Klimatske promene

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Photo: Air Co.

Objavljeno

22.10.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

22.10.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Startap Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu. Firma pravi i sredstvo za dezinfekciju ruku, a upravo je lansirala parfem.

Prirodne arome u votki marke Air Vodka with Natural Flavors su vazduh, voda i sunce. Pri konvencionalnoj proizvodnji jedne boce te vrste pića dolazi do ispuštanja 5,9 kilograma ugljen-dioksida, a Air Co. tvrdi da je njegov proizvod čak ugljenično negativan, odnosno da iz atmosfere uklanja po 450 grama tog gasa s efektom staklene bašte.

Slično kao sa dijamantima koje firma Aether pravi od CO2 prikupljenog iz vazduha, sada je moguće uživati u luksuznom piću i istovremeno doprinositi borbi protiv klimatskih promena.

Votka od vazduha

Air Co. je osnovan u Njujork Sitiju 2019. godine s vizijom ublažavanja klimatskih promena pomoću tehnologije za uklanjanje ugljenika iz vazduha. Kompanija proizvodi alkohol za svoju votku u takozvanom reaktoru za konverziju ugljenika, u kojem CO2 meša sa zelenim vodonikom.

U hemijskim reakcijama nastaju etanol, (C2H5OH), metanol (CH3OH), voda (H2O) i kiseonik – O2, a zatim se razdvajaju. Inženjeri kažu da se u postupku uklanja kilogram i po CO2 po kilogramu proizvedenog alkohola.

Kompanija upotrebljava CO2 koji je zarobljen u proizvodnji u tradicionalnim pogonima za fermentaciju i industrijski alkohol

Air votka se sastoji od 40 odsto etanola i 60 procenata vode, a njeni kreatori tvrde da nema nikakvih primesa. Preporučuju da se pije s ledom ili u martiniju, kojeg nazivaju Airtini. Jedna flaša od 750 mililitara se prodaje za do 80 dolara.

CO2 se trenutno doprema iz tradicionalnih postrojenja za fermentaciju i proizvodnju etanola, koje ga hvataju da ne bi otišao u atmosferu, ali to jedinjenje može da se izvlači i iz vazduha. Zeleni vodonik se proizvodi elektrolizom vode pomoću električne energije iz solarnih elektrana.

Njujorski startap Air Co votku ugljen dioksida

Od sredstva za dezinfekciju ruku preko parfema do svemirskih putovanja

Rad na zaštiti životne sredine ne svodi se samo na proizvodnju alkohola. U ovom startapu kažu da koriste održive materijale gde god je moguće. Nalepnice na njegovim proizvodima su stoodstotno biorazgradive i na njima je biljno mastilo, odštampano korišćenjem energije iz obnovljivih izvora i reciklirane vode. Pakovanje i boce su napravljeni tako da mogu da se koriste i u druge svrhe, dodaje Air Co.

Kompanija je upravo na tržište izbacila miris marke Air Eau de Parfum. Proizvodi i sredstvo za dezinfekciju ruku. Ali Air Co. ima mnogo veće ambicije – radi na razvoju goriva za automobile i rakete. Nedavno je dobio nagradu Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA) za pretvaranje CO2 u šećere koje bi ljudi mogli da upotrebljavaju na Marsu za proizvodnju lekova, goriva i hrane.

Komentara: (1)
Dragan / 25.10.2021.

Bravo ugljovodonik na lcu mjesta bez uvoza.Može i tzv gasohol kao Brazilci za automobile

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tri najveće centralne banke dele odgovornost za krčenje šuma u Amazonu

Tri najveće centralne banke optužene za nestanak šuma u Amazonu

04 октобра 2022 - I najveće, odnosno najmoćnije globalne finansijske institucije ponašaju se neodgovorno u odnosu na životnu sredinu...

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

Na pomolu preokret u klimatskim politikama - Danska prva na svetu preuzela odgovornost za gubitak i štetu zbog klimatskih promena

Na pomolu preokret u klimatskim politikama – Danska prva na svetu preuzela odgovornost za gubitak i štetu zbog klimatskih promena

22 септембра 2022 - Mehanizam za gubitak i štetu od klimatskih promena pokrenut je u praksi, s obzirom da Danska izdvaja 13 miliona dolara za ugrožene zemlje

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.