OIE

Svemirski program Elona Muska koristiće raketno gorivo od CO2 iz vazduha

Svemirski Elona Muska raketno gorivo od CO2 vazduha

Foto: Official SpaceX Photos / https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/legalcode

Objavljeno

14.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elon Musk, najbogatija osoba na svetu i ličnost godine magazina Time, otkrio je da će njegova kompanija SpaceX pokrenuti program za hvatanje ugljen-dioksida iz atmosfere radi proizvodnje raketnog goriva.

Kompanija Space Exploration Technologies iz Kalifornije, poznatija kao SpaceX, radi na rešenjima za kolonizaciju Marsa. Osnivač, generalni i direktor za tehnologiju Elon Musk, vlasnik otprilike polovine tog startapa, već je spekulisao je da će prva posada otići na crvenu planetu 2026, a nedavno je upitao pratioce na Twitteru da li misle da će 2032. tamo biti ljudi.

U svom prepoznatljivom stilu, upravo se oglasio na Twitteru da najavi da „SpaceX otpočinje program za izdvajanje CO2 iz atmosfere i njegovo pretvaranje u raketno gorivo.“ Musk je pozvao zainteresovane da se priključe, verovatno misleći na kompanije i naučnike. Dodao je da će to „takođe biti važno za Mars“, ali nije otkrio nikakve pojedinosti.

Najbogatija osoba na svetu i ličnost godine u izboru magazina Time odvojila je početkom godine 100 miliona dolara iz svog trusta za nagrade za četvorogodišnje nadmetanje XPRIZE za najbolje projekte za izdvajanje i skladištenje ugljenika (CCS). Ta tehnologija bi mogla biti kompatibilna s Muskovim ambicijama za Mars.

Hvatanje ugljen-dioksida iz atmosfere je korisno za ublažavanje klimatskih promena, jer smanjuje globalno zagrevanje, samo što su postojeći projekti zanemarivog obima. Ta tehnologija je poznata po akronimu DAC (direct air capture). Osim toga, CO2 iz atmosfere Marsa i zamrznuti CO2 za kojeg se veruje da postoji na Mesecu mogli bi teoretski da se iskoriste za proizvodnju goriva koje bi omogućilo povratak ljudi na Zemlju.

Naučnici i naučnice proučavaju upotrebu mikroba za pretvaranje ugljen-dioksida u šećere, a njih u gorivo, ali i u druge materijale. Jedna od varijanti je mešavina tečnog kiseonika i metana, a za njenu proizvodnju potrebna je i voda.

SpaceX lansira satelite u orbitu i prevozi robu i astronaute za Nacionalnu vazduhoplovnu i svemirsku administraciju – NASA i druge klijente. Po nepotvrđenim medijskim izveštajima, vrednost startapa je u oktobru premašila sto milijardi dolara.

Elon Musk je takođe generalni direktor proizvođača električnih vozila Tesla – kompanije s ubedljivo najvećom tržišnom kapitalizacijom u automobilskoj industriji, a osnovao je i predvodi još nekoliko visokotehnoloških firmi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U julu 2024. zabelezen najtopliji dan u istoriji merenja

U julu 2024. zabeležen najtopliji dan u istoriji merenja

14. decembar 2021. - Nedelja, 21. jul, bila je natopliji dan u istoriji merenja, pokazuju podaci Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena C3S

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

14. decembar 2021. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

klimatske promene zapadni balkan steta adaptacija prilagodjavanje svetska banka

Zapadni Balkan bi trebalo da uloži 37 milijardi dolara kako bi zaštitio ljude i njihovu imovinu od klimatskih promena

14. decembar 2021. - Ulaganja u prilagođavanje klimatskim promenama donose značajne prinose - na svaki uloženi dolar vraćaju se četiri, navodi se u izveštaju

Klimatske promene i proizvodnja hrane – koje biljne vrste nestaju

Klimatske promene i proizvodnja hrane – koje biljne vrste nestaju

14. decembar 2021. - Klimatske promene utiču na sve aspekte našeg života, a šteta koju nanose poljoprivredi je sve očiglednija i ozbiljnija