Električna energija

Srbija i Mađarska nastavljaju saradnju u oblasti energetike

Srbija i Mađarska nastavljaju saradnju u oblasti energetike

Foto: Ministarstvo rudarstva i enrgetike

Objavljeno

20.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se danas sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom u Budimpešti. Razgovarali su o saradnji u oblasti energetike i novim projektima za koje će uskoro biti potpisan sporazumi.

Kako je Đedović najavila, uskoro treba da bude održana zajednička sednica dveju vlada. Tim povodom, na današnjem sastanku je dogovoreno potpisivanje dva sporazuma, objavilo je njeno ministarstvo.

Prvi je za izgradnju naftovoda Mađarska-Srbija. Ovim sporazumom biće omogućena veća sigurnost snabdevanja sirovom naftom, saopšteno je.

„Za taj projekat počinje priprema projektne i tehničke dokumentacije. Procenjena vrednost investicije je oko 100 miliona evra“, izjavila je Đedović.

Drugi sporazum o kom se pregovaralo tiče se osnivanja zajedničkog preduzeća za trgovinu energijom u vlasništvu Srbijagasa i mađarske kompanije MBM, navela je.

Ministarka je istakla da je već produžen ugovor o zakupu skladišta gasa i da se razgovara o povećanju kapaciteta skladištenja u Mađarskoj za potrebe Srbije pred narednu grejnu sezonu.

Srbija se izgradnjom gasovoda Balkanski tok pozicionirala kao važna tranziciona zemlja, po njenim rečima. Sa izgradnjom interkonekcije Srbija-Bugarska, Srbija će dobiti dodatne kapacitet i alternativni pristup izvorima gasa, kaže Đedović.

„To je važno i za sigurnost snabdevanja naših građana i privrede, posebno u susret narednoj zimi, kad će biti velika borba za energente“, istakla je.

Trgovanje elektičnom energijom

Vrednost trgovine električnom energijom između dve zemlje prošle godine iznosila je 77 miliona evra i plan je da se dve zemlje dodatno povežu u ovom sektoru, rekla je ministarka.

„Izgradnjom Panonskog koridora za prenos električne energije, koji treba da bude završen u narednih pet godina, Srbija će odgovoriti na potrebu za povećanjem prekograničnog kapaciteta. Vrednost investicije je oko 107 miliona evra, a radi efikasnije realizacije projekat će biti proglašen projektom od javnog značaja“, rekla je Đedović.

Ministarka je izrazila snažnu podršku da se Mađarska pridruži regionalnoj berzi električne energije ADEX, koju su osnovali operatori tržišta Srbije i Slovenije. Uključivanje Mađarske je važno zbog uspostavljanja unutardnevnog tržišta električne energije, čije se pokretanje planira u maju i koje je važno zbog aukcija za tržišne premije za proizvođače struje iz obnovljivih izvora, objasnila je Đedović.

Srbija je sigurna tranzitna zemlja

Ministar Sijarto je rekao da se snabdevanje energijom u Evropi susreće sa teškoćama zbog rata u Ukrajini i da Srbija i Mađarska rade na usaglašavanju priprema za sledeću zimu.

„Pitanje obezbeđivanja energenata je i bezbednosno pitanje, a strateška saradnja na području energetike je garancija da će snabdevanje naših država biti osigurano“, rekao je Sijarto.

Ministar se zahvalio Srbiji na sigurnom tranzitu, kojim do Mađarske dnevno stiže i do 10 miliona kubnih metara gasa. On je takođe poručio da Srbija može da računa na kapacitete za skladištenje gasa u Mađarskoj i u toku sledeće grejne sezone.

Sijarto je rekao da je Mađarska zainteresovana za nabavku dodatne količine gasa iz Azerbejdžana kada interkonekcija između Srbije i Bugarske bude gotova.

On je istakao da je sigurnost snabdevanja gasom evropsko pitanje i da EU treba da obezbedi finansijska sredstva za gradnju infrastrukture u jugoistočnoj Evropi, pa i u Srbiji, preko koje i Evropa dobija pristup alternativnim izvorima gasa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

20. april 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

20. april 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

20. april 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

20. april 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme