Energetska efikasnost

Studenti arhitekture u finalu Solar Decathlon Middle East 2018

Solar Decathlon studenti arhitekture 2018

Slika: Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Objavljeno

10.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat Twist Box, tima studenata sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, plasirao se među 23 rada u finalu internacionalnog takmičenja Solar Dechatlon Middle East koje će biti održano 2018. godine u Dubaiju.

Reč je o međunarodnom studentskom multidisciplinarnom takmičenju čiji je cilj da probudi svest o energetski efikasnom i bioklimatskom pristupu projektovanju arhitektonskih objekata koje je ustanovljeno 2015. godine uz podršku Solar Decathlon programa Ministarstva za energetiku SAD.

Svi timovi učesnici takmičenja i njihovi projekti predstavljeni su na Svetskom samitu zelene ekonomije (World Green Economy Summit – WGES) u Dubaiju u oktobru 2016. godine.

Projekat beogradskog tima sastoji se od jednostavne kvadratne osnove sa blago zarotiranom duplom fasadom koja predstavlja dualiteta tradicionalnog i modernog načina življenja. Jednostavne je konstrukcije i jeftin za gradnju, ali projektovan tako da koristi savremene tehnologije ventilacije i zaštite od sunca koje pružaju komfor i bezbednost korisnicima prostora.

Nakon prve, dvogodišnje faze razvoja projekta, tokom 2017. godine u Beogradu će biti izgrađen objekat solarnog paviljona srpskog studentskog tima. U toj fazi takmičenja objekat će biti otvoren za javnost i ocenjivaće ga međunarodni žiri u 10 kategorija.

Tokom 2018. godine objekat će biti premešten u Dubai zajedno sa ostalim projektima koji su izborili pravo učešća na takmičenju.

Tim Beogradskog univerziteta čine nastavnici Arhitektonskog fakulteta dr Nataša Ćurković Ignjatović, dr Ljiljana Đukanović i dr Dušan Ignjatović, studenti doktoranti Nevena Lukić i Vladimir Bojović, i studenti Nemanja Brzaković, Tamara Kostić, Marina Mihailović, Ana Marija Golob, Saša Perišić, Iva Babović, Aleksandra Nikolić, Jovana Petković, Jelena Grozdanić, Goran Tomić, Jovana Laketić, David Jeremić, Vladimir Kuntić i Bojan Vasiljević. Članovi tima sa Elektrotehničkog fakulteta su dr Željko Đurišić i asistent Dimitrije Kotur.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike