Životna sredina

Srbija pokrenula postupak protiv kompanija zbog neplaćenih ekoloških taksi

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Srbija je pokrenula upravni postupak protiv kompanija koje ne plaćaju ekološku taksu i naknade, javili su beogradski mediji, dok dnevnik Blic piše da od toga nije izuzeta ni Naftna industrija Srbije (NIS).

Postupak je pokrenut protiv 100 domaćih i stranih preduzeća, javila je Radio-televizija Srbije i navela da se od maja, na osnovu izveštaja Agencije za zaštitu životne sredine, svim zagađivačima šalju rešenja o visini tih ekoloških taksi.

Postupak je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede u čijoj je nadležnosti je do formiranje nove vlade krajem juna bio resor zaštite životne sredine. U okviru nove vlade je, posle više godina, uspostavljeno ministarstvo koje je zaduženo isključivo za životnu sredinu.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan rekao je za RTS da niko neće biti oslobođen plaćanja ekoloških taksi i naknada. Te namete po zakonu moraju da plaćaju svi zagađivači koji emituju štetne supstance, i generišu opasan i ambalažni otpad.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zaštite životne sredine nije zadovoljno naplatom taksi i planira da formira poseban tim koji će se time baviti. Trivan je rekao da će Ministarstvo razgovarati sa svim dužnicima.

Prikupljena sredstva trebalo bi da odlaze u Zeleni fonda iz koga treba da počnu da se finansiraju projekti u oblasti životne sredine.

NIS neće biti izuzet

Dnevnik Blic je preneo da je država pokrenula upravni spor protiv svih kompanija koje ne plaćaju ekološku taksu na proizvodnju i uvoz maziva, uključujući i NIS. To je za taj list potvrdio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

“Svako mora da plati svoje obaveze. Mislim da će to biti i stav mojih kolega. Kako god da se zove neki zagađivač, mora da plati ekološku taksu. To mora i NIS”, rekao je on za Blic.

NIS je saopštio da nema informacije da je protiv njega pokrenut postupak upravni spor zbog neplaćanja ekološke takse, već da je u toku upravni postupak.

Mediji su ranije preneli da bi NIS mogao da bude oslobođen te takse po član 13 Sporazuma Srbije i Rusije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede iz 2008. Tim članom je definisano da će se nameti, ukoliko dođe do izmene zakonodavstva koji dovode do pogoršanja uslova oporezivanja, obračunavati u skladu sa propisima koji su važili na dan potpisivanja tog dokumenta.

Izvor u Vladi Srbije je rekao Blicu da je utvrđeno da to nije osnov za oslobađanje od plaćanja takse i da se član 13 odnosi na gasnu infrastrukturu a ne na sektor maziva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zelena-radna-mesta-Slovenija-podsticaji

Slovenija izdvaja 1,5 miliona evra podsticaja za zelena radna mesta

22 January 2021 - Slovenija je još jednom pokazala da je lider održivog razvoja u regionu, izdvojivši 1,5 miliona evra za subvencije za zelena radna mesta.

taksa na CO2-Energetska zajednica

Postepeno uvođenje takse na CO2 uz integraciju tržišta najbolja opcija za Energetsku zajednicu

21 January 2021 - Postepeno uvođenje takse na CO2 uz integraciju tržišta se preporučuje kao najisplativija i najodrživija opcija za Energetsku zajednicu.

Evropski parlament-Kina-Srbija-projekti

Evroparlamentarci upozorili na ekološku pretnju od kineskih industrijskih projekata u Srbiji

20 January 2021 - Evroparlamentarci uputili pismo Evropskom komesaru za proširenje u kom upozoravaju na ekološku štetu od kineskih projekata u Srbiji.

crna gora zaustavila gradnju mhe

Crna Gora zaustavila odobravanje gradnje malih hidroelektrana

18 January 2021 - Vlada Crne Gore odlučila je da zaustavi postupak odobravanja izgradnje MHE do okončanja kontrole dosad zaključenih ugovora za koncesije.