Životna sredina

Srbija pokrenula postupak protiv kompanija zbog neplaćenih ekoloških taksi

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Srbija je pokrenula upravni postupak protiv kompanija koje ne plaćaju ekološku taksu i naknade, javili su beogradski mediji, dok dnevnik Blic piše da od toga nije izuzeta ni Naftna industrija Srbije (NIS).

Postupak je pokrenut protiv 100 domaćih i stranih preduzeća, javila je Radio-televizija Srbije i navela da se od maja, na osnovu izveštaja Agencije za zaštitu životne sredine, svim zagađivačima šalju rešenja o visini tih ekoloških taksi.

Postupak je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede u čijoj je nadležnosti je do formiranje nove vlade krajem juna bio resor zaštite životne sredine. U okviru nove vlade je, posle više godina, uspostavljeno ministarstvo koje je zaduženo isključivo za životnu sredinu.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan rekao je za RTS da niko neće biti oslobođen plaćanja ekoloških taksi i naknada. Te namete po zakonu moraju da plaćaju svi zagađivači koji emituju štetne supstance, i generišu opasan i ambalažni otpad.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zaštite životne sredine nije zadovoljno naplatom taksi i planira da formira poseban tim koji će se time baviti. Trivan je rekao da će Ministarstvo razgovarati sa svim dužnicima.

Prikupljena sredstva trebalo bi da odlaze u Zeleni fonda iz koga treba da počnu da se finansiraju projekti u oblasti životne sredine.

NIS neće biti izuzet

Dnevnik Blic je preneo da je država pokrenula upravni spor protiv svih kompanija koje ne plaćaju ekološku taksu na proizvodnju i uvoz maziva, uključujući i NIS. To je za taj list potvrdio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Svako mora da plati svoje obaveze. Mislim da će to biti i stav mojih kolega. Kako god da se zove neki zagađivač, mora da plati ekološku taksu. To mora i NIS“, rekao je on za Blic.

NIS je saopštio da nema informacije da je protiv njega pokrenut postupak upravni spor zbog neplaćanja ekološke takse, već da je u toku upravni postupak.

Mediji su ranije preneli da bi NIS mogao da bude oslobođen te takse po član 13 Sporazuma Srbije i Rusije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede iz 2008. Tim članom je definisano da će se nameti, ukoliko dođe do izmene zakonodavstva koji dovode do pogoršanja uslova oporezivanja, obračunavati u skladu sa propisima koji su važili na dan potpisivanja tog dokumenta.

Izvor u Vladi Srbije je rekao Blicu da je utvrđeno da to nije osnov za oslobađanje od plaćanja takse i da se član 13 odnosi na gasnu infrastrukturu a ne na sektor maziva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

3. avgust 2017. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

3. avgust 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

3. avgust 2017. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

3. avgust 2017. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine