Otpad

U decembru tender za sistem upravljanja otpadom u istočnim i severoistočnim regionima Makedonije

U-decembru-tender-za-sistem-upravljanja-otpadom-u-istocnim-i-severoistocnim-regionima-Makedonije

Slika: Pixabay

Objavljeno

17.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo finansija Makedonije najavilo je za decembar objavljivanje tendera za uspostavljanje integrisanog i samoodrživog sistema upravljanja otpadom u istočnim i severoistočnim regionima zemlje. Ministarstvo planira da objavi i tender za nadzor nad radovima na uspostavljanju integrisanog i samoodrživog sistema upravljanja otpadom u novembru 2018. godine.

Ugovor za uspostavljanje integrisanog i samoodrživog sistema za upravljanje otpadom u istočnim i severoistočnim regionima obuhvataće izgradnju Centralnog postrojenja za upravljanje otpadom, koje će se sastojati od sanitarne deponije, sortirnice, postrojenja za mehaničko-biološki tretman, postrojenja za kompostiranje i Zelenog punkta u opštini Sveti Nikola na području Mečkuevci – Arbasanci.

Ugovor će obuhvatiti izgradnju šest lokalnih stanica za upravljanje otpadom, od kojih će se svaka sastojati od transferne stanice, postrojenja za kompostiranje i Zelenog punkta, navodi se u prethodnom obaveštenju o ugovoru.

Među šest opština su Berovo, Makedonska Kamenica, Vinica, Štip, Rakovce i Kumanovo.

Svrha ugovora o nadzoru nad radovima je kontrolisanje sprovođenja ugovora o uspostavljanju integrisanog i finansijski održivog regionalnog sistema za upravljanje otpadom u istočnim i severoistočnim regionima Makedonije. Indikativni budžet za ovu nabavku je 1,2 miliona evra, navodi se u prethodnom obaveštenju o ugovoru.

Samo jedna regionalna deponija u osam regiona

Makedonija ima samo jednu regionalnu deponiju otpada u svojih osam regiona – Drisla u Skoplju, koja je registrovana za preradu i odlaganje opasnog otpada. U ostalih sedam regiona postoje samo privremene ili neregulisane deponije.

U februaru 2018. zamenik ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Jani Makraduli najavio je početak projekta uspostavljanja regionalnih deponija za smeće širom zemlje u skladu sa evropskim standardima, koji bi se finansirao iz fondova EU.

On je tada rekao da će biti osnovan regionalni centar za otpad na severoistoku zemlje u gradu Sveti Nikola, za koji će se iz IPA fondova osigurati 38,5 miliona evra.

Nekoliko meseci kasnije, u junu, Makedonija je pokrenula javnu raspravu o nacrtu novog nacionalnog plana za upravljanje otpadom koji predviđa formiranje Agencije za životnu sredinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

17. avgust 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

17. avgust 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

17. avgust 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

17. avgust 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja