Životna sredina

NIS će morati da plati ekološku taksu ako ne dokaže da je oslobodjen

Slika: NIS

Objavljeno

10.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Srpske vlasti ponovile su da sve kompanije moraju da plaćaju ekološku taksu na maziva i druge proizvode, uključujući Naftnu industriju Srbije koji ga navodno ne plaća na osnovu Sporazuma o saradnji Srbije i Rusije u oblasti energetike iz 2008.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović je nedavno izjavio da će NIS morati da plati ekološku taksu osim ako ne dokaže da je međudržavnim ugovorom Srbije i Rusije oslobođen te obaveze.

Nedimović je rekao da taj sporazum ne može proizvoljno da se tumači i da treba da se dokaže ako je država Srbija pri prodaji NIS-a oslobodila ruski Gaspromnjeft ekološke takse. Gaspromnjeft je kupio  većinski udeo u NIS-u 2008. za 400 miliona evra, uz obavezu da investira oko 550 miliona evra u modernizaciju postrojenja te kompanije do 2012.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine je prethodno u februaru rekao da će država podneti tužbe protiv svih kompanija koje ne plaćaju ekološku taksu za maziva i druge proizvode i da će sud odrediti da li sporazum oslobađa NIS plaćanja takse.

Prema njegovim rečima, svi detalji oko dugova NIS-a po osnovu ekološke takse biće poznati kada Inspekcija za zaštitu životne sredine napravi izveštaj. Ta inspekcija je nedavno kontrolisala NIS a Nedimović kaže da se ne slaže iznos potraživanja za neplaćenu ekološku taksu koji je inspekcija utvrdila sa sumom koju je izračunao NIS.

Srpski uvoznici maziva smatraju da su oštećeni

NIS ekološku taksu ne plaća od njenog uvođenja 2010. godine i procenjuje se da je u proteklih šest godina u državni budžet ušlo oko devet miliona evra manje,

Ta kompanija koja godišnje proizvede 11.000 tona maziva, trebalo bi da svake godine u budžet uplati 1,5 miliona evra. Sredstva prikupljen po tom osnovu delom služe i za finansiranje licenciranih firmi za prikupljanje otpada i reciklažu.

Pitanje povlašćenog položaja NIS-a u slučaju ekološke takse pokrenuli su u februaru srpski uvoznici maziva. Oni su tada najavili da će uputiti pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kome će tražiti da se ekološka taksa ili primenjuje na sve ili da se ukine.

Oni su upozorili da nemaju ravnopravan položaj na srpskom tržištu, jer moraju da plaćaju ekološku taksu od 12 dinara po kilogramu uvezenog maziva, dok je NIS te dažbine oslobođen.

Iz NIS-a je tada saopšteno da ta kompanija nema dospelih neizmirenih obaveza, kao ni lokalnih taksi i naknada prema poreskim organima Srbije i da svoje celokupno poslovanje zasniva na strogom poštovanju zakona.

Mediji su preneli da bi NIS mogao da bude oslobođen te takse po član 13 Sporazuma Srbije i Rusije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede iz 2008. Tim članom je definisano da će se nameti, ukoliko dođe do izmene zakonodavstva koji dovode do pogoršanja uslova oporezivanja, obračunavati u skladu sa propisima koji su važili na dan potpisivanja tog dokumenta.

Izvori u Vladi su u februaru rekli da se NIS na osnovu tog člana može osloboditi carina, taksi ili poreza samo kada je reč o infrastrukturi u oblasti gasa i modernizaciji tehnološkog kompleksa te kompanije, ali ne pogona za proizvodnju maziva.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

10. maj 2017. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

10. maj 2017. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

10. maj 2017. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

10. maj 2017. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu