OIE

Solarni paneli na novim i renoviranim objektima u Kaliforniji obavezni od 2023.

Kalifornija obavezni solarni paneli na novim zgradama i rekonstruisanim

Slika: Pixabay

Objavljeno

16.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle revolucionarne odluke da uvede obavezu instalacije solarnih panela prilikom gradnje kuća i zgrada do tri sprata za stanovanje, Kalifornija je otišla korak dalje, pa je ovu obavezu predložila i za nove komercijalne i javne objekte, kao i za renoviranje nekretnina. Ukoliko budu usvojene, mere, koje uključuju i ugradnju baterija za skladištenje energije, će stupiti na snagu 1. januara 2023. godine.

Kalifornijska energetska komisija (eng. California Energy Commission – CEC) saopštila je da je predložila nove standarde za energetsku efikasnost (Energetski kodeks za 2022) za nove i renovirane zgrade kako bi se podržala ostvarenje ciljeva za javno zdravlje, klimatske promene i čistu energiju.

Kalifornija je zacrtala da klimatsku neutralnost dostigne što pre, ali ne kasnije nego 2045.

Obavezna ugradnja solarnih panela za nove i renovirane zgrade, kao i instalacija baterija, je proširenje odluke da se od 2020. uvede obaveza instaliranja solarnih panela prilikom gradnje kuća i zgrada sa najviše tri sprata. Kada je usvojena, 2018, Kalifornija je bila jedina država u SAD koja je to uradila, a u maju  ove godine i nemačka prestonica Berlin je krenula sličnim putem.

Energetski kodeks 2022. predviđa proširenje obaveze instaliranja soalrnih panela i baterija na višestambene zgrade, hotele, motele, stambene prostore, prostore za izdavanje, poslovne prostore, zgrade za zdravstvene usluge, klinike, maloprodaju, prodavnice, restorane, škole, pozorišta, kongresne centre.

Stambeni i poslovni sektor troši skoro 70 odsto električne energije u Kaliforniji i odgovoran je za 25 odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte

Kalifornijska energetska komisija očekuje da novi standardi, koji se osim na solar odnose i na upotrebu toplotnih pumpi, elektrifikaciju domaćinstava, u narednih 30 godina smanje troškove potrošača za oko 1,5 milijardi dolara i emisije gasova sa efektom staklene bašte za 10 miliona tona, što je ekvivalentno uklanjanju skoro 2,2 miliona automobila sa puteva na period od godinu dana.

Skoro 70 odsto električne energije u Kaliforniji potroši se u domaćinstvima i privredi koje su odgovorne za četvrtinu ukupnih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Predviđeno je da će u narednih 30 godina nova pravila omogućiti potrošačima da uštede 1,5 milijardi dolara i da se smanje emisije za 10 miliona tona

Razlog za proširenje standarda za solarne panele i na renoviranje objekata je što je najmanje 50 odsto porodičnih kuća i skoro 60 odsto stambenih kompleksa u Kaliforniji (oko 14 miliona stanova) izgrađeno pre prvih standarda koje je usvojila agencija.

Kalifornijska energetska komisija je državna agencija za primarnu energetsku politiku i planiranje sa misijom da trasira put do budućnosti sa 100 odsto čiste energije. Nove standarde ova agencija usvaja svake tri godine kako bi povećala energetsku efikasnost i smanjila ugljenični otisak zgrada.

Njen najnoviji predlog mora da odobri Kalifornijska komisija za građevinske standarde (CBSC) u decembru 2021. Stupanje na snagu biće odloženo do 2023. da bi se sve zainteresovane strane pripremile za nove standarde.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

16. avgust 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

16. avgust 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

16. avgust 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

16. avgust 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama