Klimatske promene

Sud u Australiji presudio da vlada mora da štiti mlade od klimatskih promena

australija sud tinejdzeri ministarka zastita od klimatskih promena

SLika: Photo: School Strike 4 Climate Australia

Objavljeno

28.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

28.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Osam australijskih tinejdžera zatražilo je od Saveznog suda da zabrani ministarki zaštite životne sredine Sussan Ley da odobri proširenje rudnika uglja jer je dužna da zaštiti njih i svu decu Australije od posledica koje će im naneti klimatske promene.

Savezni sud Australije presudio je da je ministarka zaštite životne sredine Sussan Ley dužna da štiti omladinu Australije od štete koju će im naneti klimatske promene, ali nije zabranio donošenje odluke o proširenju rudnika.

Presuda, koja je prva te vrste u Australiji, a prema nekim tumačenjima i u svetu, je još jedan dokaz da mladi predstavljaju glavnu pokretačku snagu borbe protiv klimatskih promena, što je potvrđeno i nedavnim istraživanjem o njihovim stavovima o korona virusu i životnoj sredini. Zanimljivo je da je presuda doneta samo dan posle odluke suda u Holandiji koji je „naredio“ globalnom naftnom gigantu Royal Dutch Shell da smanji emisije CO2 za 45 odsto do 2030.

australija sud ministarka zastita od klimatskih promena tinejdzeri
Slika: Photo: School Strike 4 Climate/Facebook

Presuda Saveznog suda u Australiji je rezultat tužbe osmoro australijskih tinejdžera koji su zatražili da se zabrani ministru ekologije Sussan Ley da odobri proširenje rudnika uglja Vickery kompanije Whitehaven Coal u severnom Južnom Velsu. Oni su tvrdili da ministarka to ne bi trebalo da uradi jer je dužna da zaštiti njih i ostalu australijsku decu od posledica klimatskih promena, koje dobrim delom izaziva sagorevanje uglja.

Sudija: Više od jednog miliona dece zahtevaće negu zbog stresa izazvanog toplotnim udarima usled globalnog zagrevanja

Sudija Mordecai Bromberg izjavio je da je ministarka dužna da izbegne odluke, koje bi nanele štetu sadašnjim i budućim generacijama mladih. Takođe je procenio da bi sagorevanje uglja, koji bi se dobio proširenjem rudnika nastalo 100 miliona tona CO2 što je oko 20 odsto godišnjih emisija Australije.

Bromberg je rekao da bi uticaj rudnika Vickery na globalne emisije CO2 i prosečne temperature bio mali, ali je merljiv, preneo je SBS News.

„Po mojoj proceni rizik od klimatskih promena je stvaran, možda je udaljen, ali nije ni preteran, ni izmišljen“, rekao je sudija.

Ministarka ne sme raditi ono što će za posledicu imatu štetu koju će usled klimatskih promena pretrpeti mladi

David Barnden, advokat tinejdžera iz kancelarije Equity Generation Lawyers, presudu smatra pobedom.

„Sud je utvrdio da ministarka dužna da brine o mladima, ranjivim grupama, tako da ne sme raditi ono što će za posledicu imatu štetu koju će usled klimatskih promena pretrpeti mladi“, rekao je Barnden, koji tvrdi da je ovo prva ovakva presuda u svetu.

Prema njegovim rečima, sudija je rekao da je zapanjujuće da će više od jednog miliona dece u nekom trenutku svog života zahtevati akutnu negu zbog stresa izazvanog toplotnim udarima usled globalnog zagrevanja, preneo je abc.net.au.

Mladi su ustali i traže od odraslih da urade više kako bi svima obezbedili sigurnu budućnost

Sedamnaestogodišnja Ava Princi, jedna od osmora tinejdžera, izjavila je da je u ovom slučaju reč o mladim ljudima koji su rešili da podignu svoj glas i zahtevaju od odraslih da urade više jer njihovi postupci određuju kako će svi živeti u budućnosti.

Ona je pozvala ministarku Sussan Ley da ne odobri proširenje rudnika.

„Ovo je prvi put da je Sud bilo gde u svetu priznao da je ministar jedne vlade dužan da zaštiti mlade ljude od katastrofalnih posledica klimatskih promena“, rekla je Princi.

Ona je istakla da njena i budućnost svih mladih ljudi zavise od toga da li će Australija napustiti fosilna goriva i pridružiti se ostalim državama u borbi protiv klimatskih promena.

Tinejdžere je pred sudom predstavljala 86-godišnja Marie Brigid Arthur, časna sestra brigadinskog reda iz Viktorije.

Whitehaven Coal: ugalj je rešenje za smanjenje emisija CO2

Druga strana u sporu nije bila preterano pričljiva, ali je istakla deo presude koji joj odgovara. Portparol ministarke izjavio je da vlada razmatra presudu i da će se oglasiti u dogledno vreme, ali je naglasio da je Sud odbio zahtev da se zabrani donošenje odluke o proširenju rudnika, preneo je Guardian.

Kompanija Whitehaven Coal saopštila je da se presudom odbacuje zahtev da se zabrani ministru da odobri proširenje rudnika Vickery.

Postoji velika tražnja za ugljem iz rudnika Vickery

Firma nije spomenula deo presude da je ministarka dužna da brine o mladima, već je istakla ugalj kao rešenje za smanjenje emisija CO2.

„Kompanija vidi stalnu ulogu visokokvalitetnog uglja u doprinosu globalnim naporima za smanjenje emisija CO2, istovremeno podržavajući ekonomski razvoj u našem bliskom regionu. Postoji velika potražnja na tržištu za visokokvalitetnim proizvodom iz rudnika Vickery“, navodi se u saopštenju.

Komentara: (1)
Biljana / 01.06.2021.

I nasoj deci prete klimatske promene. Treba li da idemo i mi i nasa deca na sud da bi se neki politicari dozvali pameti?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

28. maj 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

28. maj 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

28. maj 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

28. maj 2021. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto