Energetska efikasnost

Solarna elektrana za dekarbonizaciju mostarskog Aluminija

Solarna elektrana za dekarbonizaciju mostarskog Aluminija

Foto: MT https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Objavljeno

22.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.03.2022.

Komentari

0

Podeli

M. T. Abraham Group najavljuje ulaganja u solarnu elektranu kojom bi obezbedio stabilno i povoljno snabdevanje mostarskog Aluminija električnom energijom. Jedan od najvećih potrošača električne energije u Bosni i Hercegovini time ulazi u proces dekarbonizacije i tranzicije na obnovljive izvore energije.

Aktivnosti za dobijanje potrebnih dozvola i definisanje finansijskog modela za izgradnju solarne fotonaponske elektrane već su započete. Izraelski M. T. Abraham Group, u okviru koga posluje i mostarski Aluminij, osigurao je za najavljeni projekat kapitalna ulaganja i sredstva za operativne troškove u iznosu od preko 63 miliona konvertibilnih maraka (32.3 miliona eura), prenosi Večernji list u BiH.

Aktivnosti za dobijanje potrebnih dozvola za izgradnju solarne fotonaponske elektrane već su započete

U skladu sa pripremljenim strateškim planom razvoja, M. T. Abraham Group radi na nadogradnji livnice, ponovnom pokretanju fabrike anoda i pogona elektrolize, kao i na izgradnji i pokretanju novih pogona u mostarskom Aluminiju.

Aluminij je jedan od najvećih potrošača električne energije u BiH

Aluminij je jedan od najvećih potrošača električne energije u BiH. Za postrojenje treba osigurati sigurno i stabilno snabdevanje električnom energijom od 8.760 sati godišnje. Planirano je da solarna fotonaponska elektrana proizvodi preko 68 gigavat-sati godišnje.

M. T. Abraham Group je saopštio da namerava da proširi obim projekta i saradnje. Aluminij industrija, koja posluje u sklopu te kompanije, moći će s fotonaponskom elektranom da zadovolji potrebe za električnom energijom u livnici, fabrici anoda i upravnoj zgradi.

Potencijal solara u Hercegovini

Prosečan broj sunčanih dana u Mostaru je preko 280 u godini, a uz dostupnost i velikih otvorenih površina, postoji veliki potencijal za realizaciju projekata solarnih elektrana. Bosanskohercegovački Večernji list piše da je celo područje Hercegovine, sa značajnim izvorima sunčeve energije i izuzetno povoljnim sezonskim rasporedom, idealno za efikasno i dugoročno korištenje solarnih potencijala.

Aluminij industrija je sertifikovana prema standardima ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 i postala je deo Aluminum Stewardship Initiative i European Aluminiuma. Preduzeće iz Mostara na svom sajtu navodi da je najveći uvoznik i izvoznik u Bosni i Hercegovini, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od preko 350.000 metričkih tona.

Aluminij industrija Mostar ovim projektom izgradnje solarne elektrane usklađuje svoje poslovanje sa ciljevima Pariskog sporazuma i sertifikatima garantuje poreklo svakog megavat-sata električne energije koji dolazi iz obnovljivih izvora.

Bosanskohercegovački dnevnik piše da M. T. Abraham Group korištenjem recikliranog aluminijuma i isključivim oslanjanjem na obnovljive izvore energije u svom poslovanju doprinosi ubrzanoj zelenoj i digitalnoj transformaciji Europe.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

22. mart 2022. - Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Solar sjever. Saša Mujović

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

22. mart 2022. - Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti za realizaciju novog projekta za ugradnju solarnih panela

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

22. mart 2022. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.

EU 2040 emisije budu vec 90 odsto nize to znaci zbogom uglju

EU hoće da 2040. emisije budu već 90 odsto niže – to znači zbogom uglju

22. mart 2022. - Evropska komisija je objavila procenu uticaja mogućih scenarija po kojima se u Evropskoj uniji neto emisije najkasnije 2050. spuštaju na nulu