13. april 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

13. april 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

13. april 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

13. april 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK