Klimatske promene

Mlade više brinu klimatske promene nego pandemija korona virusa

klimatske promene korona virus istrazivanje eu mladi

Slika: Leonhard S from Pixabay

Objavljeno

28.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Iako im je pandemija korona virusa ograničila kretanje i uskratila mnoge stvari, mladi ne vide zarazne bolesti kao glavni problem već klimatske promene, pokazalo je istraživanje agencije IPSOS u 23 zemlje Evropske unije.

Rezultati ankete sprovedene na uzorku of od 22.000 ljudi starih između 15 i 35 godina, još jednom potvrđuju da će promene potrebne da se zaustave klimatske promene doneti mladi odnosno generacije koje dolaze.

Istraživanje je urađeno za Evropski ekološki biro (eng. European Environmental Bureau) i njegove partnere u projektu Klima promena i odnosi se na klimatske promene, migracije i trenutni ekonomski model  EU.

Mladi nemaju dileme da klimatske promene postoje i da je čovek kriv

Na pitanje šta su najozbiljniji problemi sa kojima se suočava čovečanstvo, skoro polovina mladih je odgovorila klimatske promene, a 44 odsto degradacija životne sredine. Čak i oni koji tako ne misle, su zabrinuti zbog klime – 84 odsto, dok samo 16 odsto ne vidi u tome nikakvu opasnost.

klimatske promene korona virus istrazivanje eu mladi najveci problemi

Iako su klima i životna sredina dva glavna odgovora u sve 23 zemlje, ipak ima nekih razlika između zemalja. Tako su procenti mnogo veći u Austriji i Nemačkoj (55 i 54 odsto) nego u Rumuniji i Kipru.

Jasno, među mladima nema mnogo onih koji tvrde da klimatske promene ne postoje, kao i da su ljudske aktivnosti odgovorne za globalno zagrevanje. Čak 86 odsto veruje da ove promene utiču na svaki okean i kontinent i da je ljudska aktivnost kriva za globalno zagrevanje (83%).

klimatske promene korona virus istrazivanje eu mladi sumnja zemlje
AT Austria, BE Belgium, BG Bulgaria, CY Cyprus, CZ Czechia, DE Germany, EE Estonia, EL Greece, ES Spain, FR France, HR Croatia, HU Hungary, IE Ireland, IT Italy, LT Lithuania, LV Latvia, MT Malta, NL Netherlands, PL Poland, PT Portugal, RO Romania, SI Slovenia, SK Slovakia

Ko je odgovoran za borbu protiv klimatskih promena?

Skoro dve trećine mladih smatra da će klimatske promene imati veliku uticaj na njih. U istočnoj i južnoj Evropi taj procenat je značajno veći, u Rumuniji 83 odsto, a u Portugaliji 81, naspram 49 i 48 odsto u Austriji i Nemačkoj.

Na pitanje ko bi trebalo da se pozabavi klimatskim promenama, mladi su odgovorili privreda, vlada, ali i oni sami. Mišljenja su skroz podeljena kada je reč o tome ko bi trebalo da uradi više u rešavanju ovog problema, pa 43 odsto smatra da bi teret trebalo više da podnesu bogatije zemlje, ali isti procenat smatra da bi i bogati i siromašni morali da podjednako podele ovo breme.

klimatske promene korona virus istrazivanje eu mladi odgovornost

Velika većina ispitanika (77 odsto) uverena je da njihove potrošačke navike nisu održive i spremni su da promene svoje navike. Kako bi pomogli borbu protiv klimatskih promena mladi odvajaju otpad za recikliranje (79 odsto), štede energiju kod kuće (78 odsto), ne bacaju često hranu (80 odsto).  Takođe, glasaju za one stranke koji podržavaju rešavanje ovog problema.

TV je glavno sredstvo informisanja

Glavni medijski kanal preko kojeg se mladi Evropljani informišu o klimatskim promenama je televizija – 48 odsto, pa zatim društvene mreže, sajtovi, štampani mediji, razgovor sa drugovima, porodicom…

Zanimljivo je korišćenje novina, ali visoki procenti društvenih mreže i sajtova govore da je mlada populacija iapk pre svea usmerena na onlajn sadržaje kako bi se informisala o klimatskim promenama.

klimatske-promene-korona-virus-istrazivanje-eu-mladi-informisanje.jpg

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Schneider Electric 100 najodrzivijih kompanija svetu 11 godinu zaredom

Schneider Electric na listi 100 najodrživijih kompanija na svetu 11. godinu zaredom

21 јануара 2022 - Corporate Knights je stavio Schneider Electric na četvrto mesto na listi lidera u oblasti održivosti za 2022. godinu

Poruka direktora Blackrocka za 2022: fokusiramo se na odrzivost ne zato sto smo ekolozi, vec kapitalisti

Poruka direktora BlackRocka za 2022: Fokusiramo se na održivost ne zato sto smo ekolozi, već kapitalisti

19 јануара 2022 - Larry Fink je izjavio godišnjem pismu za 2022. da će kompanija nastaviti da podstiče klijente da reaguju na klimatske promene jer to ima finansijski značaj

Projekti zarobljavanja CO2 rezultata tehnologiju se racuna

Projekti zarobljavanja CO2 za sada bez rezultata, ipak na ovu tehnologiju se računa

17 јануара 2022 - Rešenja za prikupljanje CO2 su eksperimentalna, a šansu za ekspanziju mogu da dobiju dobrim sistemom finansiranja i funkcionalnim tržištem

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU