Voda

Svetska banka upozorava da voda mora poskupeti

Slika: Pixabay

Objavljeno

08.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici Svetske banke su vlastima u Srbiji poručili da je sadašnja cena vode preniska da se prikuplje sredstva neophodna za godišnja ulaganja u snabdevanje i kanalisanje.

Oni su na sastanku u Privrednoj komori Srbije organizovanom u saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i zaštitu životne sredine i Republičkom direkcijom za vode, upozorili da tarife ne mogu biti deo socijalne politike, preneo je „Blicov“ portal.

„Morate investirati između 200 i 300 miliona evra ako želite da zadovoljite zahteve Evropske unije“, rekao je David Mišo, viši stručni saradnik međunarodne finansijske institucije zadužen za vodu i asanitaciju.

Učesnici iz Srbije su saopštili da zemlja planira da do kraja godine usvoji strategiju upravljanja vodama do 2034. Dokumentom su predviđene investicije od 8,5 milijardi evra uz ekonomsku cenu od 1,35 evra za kubni metar, a sada u nekim opštinama košta i samo 0,41 evro.

Srbija trenutno na lokalnom i državnom nivou u ovaj sektor ulaže između 100 i 150 miliona evra godišnje. Zemlja nije najsiromašnija u regionu, ali ima jednu od najnižih cena vode, rekao je Mišo. Dodao je da se u EU ulaže znatno više novca i da Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) preporučuje kvotu od 0,5 do jedan odsto bruto domaćeg proizvoda, dok se u Srbiji odvaja 0,2 ili 0,3 procenta.

Slađana Milojković iz Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ rekla je da je plan da se cena vode od 1,35 evra za kubni metar dostigne pet-šest godina nakon usvajanja strategije. Ona je dodala da će povećanje biti postepeno i da neće biti jednako na svakom mestu, već da se dostigne nivo u proseku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

italija albanija cevovod voda jadransko more

Jadranski cevovod snabdevaće Italijane vodom iz Albanije

8. septembar 2016. - Mikele Emilijano, predsednik regiona Pulja, je o ovom projektu nedavno obavestio albanskog premijera Edija Ramu

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

8. septembar 2016. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

8. septembar 2016. - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno

Ko u Srbiji prvi dograbi vodu ima primat koriscenju pravo na vodu

Ko u Srbiji prvi dograbi vodu, taj ima primat u njenom korišćenju

8. septembar 2016. - Po nalazima iz istraživanja Navodno pravo – Pravo na vodu u Republici Srbiji, milion stanovnika povremeno ili stalno nema pristup čistoj vodi