x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Tender za sufinansiranje pametnih brojila u Sloveniji

07.07.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: RTSH.al
Tender za sufinansiranje pametnih brojila u Sloveniji

Ministarstvo za infrastrukturu Slovenije raspisalo je tender za za sufinansiranje nabavke i instalacije pametnih brojila električne energije za period od 2017. do 2022 godine. Cilj tendera je da se obezbedi novac za bespovratne zajmove za nabavku i instaliranje tih smart brojila u okviru Operativnog programa za sprovođenje evropske kohezione politike za period od 2014. do 2020. godine.

Kroz taj program je već obezbeđeno 13.897.800 evra za sufinansiranje smart strujomera iz bespovratnog zajma u okviru Evropske kohezione politike od 2017. do 2020. godine, kaže se u saopštenju.

Ukupni iznos finansijskog podsticaja za implementaciju ovog projekta je maksimalno 33 odsto od vrednosti ukupne investicije u pametne strujomere, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu.

Cilj projekta je zamena starih tipova brojila električne energije sa pametnim brojilima što bi omogućilo distributerima struje da ih očitavaju i kontrolišu daljinski. Ministarstvo je saopštilo da smart brojila moraju da se nabave us sav neohodan softver i hardver koji omogućava takvo daljinsko upravljanje, uključujući uređaje za daljinsku komunikaciju i sakupljanje podataka.

Jedan od ciljeva tendera je i sprovođenje marketinških aktivnosti i organizacija edukacije o ovom tipu brojila, kaže se u saopštenju ministarstva. Slovenija sa Hrvatskom već sprovodi smart grid projekat spajanja elektromreža te dve zemlje.

U tenderskom pozivu na sajtu ministarstva infrastrukture Slovenije se ne precizira ko će moći da aplicira za bespovratne zajmove za nabavku pametnih strujomera.

Slovenačka firma Iskraemeco proizvodi, instalira i servisira pametna brojila električne energije i ta firma je 2015. godine potpisala ugovor o izvozu 1,6 milion takvih brojila u Holandiju.

Tržište pametnih brojila je dobilo snažan podsticaj 2009. godine kada je Evropska unija usvojila Treći energetski paket za unutrašnje tržište električne energije i gasa. Prema procenama EU, u zemljama članicama će do 2020. godine biti instalirano oko 200 miliona pametnih brojila za električnu energiju (odnosno kod oko 72 odsto potrošača) kao i 45 miliona pametnih brojila za gas. Ukupna investicija za promenu starih brojila je procenjena na oko 45 milijardi evra.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.