Voda

Svetska banka upozorava da voda mora poskupeti

Slika: Pixabay

Objavljeno

08.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici Svetske banke su vlastima u Srbiji poručili da je sadašnja cena vode preniska da se prikuplje sredstva neophodna za godišnja ulaganja u snabdevanje i kanalisanje.

Oni su na sastanku u Privrednoj komori Srbije organizovanom u saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i zaštitu životne sredine i Republičkom direkcijom za vode, upozorili da tarife ne mogu biti deo socijalne politike, preneo je „Blicov“ portal.

„Morate investirati između 200 i 300 miliona evra ako želite da zadovoljite zahteve Evropske unije“, rekao je David Mišo, viši stručni saradnik međunarodne finansijske institucije zadužen za vodu i asanitaciju.

Učesnici iz Srbije su saopštili da zemlja planira da do kraja godine usvoji strategiju upravljanja vodama do 2034. Dokumentom su predviđene investicije od 8,5 milijardi evra uz ekonomsku cenu od 1,35 evra za kubni metar, a sada u nekim opštinama košta i samo 0,41 evro.

Srbija trenutno na lokalnom i državnom nivou u ovaj sektor ulaže između 100 i 150 miliona evra godišnje. Zemlja nije najsiromašnija u regionu, ali ima jednu od najnižih cena vode, rekao je Mišo. Dodao je da se u EU ulaže znatno više novca i da Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) preporučuje kvotu od 0,5 do jedan odsto bruto domaćeg proizvoda, dok se u Srbiji odvaja 0,2 ili 0,3 procenta.

Slađana Milojković iz Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ rekla je da je plan da se cena vode od 1,35 evra za kubni metar dostigne pet-šest godina nakon usvajanja strategije. Ona je dodala da će povećanje biti postepeno i da neće biti jednako na svakom mestu, već da se dostigne nivo u proseku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

8. septembar 2016. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

8. septembar 2016. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

8. septembar 2016. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

8. septembar 2016. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika