Električna energija

Srbija i Mađarska nastavljaju saradnju u oblasti energetike

Srbija i Mađarska nastavljaju saradnju u oblasti energetike

Foto: Ministarstvo rudarstva i enrgetike

Objavljeno

20.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se danas sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom u Budimpešti. Razgovarali su o saradnji u oblasti energetike i novim projektima za koje će uskoro biti potpisan sporazumi.

Kako je Đedović najavila, uskoro treba da bude održana zajednička sednica dveju vlada. Tim povodom, na današnjem sastanku je dogovoreno potpisivanje dva sporazuma, objavilo je njeno ministarstvo.

Prvi je za izgradnju naftovoda Mađarska-Srbija. Ovim sporazumom biće omogućena veća sigurnost snabdevanja sirovom naftom, saopšteno je.

„Za taj projekat počinje priprema projektne i tehničke dokumentacije. Procenjena vrednost investicije je oko 100 miliona evra“, izjavila je Đedović.

Drugi sporazum o kom se pregovaralo tiče se osnivanja zajedničkog preduzeća za trgovinu energijom u vlasništvu Srbijagasa i mađarske kompanije MBM, navela je.

Ministarka je istakla da je već produžen ugovor o zakupu skladišta gasa i da se razgovara o povećanju kapaciteta skladištenja u Mađarskoj za potrebe Srbije pred narednu grejnu sezonu.

Srbija se izgradnjom gasovoda Balkanski tok pozicionirala kao važna tranziciona zemlja, po njenim rečima. Sa izgradnjom interkonekcije Srbija-Bugarska, Srbija će dobiti dodatne kapacitet i alternativni pristup izvorima gasa, kaže Đedović.

„To je važno i za sigurnost snabdevanja naših građana i privrede, posebno u susret narednoj zimi, kad će biti velika borba za energente“, istakla je.

Trgovanje elektičnom energijom

Vrednost trgovine električnom energijom između dve zemlje prošle godine iznosila je 77 miliona evra i plan je da se dve zemlje dodatno povežu u ovom sektoru, rekla je ministarka.

„Izgradnjom Panonskog koridora za prenos električne energije, koji treba da bude završen u narednih pet godina, Srbija će odgovoriti na potrebu za povećanjem prekograničnog kapaciteta. Vrednost investicije je oko 107 miliona evra, a radi efikasnije realizacije projekat će biti proglašen projektom od javnog značaja“, rekla je Đedović.

Ministarka je izrazila snažnu podršku da se Mađarska pridruži regionalnoj berzi električne energije ADEX, koju su osnovali operatori tržišta Srbije i Slovenije. Uključivanje Mađarske je važno zbog uspostavljanja unutardnevnog tržišta električne energije, čije se pokretanje planira u maju i koje je važno zbog aukcija za tržišne premije za proizvođače struje iz obnovljivih izvora, objasnila je Đedović.

Srbija je sigurna tranzitna zemlja

Ministar Sijarto je rekao da se snabdevanje energijom u Evropi susreće sa teškoćama zbog rata u Ukrajini i da Srbija i Mađarska rade na usaglašavanju priprema za sledeću zimu.

„Pitanje obezbeđivanja energenata je i bezbednosno pitanje, a strateška saradnja na području energetike je garancija da će snabdevanje naših država biti osigurano“, rekao je Sijarto.

Ministar se zahvalio Srbiji na sigurnom tranzitu, kojim do Mađarske dnevno stiže i do 10 miliona kubnih metara gasa. On je takođe poručio da Srbija može da računa na kapacitete za skladištenje gasa u Mađarskoj i u toku sledeće grejne sezone.

Sijarto je rekao da je Mađarska zainteresovana za nabavku dodatne količine gasa iz Azerbejdžana kada interkonekcija između Srbije i Bugarske bude gotova.

On je istakao da je sigurnost snabdevanja gasom evropsko pitanje i da EU treba da obezbedi finansijska sredstva za gradnju infrastrukture u jugoistočnoj Evropi, pa i u Srbiji, preko koje i Evropa dobija pristup alternativnim izvorima gasa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

20. april 2023. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

20. april 2023. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

20. april 2023. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore

Masdar-3-2-milijarde-kupi-grcku-kompaniju-Terna-Energy

Masdar spremio 3,2 milijarde evra da kupi grčku kompaniju Terna Energy

20. april 2023. - Masdar iz UAE kreće u ekspanziju u Grčkoj i Evropi preuzimanjem kompanije Terna Energy za 2,4 milijarde evra, odnosno 3,2 milijarde uključujući dugove i još neke stavke