OIE

Solarna energija u sportu

Solarna energija u sportu Galatasaray Guiness World Records Enerjisa

Foto: Solarna elektrana od 4,2 megavata koju je Enerjisa instalirala na krovu Galatasarayovog stadiona Nef u Istanbulu upisana je prošle godine među Ginesove svetske rekorde (Guiness World Records / Twitter))

Objavljeno

19.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Autor: Robert Katkart, istraživač zelene energije, kopirajter i bloger

Od snabdevanja vašeg doma do proizvodnje energije potrebne za pravljenje vaših omiljenih proizvoda, solarna električna energija može da se primeni na nebrojeno mnogo načina. Isplativa je i ne šteti životnoj sredini, pa ne iznenađuje što je stopa rasta solara sve brža. Naime, globalna proizvodnja električne energije je 2021. porasla impresivnih 22 odsto na preko jednog petavat-sata, po podacima Međunarodne agencije za energetiku.

U ovom članku dajemo pregled ekstenzivne primene fotonaponske tehnologije u svetu sporta. Iako se obično ne misli da je jako zainteresovan za proizvodnju zelene energije, sektor sporta pruža velike mogućnosti za primenu solarnih tehnologija. Mnoge vodeće organizacije u toj industriji već ulažu u solarne instalacije u više ključnih oblasti.

Stadioni

Stadioni širom sveta priređuju najveće i najuzbudljivije sportske događaje. Najveći od njih su dostigli gigantske kapacitete od preko stotinu hiljada mesta. Od osvetljenja preko grejanja, ventilacije i klimatizacije (HVAC) do ogromnih ekrana i ozvučenja, potrebno im je mnogo energije za funkcionisanje – tu nastupa fotonaponska tehnologija.

Ovi objekti su zapravo idealni za solarne instalacije. Ogromni su i imaju mnogo mesta za fotonaponske panele.

Od osvetljenja preko HVAC sistema do ogromnih ekrana i ozvučenja, stadionima je potrebno mnogo energije za funkcionisanje – tu nastupa fotonaponska tehnologija

Jedan dobar primer primene solarne elektrane na prostoru nekog stadiona je kompleks Mercedes-Benz Stadium u Atlanti u američkoj državi Džordžija. Širom ove lokacije je postavljeno preko 4.000 panela, a struja se upotrebljava u najbližoj okolini. Tu je i Lincoln Financial Field, gde obitava ekipa Philadelphia Eagles, sa 11.000 solarnih ploča. Vlasnik je druga kompanija, NRG, ali i stadion može da upotrebljava proizvedenu električnu energiju.

I u Velikoj Britaniji mnogi stadioni ulažu u solar. Među njima je Ashton Gate u Bristolu, koji je montirao 460 PV panela u zajedničkom poduhvatu sa gradskom vlašću. Stadion Emirates fudbalskog kluba Arsenal se prvi u Premijer ligi prebacio na stoodstotno snabdevanje zelenom električnom energijom, od čega deo dolazi iz solarnih farmi.

Formula E

Formula E u mnogo čemu liči na Formulu 1, osim jedne istaknute razlike – svi automobili rade na struju. Ta varijanta je mnogo pogodnija za životnu sredinu. Štaviše, Formula E je proglašena najodrživijim sportom na svetu.

Zamisao Formule E je da promoviše razvoj električnih vozila. Ta organizacija ima ekološki cilj da zelena energija čini sto odsto na svim njenim događajima.

Formula E prvenstveno ide na solarni pogon. Dalje, solarni paneli se koriste širom lokacije na kojoj je događaj za druge potrebe, kao što je napajanje ekrana i punjenje pomoćnih vozila.

Kao predvodnica, Formula E će poslužiti kao inspiracija za druge moto-sportove. Zapravo već vidimo kako neki drugi moto-sportovi slede primer Formule E. Recimo, Nitro Rallycross, američka trkačka relikros serija, već ima potpuno električnu klasu trkačkih automobila koji mogu da se napajaju i samo na solar.

Bazeni

Korišćenje solarne struje za proizvodnju toplotne energije ima smisla. Stoga je povezivanje solarnih panela sa bojlerima za grejanje vode za bazene donekle očigledan potez.

Bazeni za plivanje sadrže veliku količinu vode, za koju je potrebna znatna količina energije da se zagreje. To posebno važi za veće sportske bazene poput bazena za plivanje olimpijskih dimenzija, u koje staje 2,5 miliona litara vode. Zbog toga je jedan isplativi metod proizvodnje energije poput solarne struje odličan izbor za napajanje bojlera.

Kupalište Sanford Parks Lido u Velikoj Britaniji se prijavilo za postavljanje solarnog sistema kako se izborilo protiv zatvaranja.

Oprema za teretane

Iako tehnički nisu mesta za sportske igre, teretane igraju ključnu ulogu u fizičkoj pripremi za gotovo svaki sport na svetu. Vežbališta obično imaju velike potrebe za energijom, od napajanja osvetljenja i opreme za kardio treninge i dizanje tegova do ekrana i ozvučenja.

Kada se snabdevaju pomoću tradicionalnih oblika proizvodnje električne energije, za upravljanje teretanom može biti potrebna znatna suma. Zbog toga solarni paneli postaju sve popularniji način za teretane da zadovolje svoje potrebe za energentima.

Jedan sjajan primer za to je Eco Gym u Ročesteru u državi Njujork. Taj objekat ima dualni pristup proizvodnji energije. Oslanja se i na energiju proizvedenu korišćenjem opreme za statično bicikliranje i onu iz krovnog PV sistema od 26 kilovata, uz još dve male vetroturbine od po 8,9 kilovata.

Taj pristup omogućava Eco Gymu da bude stopostotno nezavisan od fosilnih goriva za proizvodnju električne energije.

Olimpijske igre

Olimpijske igre su oduvek bile predvodnice u svetu sporta. Nude najboljim sportistima na planeti priliku da prikažu svoj talenat i takmiče se na najvećoj pozornici na svetu. Ali nedavne Olimpijske igre su takođe otišle korak dalje, dokazavši svetu da veliki sportski događaji mogu da se održe uz snabdevanje obnovljivim tipovima energije.

Zapravo se čulo da su Olimpijske igre u Tokiju 2020. stopostotno napajali obnovljivi izvori električne energije. Solar je u ovome imao veliku ulogu, gde je velik udeo potrebne energije dolazio iz solarnih panela u prefekturi Fukušima.

Objekti korišćeni na Olimpijskim igrama bi takođe trebalo da imaju koristi od solarne energije. Iz nedavnih vesti se vidi da će London Stadium, koji je izgrađen za potrebe Olimpijskih igara, a sada je dom fudbalskog kluba West Ham United iz Premijer lige i britanskog atletskog saveza UK Athletics, uskoro biti opremljen fotonaponskim panelima. To je potez koji je napravljen da bi lokacija imala veći ugled na zelenom planu.

Solar u sportu: sažetak

Vidimo da solarna energija već ima veliku ulogu u nekoliko od najvećih sportova sveta. Od stadiona do električnih vozila, solarna električna energija pomaže sportskom svetu da se ozeleni u nizu parametara.

Budući da će globalni fokus narednih godina biti na drastičnom smanjivanju emisija ugljenika, verovatno možemo da očekujemo da će se i drugi sportovi i sportski objekti osloniti na koristi od solara za podršku svojim tekućim procesima i omogućavanje rasta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

19. maj 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

19. maj 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

19. maj 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

19. maj 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji