Električna energija

Tender za sufinansiranje pametnih brojila u Sloveniji

Slika: RTSH.al

Objavljeno

07.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo za infrastrukturu Slovenije raspisalo je tender za za sufinansiranje nabavke i instalacije pametnih brojila električne energije za period od 2017. do 2022 godine. Cilj tendera je da se obezbedi novac za bespovratne zajmove za nabavku i instaliranje tih smart brojila u okviru Operativnog programa za sprovođenje evropske kohezione politike za period od 2014. do 2020. godine.

Kroz taj program je već obezbeđeno 13.897.800 evra za sufinansiranje smart strujomera iz bespovratnog zajma u okviru Evropske kohezione politike od 2017. do 2020. godine, kaže se u saopštenju.

Ukupni iznos finansijskog podsticaja za implementaciju ovog projekta je maksimalno 33 odsto od vrednosti ukupne investicije u pametne strujomere, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu.

Cilj projekta je zamena starih tipova brojila električne energije sa pametnim brojilima što bi omogućilo distributerima struje da ih očitavaju i kontrolišu daljinski. Ministarstvo je saopštilo da smart brojila moraju da se nabave us sav neohodan softver i hardver koji omogućava takvo daljinsko upravljanje, uključujući uređaje za daljinsku komunikaciju i sakupljanje podataka.

Jedan od ciljeva tendera je i sprovođenje marketinških aktivnosti i organizacija edukacije o ovom tipu brojila, kaže se u saopštenju ministarstva. Slovenija sa Hrvatskom već sprovodi smart grid projekat spajanja elektromreža te dve zemlje.

U tenderskom pozivu na sajtu ministarstva infrastrukture Slovenije se ne precizira ko će moći da aplicira za bespovratne zajmove za nabavku pametnih strujomera.

Slovenačka firma Iskraemeco proizvodi, instalira i servisira pametna brojila električne energije i ta firma je 2015. godine potpisala ugovor o izvozu 1,6 milion takvih brojila u Holandiju.

Tržište pametnih brojila je dobilo snažan podsticaj 2009. godine kada je Evropska unija usvojila Treći energetski paket za unutrašnje tržište električne energije i gasa. Prema procenama EU, u zemljama članicama će do 2020. godine biti instalirano oko 200 miliona pametnih brojila za električnu energiju (odnosno kod oko 72 odsto potrošača) kao i 45 miliona pametnih brojila za gas. Ukupna investicija za promenu starih brojila je procenjena na oko 45 milijardi evra.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.