OIE

Svemirski program Elona Muska koristiće raketno gorivo od CO2 iz vazduha

Svemirski Elona Muska raketno gorivo od CO2 vazduha

Foto: Official SpaceX Photos / https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/legalcode

Objavljeno

14.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elon Musk, najbogatija osoba na svetu i ličnost godine magazina Time, otkrio je da će njegova kompanija SpaceX pokrenuti program za hvatanje ugljen-dioksida iz atmosfere radi proizvodnje raketnog goriva.

Kompanija Space Exploration Technologies iz Kalifornije, poznatija kao SpaceX, radi na rešenjima za kolonizaciju Marsa. Osnivač, generalni i direktor za tehnologiju Elon Musk, vlasnik otprilike polovine tog startapa, već je spekulisao je da će prva posada otići na crvenu planetu 2026, a nedavno je upitao pratioce na Twitteru da li misle da će 2032. tamo biti ljudi.

U svom prepoznatljivom stilu, upravo se oglasio na Twitteru da najavi da „SpaceX otpočinje program za izdvajanje CO2 iz atmosfere i njegovo pretvaranje u raketno gorivo.“ Musk je pozvao zainteresovane da se priključe, verovatno misleći na kompanije i naučnike. Dodao je da će to „takođe biti važno za Mars“, ali nije otkrio nikakve pojedinosti.

Najbogatija osoba na svetu i ličnost godine u izboru magazina Time odvojila je početkom godine 100 miliona dolara iz svog trusta za nagrade za četvorogodišnje nadmetanje XPRIZE za najbolje projekte za izdvajanje i skladištenje ugljenika (CCS). Ta tehnologija bi mogla biti kompatibilna s Muskovim ambicijama za Mars.

Hvatanje ugljen-dioksida iz atmosfere je korisno za ublažavanje klimatskih promena, jer smanjuje globalno zagrevanje, samo što su postojeći projekti zanemarivog obima. Ta tehnologija je poznata po akronimu DAC (direct air capture). Osim toga, CO2 iz atmosfere Marsa i zamrznuti CO2 za kojeg se veruje da postoji na Mesecu mogli bi teoretski da se iskoriste za proizvodnju goriva koje bi omogućilo povratak ljudi na Zemlju.

Naučnici i naučnice proučavaju upotrebu mikroba za pretvaranje ugljen-dioksida u šećere, a njih u gorivo, ali i u druge materijale. Jedna od varijanti je mešavina tečnog kiseonika i metana, a za njenu proizvodnju potrebna je i voda.

SpaceX lansira satelite u orbitu i prevozi robu i astronaute za Nacionalnu vazduhoplovnu i svemirsku administraciju – NASA i druge klijente. Po nepotvrđenim medijskim izveštajima, vrednost startapa je u oktobru premašila sto milijardi dolara.

Elon Musk je takođe generalni direktor proizvođača električnih vozila Tesla – kompanije s ubedljivo najvećom tržišnom kapitalizacijom u automobilskoj industriji, a osnovao je i predvodi još nekoliko visokotehnoloških firmi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

Na pomolu preokret u klimatskim politikama - Danska prva na svetu preuzela odgovornost za gubitak i štetu zbog klimatskih promena

Na pomolu preokret u klimatskim politikama – Danska prva na svetu preuzela odgovornost za gubitak i štetu zbog klimatskih promena

22 септембра 2022 - Mehanizam za gubitak i štetu od klimatskih promena pokrenut je u praksi, s obzirom da Danska izdvaja 13 miliona dolara za ugrožene zemlje

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.

UNECE izveštaj o statusu obnovljive energije – obnovljivi izvori su rešenje za ublažavanje klimatskih promena

14 септембра 2022 - Obnovljiva energije i štednja energije su ključne za ublažavanje klimatskih promena, istakli su REN21 i UNECE pred objavljivanje izveštaja