Energetska kriza

Trhulj: nije energetska kriza vanredno stanje, već nova realnost

Nije ovo energetska kriza, vec nova realnost trhulj epcg net 2022

Foto: EPCG/Facebook

Objavljeno

31.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetske kompanije u regionu Zapadnog Balkana trpeće ozbiljne posledice jer su uvozile električnu energiju po cenama koje su bile nekoliko puta više od onih po kojima su je prodavale krajnjim kupcima, izjavila je Jasmina Trhulj, šefica Odeljenja za električnu energiju u Sekretarijatu Energetske zajednice. Ona je poručila da energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već je to nova realnost.

Cene električne energije pre pandemije kovida, energetske krize i rata u Ukrajini bile su u regionu na nivou oko 50 evra za megavat-sat, a onda je krenuo vrtoglavi rast, u jednom trenutku su čak dostigle i 540 evra, da bi se sada kretale oko 200 evra. Trenutne dugoročne prognoze govore da će cena u narednim godinama biti oko 150 evra.

Na drugoj strani, kako kaže Jasmina Trhulj cena struje gotovo se nigde nije promenila. To će, prema njenim rečima, stvoriti  preveliki pritisak na energetske kompanije u regionu koje su dominantni učesnici i koje snabdevaju celo tržište.

Elektroprivrede su uvozile struju po ceni koja je tri do pet puta veća od njihove maloprodajne cene

Maloprodajna cena je u periodu od 1. januara promenjena samo u Makedoniji, gde je povećana 11 odsto za domaćinstva i male kupce, navela je Trhulj na panelu „Liberalizacija tržišta i prednosti uspostavljanja regionalne berze električne energije“ održanom u okviru konferencije NET 2022, koju je organizovala Elektroprivreda Crne Gore (EPCG).

Postojali su, dodala je, veliki pritisci na kompanije u proteklom periodu posebno u zemljama koje su bile neto uvoznici, kao sto su Severna Makedonija, Srbija i Kosovu*.

One su uvozile struju po ceni koja je tri i pet puta veća, a prodavali i dalje po istoj ceni, rekla je ona, i navela da je potpuno jasno da takva situacija ne može da opstane bez ozbiljnih posledica po te kompanije.

Inače, poskupljenje struje je nedavno najavljeno u Srbiji, ali zasad nema informacija kada bi to trebalo da se desi, dok je na Kosovu* cena povećana, ali je sud tu odluku supendovao.

Mere su samo gašenje požara

Govoreći o trenutnoj situaciji na tržištu Jasmina Trhulj je navela da energetska kriza nije nikakvo vanredno stanje, već da je to nova realnost. Ona je istakla da se u zemljama regiona ne može govoriti o sistemskim reformama.

Promene koje su se dešavale i odluke koje su donete u energetskom sektoru su bile samo gašenje požara i ublažavanje posledica krize, dodala je Trhulj.

I Predrag Savić, direktor GE-I za jugoistočnu Evropu, smatra da ono što se dešava može da se nazove nova realnost. U regionu je energetska kriza bila februara 2012. kao i na proleće 2016, ali sada je ovo velika energetska kriza.

Sada opet imamo energetsku krizu, ali mislim da je pravi termin nova realnost, istakao je Savić, i dodao da trenutnu situaciju niko ne može da vidi ružičasto u energetskom smislu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

31. maj 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

31. maj 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

31. maj 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

31. maj 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije