OIE

Solar Lena planira dve elektrane od po 75 MW kod Mostara

vlada-fbih-solar-lena

Foto: Vlada FBiH

Objavljeno

19.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) dala je prethodnu saglasnost u postupku izdavanja energetskih dozvola za dve solarne elektrane instalisane nominalne snage po 75 MW, čija se izgradnja planira kod Mostara.

Reč je o solarnim elektranama Lena 1 i Lena 2 firme Solar Lena. Lena 1 bi trebalo da proizvodi 101.731 MWh električne energije godišnje, dok je planirana proizvodnja elektrane Lena 2 na godišnjem nivou 104.256 MWh, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade FBiH. Lena 1 će se graditi na lokalitetu Miljkovići, a Lena 2 na lokalitetu Polog.

Dve solarne elektrane će godišnje proizvoditi preko 200 GW električne energije

Prethodna saglasnost je izdata Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, a premijer FBiH je zadužen da informacije sa zaključcima sednici uputi Parlamentu FBiH na razmatranje i usvajanje, kako bi ministarstvo moglo pristupiti aktivnostima na izdavanju ovih energetskih dozvola, propisanim uredbom kojom se reguliše izdavanje energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih postrojenja, navodi se u saopštenju sa sednice.

U informacijama je, između ostalog, navedeno da će razvoj fotonaponskih elektrana na lokaciji Grada Mostara biti od opšteg značaja za lokalnu i regionalnu zajednicu u smislu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora uz smanjenu emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

Prva velika solarna elektrana u BiH puštena je u rad prošle godine, 50 kilometara od Mostara

Inače, firma Solar Lena je iz opštine Grude, gde je prošle godine u probni rad puštena prva velika solarna elektrana u u Bosni i Hercegovini. Reč je solarnom postrojenju Petnjik, nominalnog kapaciteta 45MW, koje je izgradila norveška kompanija Greenstat. Procenjena godišnja proizvodnja solarne elektrane Petnjik iznosi 64 gigavat-sata.

Brojne domaće i strane kompanije su u BiH proteklih par godina pokrenule projekte velikih solarnih elektrana, ali Petnjik je tek prva koja je instalirana.

Opština Grude je udaljena dvadesetak kilometara od Jadranskog mora i oko pedeset kilometara od Mostara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

19. februar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

19. februar 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

19. februar 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

19. februar 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače