Klimatske promene

Mlade više brinu klimatske promene nego pandemija korona virusa

klimatske promene korona virus istrazivanje eu mladi

Slika: Leonhard S from Pixabay

Objavljeno

28.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Iako im je pandemija korona virusa ograničila kretanje i uskratila mnoge stvari, mladi ne vide zarazne bolesti kao glavni problem već klimatske promene, pokazalo je istraživanje agencije IPSOS u 23 zemlje Evropske unije.

Rezultati ankete sprovedene na uzorku of od 22.000 ljudi starih između 15 i 35 godina, još jednom potvrđuju da će promene potrebne da se zaustave klimatske promene doneti mladi odnosno generacije koje dolaze.

Istraživanje je urađeno za Evropski ekološki biro (eng. European Environmental Bureau) i njegove partnere u projektu Klima promena i odnosi se na klimatske promene, migracije i trenutni ekonomski model  EU.

Mladi nemaju dileme da klimatske promene postoje i da je čovek kriv

Na pitanje šta su najozbiljniji problemi sa kojima se suočava čovečanstvo, skoro polovina mladih je odgovorila klimatske promene, a 44 odsto degradacija životne sredine. Čak i oni koji tako ne misle, su zabrinuti zbog klime – 84 odsto, dok samo 16 odsto ne vidi u tome nikakvu opasnost.

klimatske promene korona virus istrazivanje eu mladi najveci problemi

Iako su klima i životna sredina dva glavna odgovora u sve 23 zemlje, ipak ima nekih razlika između zemalja. Tako su procenti mnogo veći u Austriji i Nemačkoj (55 i 54 odsto) nego u Rumuniji i Kipru.

Jasno, među mladima nema mnogo onih koji tvrde da klimatske promene ne postoje, kao i da su ljudske aktivnosti odgovorne za globalno zagrevanje. Čak 86 odsto veruje da ove promene utiču na svaki okean i kontinent i da je ljudska aktivnost kriva za globalno zagrevanje (83%).

klimatske promene korona virus istrazivanje eu mladi sumnja zemlje
AT Austria, BE Belgium, BG Bulgaria, CY Cyprus, CZ Czechia, DE Germany, EE Estonia, EL Greece, ES Spain, FR France, HR Croatia, HU Hungary, IE Ireland, IT Italy, LT Lithuania, LV Latvia, MT Malta, NL Netherlands, PL Poland, PT Portugal, RO Romania, SI Slovenia, SK Slovakia

Ko je odgovoran za borbu protiv klimatskih promena?

Skoro dve trećine mladih smatra da će klimatske promene imati veliku uticaj na njih. U istočnoj i južnoj Evropi taj procenat je značajno veći, u Rumuniji 83 odsto, a u Portugaliji 81, naspram 49 i 48 odsto u Austriji i Nemačkoj.

Na pitanje ko bi trebalo da se pozabavi klimatskim promenama, mladi su odgovorili privreda, vlada, ali i oni sami. Mišljenja su skroz podeljena kada je reč o tome ko bi trebalo da uradi više u rešavanju ovog problema, pa 43 odsto smatra da bi teret trebalo više da podnesu bogatije zemlje, ali isti procenat smatra da bi i bogati i siromašni morali da podjednako podele ovo breme.

klimatske promene korona virus istrazivanje eu mladi odgovornost

Velika većina ispitanika (77 odsto) uverena je da njihove potrošačke navike nisu održive i spremni su da promene svoje navike. Kako bi pomogli borbu protiv klimatskih promena mladi odvajaju otpad za recikliranje (79 odsto), štede energiju kod kuće (78 odsto), ne bacaju često hranu (80 odsto).  Takođe, glasaju za one stranke koji podržavaju rešavanje ovog problema.

TV je glavno sredstvo informisanja

Glavni medijski kanal preko kojeg se mladi Evropljani informišu o klimatskim promenama je televizija – 48 odsto, pa zatim društvene mreže, sajtovi, štampani mediji, razgovor sa drugovima, porodicom…

Zanimljivo je korišćenje novina, ali visoki procenti društvenih mreže i sajtova govore da je mlada populacija iapk pre svea usmerena na onlajn sadržaje kako bi se informisala o klimatskim promenama.

klimatske-promene-korona-virus-istrazivanje-eu-mladi-informisanje.jpg

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

28. april 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

28. april 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

28. april 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

28. april 2021. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto