Električna energija

Tender za sufinansiranje pametnih brojila u Sloveniji

Slika: RTSH.al

Objavljeno

07.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo za infrastrukturu Slovenije raspisalo je tender za za sufinansiranje nabavke i instalacije pametnih brojila električne energije za period od 2017. do 2022 godine. Cilj tendera je da se obezbedi novac za bespovratne zajmove za nabavku i instaliranje tih smart brojila u okviru Operativnog programa za sprovođenje evropske kohezione politike za period od 2014. do 2020. godine.

Kroz taj program je već obezbeđeno 13.897.800 evra za sufinansiranje smart strujomera iz bespovratnog zajma u okviru Evropske kohezione politike od 2017. do 2020. godine, kaže se u saopštenju.

Ukupni iznos finansijskog podsticaja za implementaciju ovog projekta je maksimalno 33 odsto od vrednosti ukupne investicije u pametne strujomere, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu.

Cilj projekta je zamena starih tipova brojila električne energije sa pametnim brojilima što bi omogućilo distributerima struje da ih očitavaju i kontrolišu daljinski. Ministarstvo je saopštilo da smart brojila moraju da se nabave us sav neohodan softver i hardver koji omogućava takvo daljinsko upravljanje, uključujući uređaje za daljinsku komunikaciju i sakupljanje podataka.

Jedan od ciljeva tendera je i sprovođenje marketinških aktivnosti i organizacija edukacije o ovom tipu brojila, kaže se u saopštenju ministarstva. Slovenija sa Hrvatskom već sprovodi smart grid projekat spajanja elektromreža te dve zemlje.

U tenderskom pozivu na sajtu ministarstva infrastrukture Slovenije se ne precizira ko će moći da aplicira za bespovratne zajmove za nabavku pametnih strujomera.

Slovenačka firma Iskraemeco proizvodi, instalira i servisira pametna brojila električne energije i ta firma je 2015. godine potpisala ugovor o izvozu 1,6 milion takvih brojila u Holandiju.

Tržište pametnih brojila je dobilo snažan podsticaj 2009. godine kada je Evropska unija usvojila Treći energetski paket za unutrašnje tržište električne energije i gasa. Prema procenama EU, u zemljama članicama će do 2020. godine biti instalirano oko 200 miliona pametnih brojila za električnu energiju (odnosno kod oko 72 odsto potrošača) kao i 45 miliona pametnih brojila za gas. Ukupna investicija za promenu starih brojila je procenjena na oko 45 milijardi evra.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

7. jul 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

7. jul 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

7. jul 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

7. jul 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu