Energetska efikasnost

Studenti arhitekture u finalu Solar Decathlon Middle East 2018

Solar Decathlon studenti arhitekture 2018

Slika: Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Objavljeno

10.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat Twist Box, tima studenata sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, plasirao se među 23 rada u finalu internacionalnog takmičenja Solar Dechatlon Middle East koje će biti održano 2018. godine u Dubaiju.

Reč je o međunarodnom studentskom multidisciplinarnom takmičenju čiji je cilj da probudi svest o energetski efikasnom i bioklimatskom pristupu projektovanju arhitektonskih objekata koje je ustanovljeno 2015. godine uz podršku Solar Decathlon programa Ministarstva za energetiku SAD.

Svi timovi učesnici takmičenja i njihovi projekti predstavljeni su na Svetskom samitu zelene ekonomije (World Green Economy Summit – WGES) u Dubaiju u oktobru 2016. godine.

Projekat beogradskog tima sastoji se od jednostavne kvadratne osnove sa blago zarotiranom duplom fasadom koja predstavlja dualiteta tradicionalnog i modernog načina življenja. Jednostavne je konstrukcije i jeftin za gradnju, ali projektovan tako da koristi savremene tehnologije ventilacije i zaštite od sunca koje pružaju komfor i bezbednost korisnicima prostora.

Nakon prve, dvogodišnje faze razvoja projekta, tokom 2017. godine u Beogradu će biti izgrađen objekat solarnog paviljona srpskog studentskog tima. U toj fazi takmičenja objekat će biti otvoren za javnost i ocenjivaće ga međunarodni žiri u 10 kategorija.

Tokom 2018. godine objekat će biti premešten u Dubai zajedno sa ostalim projektima koji su izborili pravo učešća na takmičenju.

Tim Beogradskog univerziteta čine nastavnici Arhitektonskog fakulteta dr Nataša Ćurković Ignjatović, dr Ljiljana Đukanović i dr Dušan Ignjatović, studenti doktoranti Nevena Lukić i Vladimir Bojović, i studenti Nemanja Brzaković, Tamara Kostić, Marina Mihailović, Ana Marija Golob, Saša Perišić, Iva Babović, Aleksandra Nikolić, Jovana Petković, Jelena Grozdanić, Goran Tomić, Jovana Laketić, David Jeremić, Vladimir Kuntić i Bojan Vasiljević. Članovi tima sa Elektrotehničkog fakulteta su dr Željko Đurišić i asistent Dimitrije Kotur.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

10. oktobar 2016. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

10. oktobar 2016. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

10. oktobar 2016. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

10. oktobar 2016. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.