Voda

Svetska banka upozorava da voda mora poskupeti

Slika: Pixabay

Objavljeno

08.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici Svetske banke su vlastima u Srbiji poručili da je sadašnja cena vode preniska da se prikuplje sredstva neophodna za godišnja ulaganja u snabdevanje i kanalisanje.

Oni su na sastanku u Privrednoj komori Srbije organizovanom u saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i zaštitu životne sredine i Republičkom direkcijom za vode, upozorili da tarife ne mogu biti deo socijalne politike, preneo je „Blicov“ portal.

„Morate investirati između 200 i 300 miliona evra ako želite da zadovoljite zahteve Evropske unije“, rekao je David Mišo, viši stručni saradnik međunarodne finansijske institucije zadužen za vodu i asanitaciju.

Učesnici iz Srbije su saopštili da zemlja planira da do kraja godine usvoji strategiju upravljanja vodama do 2034. Dokumentom su predviđene investicije od 8,5 milijardi evra uz ekonomsku cenu od 1,35 evra za kubni metar, a sada u nekim opštinama košta i samo 0,41 evro.

Srbija trenutno na lokalnom i državnom nivou u ovaj sektor ulaže između 100 i 150 miliona evra godišnje. Zemlja nije najsiromašnija u regionu, ali ima jednu od najnižih cena vode, rekao je Mišo. Dodao je da se u EU ulaže znatno više novca i da Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) preporučuje kvotu od 0,5 do jedan odsto bruto domaćeg proizvoda, dok se u Srbiji odvaja 0,2 ili 0,3 procenta.

Slađana Milojković iz Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ rekla je da je plan da se cena vode od 1,35 evra za kubni metar dostigne pet-šest godina nakon usvajanja strategije. Ona je dodala da će povećanje biti postepeno i da neće biti jednako na svakom mestu, već da se dostigne nivo u proseku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

jaroslav cerni prodaja brana akumulacija stubo rovni

Srbija prodaje Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi

06 октобра 2021 - Vlada Srbije odlučila je da proda 92 odsto akcija koje ima u Institutu, a procenjena vrednost kapitala je 2,8 miliona evra.

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

21 септембра 2021 - Oko 800 krava i 200 konja na Suvoj planini je sredinom septembra ostalo bez vode, nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima.

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 септембра 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 августа 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.