Životna sredina

NIS će morati da plati ekološku taksu ako ne dokaže da je oslobodjen

Slika: NIS

Objavljeno

10.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Srpske vlasti ponovile su da sve kompanije moraju da plaćaju ekološku taksu na maziva i druge proizvode, uključujući Naftnu industriju Srbije koji ga navodno ne plaća na osnovu Sporazuma o saradnji Srbije i Rusije u oblasti energetike iz 2008.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović je nedavno izjavio da će NIS morati da plati ekološku taksu osim ako ne dokaže da je međudržavnim ugovorom Srbije i Rusije oslobođen te obaveze.

Nedimović je rekao da taj sporazum ne može proizvoljno da se tumači i da treba da se dokaže ako je država Srbija pri prodaji NIS-a oslobodila ruski Gaspromnjeft ekološke takse. Gaspromnjeft je kupio  većinski udeo u NIS-u 2008. za 400 miliona evra, uz obavezu da investira oko 550 miliona evra u modernizaciju postrojenja te kompanije do 2012.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine je prethodno u februaru rekao da će država podneti tužbe protiv svih kompanija koje ne plaćaju ekološku taksu za maziva i druge proizvode i da će sud odrediti da li sporazum oslobađa NIS plaćanja takse.

Prema njegovim rečima, svi detalji oko dugova NIS-a po osnovu ekološke takse biće poznati kada Inspekcija za zaštitu životne sredine napravi izveštaj. Ta inspekcija je nedavno kontrolisala NIS a Nedimović kaže da se ne slaže iznos potraživanja za neplaćenu ekološku taksu koji je inspekcija utvrdila sa sumom koju je izračunao NIS.

Srpski uvoznici maziva smatraju da su oštećeni

NIS ekološku taksu ne plaća od njenog uvođenja 2010. godine i procenjuje se da je u proteklih šest godina u državni budžet ušlo oko devet miliona evra manje,

Ta kompanija koja godišnje proizvede 11.000 tona maziva, trebalo bi da svake godine u budžet uplati 1,5 miliona evra. Sredstva prikupljen po tom osnovu delom služe i za finansiranje licenciranih firmi za prikupljanje otpada i reciklažu.

Pitanje povlašćenog položaja NIS-a u slučaju ekološke takse pokrenuli su u februaru srpski uvoznici maziva. Oni su tada najavili da će uputiti pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kome će tražiti da se ekološka taksa ili primenjuje na sve ili da se ukine.

Oni su upozorili da nemaju ravnopravan položaj na srpskom tržištu, jer moraju da plaćaju ekološku taksu od 12 dinara po kilogramu uvezenog maziva, dok je NIS te dažbine oslobođen.

Iz NIS-a je tada saopšteno da ta kompanija nema dospelih neizmirenih obaveza, kao ni lokalnih taksi i naknada prema poreskim organima Srbije i da svoje celokupno poslovanje zasniva na strogom poštovanju zakona.

Mediji su preneli da bi NIS mogao da bude oslobođen te takse po član 13 Sporazuma Srbije i Rusije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede iz 2008. Tim članom je definisano da će se nameti, ukoliko dođe do izmene zakonodavstva koji dovode do pogoršanja uslova oporezivanja, obračunavati u skladu sa propisima koji su važili na dan potpisivanja tog dokumenta.

Izvori u Vladi su u februaru rekli da se NIS na osnovu tog člana može osloboditi carina, taksi ili poreza samo kada je reč o infrastrukturi u oblasti gasa i modernizaciji tehnološkog kompleksa te kompanije, ali ne pogona za proizvodnju maziva.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

10. maj 2017. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

10. maj 2017. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

10. maj 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

10. maj 2017. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E