OIE

IRENA: Velika većina novih elektrana na obnovljivu energiju u 2022. imala niže troškove od postrojenja na fosilna goriva

irena izvestaj obnovljiva energija LCOE troskovi

Foto: Wioletta from Pixaba

Objavljeno

30.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Oštar rast cena fosilnih goriva u 2022. godini uvećao je konkurentnost obnovljivih izvora energije, pa je oko 86 odsto, ili 187 GW, novih elektrana u prošloj godini imalo niže troškove u odnosu na postrojenja koja koriste fosilna goriva, navodi se u poslednjem izveštaju Međunarodne agencije za obnovljivu energiju.

Kriza cena fosilnih goriva bila je upečatljiv podsetnik na snažne ekonomske koristi koje obnovljiva energija može da pruži u smislu energetske sigurnosti, navela je Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) u svom izveštaju Troškovi proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u 2022.

Zbog rastućih cena fosilnih goriva, u periodu 2021-2022 došlo je do jednog od najvećih poboljšanja u konkurentnosti obnovljive energije u poslednje dve decenije.

U 2010, globalni ponderisani prosek nivelisanih troškova električne energije (eng. weighted average LCOE) iz vetroelektrana na kopnu bio je 95 odsto veći od najnižih troškova fosilnih goriva. Ali, u 2022. globalni ponderisani prosek tih vetroparkova bio je 52 odsto niži od najjeftinijih rešenja na fosilna goriva.

Međutim, solarna fotonaponska tehnologija je ostvarila još veći napredak.

Bez obnovljivih izvora ekonomski poremećaji zbog poskupljenja  fosilnih goriva u 2022. bili bi mnogo gori

Fotonaponske elektrane 2010. bile su 710 odsto skuplje od najjeftinijeg rešenja na fosilna goriva. Međutim, vođene, kako se navodi u Izveštaju, spektakularnim padom troškova, sada koštaju 29 odsto manje od najjeftinijeg rešenja na fosilna goriva 2022.

irena izvestaj obnovljiva energija troskovi

IRENA smatra da bi bez investicija u obnovljive izvore energije tokom poslednje dve decenije, ekonomski poremećaji usled rasta cena fosilnih goriva 2022. bili mnogo gori i verovatno mnoge vlade ne bi imale resurse da ih ublaže subvencijama.

Generalni direktor agencije IRENA Frančesko La Kamera izjavio je da 2022. vide kao pravu prekretnicu u primeni obnovljivih izvora energije jer njena troškovna konkurentnost nikada nije bila veća uprkos inflaciji širom sveta.

Nema vremena da se novi energetski sistem postepeno razvija kao što je to bio slučaj sa fosilnim gorivima

On je naglasio da ekonomska logika ubedljivo na strani obnovljive energije, ali svet mora da godišnje u proseku priključuje na mrežu 1.000 GW do 2030. da bi rast globalne temperature bio do 1,5 stepen Celzijusa. To znači da bi tempo iz 2022. morao više nego tri puta da se ubrza.

„Nema vremena da se novi energetski sistem postepeno razvija kao što je to bio slučaj sa fosilnim gorivima. U pripremi za COP 28 u Dubaiju, ovaj Izveštaj još jednom pokazuje da obnovljivi izvori energije daje zemljama najbolje klimatsko rešenje za preduzimanje akcija na konkurentan način“, naglasio je Kamera.

Podaci iz Izveštaja govore da je obnovljiva energija, zbog pomenutog pada troškova, na globalnom nivou od 2000. uštedela 521 milijardu dolara u troškovima goriva u sektoru električne energije. U zemljama koje nisu članice OECD-a, samo ušteda tokom životnog veka elektrana koje su izgrađene 2022. smanjiće troškove do 580 milijardi dolara.

Osim direktnih ušteda u troškovima, tu su i značajne ekonomske koristi od smanjenja emisija CO2 i lokalnog zagađenja vazduha.

Kina je bila ključni pokretač pada troškova za fotonaponske panele

irena izvestaj obnovljiva energija troskovi LCOE

U 2022. uprkos rastućim troškovima materijala i opreme, globalni ponderisani prosek nivelisanih troškova električne energije snižen je u odnosu na 2021. za nove solarne fotonaponske uređaje, vetroparkove na kopnu, koncentrisane solarne elektrane (CSP), bioenergiju i geotermalne elektrane.

Međutim, za vetroparkove na moru cena električne energije novih projekata porasla je dva odsto, sa 0,079 USD/kWh na 0,081 USD/kWh.

Kina je bila ključni pokretač globalnog pada troškova za fotonaponsku opremu i vetroelektrane na kopnu, ali na mnogim tržištima troškovi su povećani, piše u Izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

30. avgust 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

30. avgust 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

30. avgust 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

30. avgust 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona