OIE

Svemirski program Elona Muska koristiće raketno gorivo od CO2 iz vazduha

Svemirski Elona Muska raketno gorivo od CO2 vazduha

Foto: Official SpaceX Photos / https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/legalcode

Objavljeno

14.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elon Musk, najbogatija osoba na svetu i ličnost godine magazina Time, otkrio je da će njegova kompanija SpaceX pokrenuti program za hvatanje ugljen-dioksida iz atmosfere radi proizvodnje raketnog goriva.

Kompanija Space Exploration Technologies iz Kalifornije, poznatija kao SpaceX, radi na rešenjima za kolonizaciju Marsa. Osnivač, generalni i direktor za tehnologiju Elon Musk, vlasnik otprilike polovine tog startapa, već je spekulisao je da će prva posada otići na crvenu planetu 2026, a nedavno je upitao pratioce na Twitteru da li misle da će 2032. tamo biti ljudi.

U svom prepoznatljivom stilu, upravo se oglasio na Twitteru da najavi da „SpaceX otpočinje program za izdvajanje CO2 iz atmosfere i njegovo pretvaranje u raketno gorivo.“ Musk je pozvao zainteresovane da se priključe, verovatno misleći na kompanije i naučnike. Dodao je da će to „takođe biti važno za Mars“, ali nije otkrio nikakve pojedinosti.

Najbogatija osoba na svetu i ličnost godine u izboru magazina Time odvojila je početkom godine 100 miliona dolara iz svog trusta za nagrade za četvorogodišnje nadmetanje XPRIZE za najbolje projekte za izdvajanje i skladištenje ugljenika (CCS). Ta tehnologija bi mogla biti kompatibilna s Muskovim ambicijama za Mars.

Hvatanje ugljen-dioksida iz atmosfere je korisno za ublažavanje klimatskih promena, jer smanjuje globalno zagrevanje, samo što su postojeći projekti zanemarivog obima. Ta tehnologija je poznata po akronimu DAC (direct air capture). Osim toga, CO2 iz atmosfere Marsa i zamrznuti CO2 za kojeg se veruje da postoji na Mesecu mogli bi teoretski da se iskoriste za proizvodnju goriva koje bi omogućilo povratak ljudi na Zemlju.

Naučnici i naučnice proučavaju upotrebu mikroba za pretvaranje ugljen-dioksida u šećere, a njih u gorivo, ali i u druge materijale. Jedna od varijanti je mešavina tečnog kiseonika i metana, a za njenu proizvodnju potrebna je i voda.

SpaceX lansira satelite u orbitu i prevozi robu i astronaute za Nacionalnu vazduhoplovnu i svemirsku administraciju – NASA i druge klijente. Po nepotvrđenim medijskim izveštajima, vrednost startapa je u oktobru premašila sto milijardi dolara.

Elon Musk je takođe generalni direktor proizvođača električnih vozila Tesla – kompanije s ubedljivo najvećom tržišnom kapitalizacijom u automobilskoj industriji, a osnovao je i predvodi još nekoliko visokotehnoloških firmi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvoren javni poziv za dodelu grantova u oblasti rodnog i klimatskog finansiranja

Otvoren javni poziv za grantove u oblasti rodnog i klimatskog finansiranja

14. decembar 2021. - Mreža za nadzor rodno odgovornog budžetiranja objavila je javni  poziv za prijave za izgradnju kapaciteta i dodelu grantova u oblasti rodnog i klimatskog finansiranja

Emisije-iz-energetike-i-upotreba-fosilnih-goriva-obaraju-rekorde

Emisije iz energetike i upotreba fosilnih goriva obaraju rekorde

14. decembar 2021. - Svetske emisije iz energetskog sektora su 2023. porasle 2% i prvi put premašile 40 gigatona CO2 na godišnjem nivou

Najtoplijih 12 meseci u istoriji

Rekord u globalnom zagrevanju – 12 najtoplijih uzastopnih meseci

14. decembar 2021. - Za svaki mesec od juna 2023. do maja 2024. zabeležena je rekordno visoka prosečna temperatura, kao i za celi dvanaestomesečni period

eu-motori-sa-unutrasnjim-sagorevanjem

Nakon pobede na evropskim izborima, desničari traže ukidanje zabrane vozila na benzin i dizel

14. decembar 2021. - Lider EPP rekao je da će ta stranka odmah insistirati na ukidanju zabrane prodaje vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem