Klimatske promene

Mlade više brinu klimatske promene nego pandemija korona virusa

klimatske promene korona virus istrazivanje eu mladi

Slika: Leonhard S from Pixabay

Objavljeno

28.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Iako im je pandemija korona virusa ograničila kretanje i uskratila mnoge stvari, mladi ne vide zarazne bolesti kao glavni problem već klimatske promene, pokazalo je istraživanje agencije IPSOS u 23 zemlje Evropske unije.

Rezultati ankete sprovedene na uzorku of od 22.000 ljudi starih između 15 i 35 godina, još jednom potvrđuju da će promene potrebne da se zaustave klimatske promene doneti mladi odnosno generacije koje dolaze.

Istraživanje je urađeno za Evropski ekološki biro (eng. European Environmental Bureau) i njegove partnere u projektu Klima promena i odnosi se na klimatske promene, migracije i trenutni ekonomski model  EU.

Mladi nemaju dileme da klimatske promene postoje i da je čovek kriv

Na pitanje šta su najozbiljniji problemi sa kojima se suočava čovečanstvo, skoro polovina mladih je odgovorila klimatske promene, a 44 odsto degradacija životne sredine. Čak i oni koji tako ne misle, su zabrinuti zbog klime – 84 odsto, dok samo 16 odsto ne vidi u tome nikakvu opasnost.

klimatske promene korona virus istrazivanje eu mladi najveci problemi

Iako su klima i životna sredina dva glavna odgovora u sve 23 zemlje, ipak ima nekih razlika između zemalja. Tako su procenti mnogo veći u Austriji i Nemačkoj (55 i 54 odsto) nego u Rumuniji i Kipru.

Jasno, među mladima nema mnogo onih koji tvrde da klimatske promene ne postoje, kao i da su ljudske aktivnosti odgovorne za globalno zagrevanje. Čak 86 odsto veruje da ove promene utiču na svaki okean i kontinent i da je ljudska aktivnost kriva za globalno zagrevanje (83%).

klimatske promene korona virus istrazivanje eu mladi sumnja zemlje
AT Austria, BE Belgium, BG Bulgaria, CY Cyprus, CZ Czechia, DE Germany, EE Estonia, EL Greece, ES Spain, FR France, HR Croatia, HU Hungary, IE Ireland, IT Italy, LT Lithuania, LV Latvia, MT Malta, NL Netherlands, PL Poland, PT Portugal, RO Romania, SI Slovenia, SK Slovakia

Ko je odgovoran za borbu protiv klimatskih promena?

Skoro dve trećine mladih smatra da će klimatske promene imati veliku uticaj na njih. U istočnoj i južnoj Evropi taj procenat je značajno veći, u Rumuniji 83 odsto, a u Portugaliji 81, naspram 49 i 48 odsto u Austriji i Nemačkoj.

Na pitanje ko bi trebalo da se pozabavi klimatskim promenama, mladi su odgovorili privreda, vlada, ali i oni sami. Mišljenja su skroz podeljena kada je reč o tome ko bi trebalo da uradi više u rešavanju ovog problema, pa 43 odsto smatra da bi teret trebalo više da podnesu bogatije zemlje, ali isti procenat smatra da bi i bogati i siromašni morali da podjednako podele ovo breme.

klimatske promene korona virus istrazivanje eu mladi odgovornost

Velika većina ispitanika (77 odsto) uverena je da njihove potrošačke navike nisu održive i spremni su da promene svoje navike. Kako bi pomogli borbu protiv klimatskih promena mladi odvajaju otpad za recikliranje (79 odsto), štede energiju kod kuće (78 odsto), ne bacaju često hranu (80 odsto).  Takođe, glasaju za one stranke koji podržavaju rešavanje ovog problema.

TV je glavno sredstvo informisanja

Glavni medijski kanal preko kojeg se mladi Evropljani informišu o klimatskim promenama je televizija – 48 odsto, pa zatim društvene mreže, sajtovi, štampani mediji, razgovor sa drugovima, porodicom…

Zanimljivo je korišćenje novina, ali visoki procenti društvenih mreže i sajtova govore da je mlada populacija iapk pre svea usmerena na onlajn sadržaje kako bi se informisala o klimatskim promenama.

klimatske-promene-korona-virus-istrazivanje-eu-mladi-informisanje.jpg

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu-motori-sa-unutrasnjim-sagorevanjem

Nakon pobede na evropskim izborima, desničari traže ukidanje zabrane vozila na benzin i dizel

28. april 2021. - Lider EPP rekao je da će ta stranka odmah insistirati na ukidanju zabrane prodaje vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

28. april 2021. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve

Ekološke politike treba da budu socijalno pravednije

Ekološke politike treba da budu socijalno pravednije

28. april 2021. - Velika većina ispitanika iz SINUS-ove i FES-ove ankete u 19 zemalja smatra da ekološke politike treba da budu socijalno pravednije

evropljani klimatske promene anketa imigracija democracy perception index 2024

Evropljanima je sada imigracija veći problem nego klimatske promene – anketa

28. april 2021. - Evropljani su više zabrinuti zbog imigracije nego klimatskih promena, dok manje od 15 odsto anketiranih...