UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Električna energija

Slovenija objavila javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava za OIE i kogeneraciju

Foto: Pixabay

Objavljeno

28.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Agencija za energetiku Slovenije objavila je poziv za dodelu podsticajnih sredstava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) i visokoefikasne kogeneracije.

Podsticaji su namenjeni novim ili rehabilitovanim elektranama koje koriste OIE i postrojenjima za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije.

Javnim pozivom je predviđena isplata ukupno 10 miliona evra podsticajnih sredstava.

Od ukupnog iznosa, 9 miliona evra je dostupno u prvom krugu, i to 7 miliona evra za postrojenja koja koriste hidroenergiju, energiju vetra, solarnu energiju i biogas i 2 miliona evra za elektrane i kogenerativna postrojenja čija se proizvodnja zasniva na kupovini ili proizvodnji goriva, sirovinama za proizvodnju biogasa ili upotrebi geotermalne energije, navodi se u javnom pozivu.

Preostalih milion evra je namenjeno za drugi krug, u kom će se takmičiti projekti rehabilitovanih elektrana na OIE i kogenerativnih postrojenja, postrojenja na drvnu biomasu koja zbog godine izgradnje više ne ispunjavaju uslove za dobijanje podsticajnih sredstava i elektrane na OIE i kogenerativna postrojenja koja nisu uspela u prvom krugu da dobiju podsticajna sredstva.

Investitori treba da ponude cenu u EUR/MWh električne energije, koja ne sme da pređe iznos referentnih tržišnih troškova proizvodnje električne energije u elektranama na OIE i kogenerativnim postrojenjima, a prednost će imati projekti sa najnižom ponuđenom cenom.

Rok za podnošenje prijava je 11. februar 2019. godine.

Primetan pad isplaćenih podsticajnih sredstava

Slovenija je na ime podsticaja za proizvodnju električne energije u elektranama na OIE i kogenerativnim postrojenjima isplatila 143,5 miliona evra u 2017. godini, 2% manje nego u 2016. godini.

Tim iznosom je podržana proizvodnja ukupno 3.864 postrojenja, od 944,9 GWh električne energije u 2017. godini, što je predstavljalo pad od 6% u odnosu na 2016. godinu.

U prvoj polovini 2018. godine isplaćena su podsticajna sredstva u iznosu od 69,4 miliona evra, za 11% manje nego u prvoj polovini 2017. godine.

Podsticajna sredstva su instrument državne pomoći koji je odobrila EU, sa ciljem da pomogne Sloveniji da do 2020. godine dostigne nacionalni udeo obnovljivih izvora energije od 25%. Na kraju 2016. udeo OIE iznosio je oko 21%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poskupljenje struje za privredu znak da energetska tranzicija iz EU stize u Srbiju

Poskupljuje električna energija u Srbiji za privredu 20-50 odsto – šta kupci mogu da učine?

17 June 2021 - Uzrok je rast cena na evropskim berzama usled rasa cena CO2. Kupci u Srbiji se sada suočavaju sa posledicama energetske tranzicije u EU.

Severna Makedonija eko taksu gorivo PDV struju pet odsto

Severna Makedonija uvodi eko-taksu na gorivo, obara PDV na struju na pet odsto

16 June 2021 - Severna Makedonija će uvesti eko-taksu od 3,5 denara ili 5,7 evrocenti po litru nafte, a PDV na struju će biti smanjen sa 18 na pet procenata

Belchatow najveca termoelektrana i emiter CO2 u Evropi zatvara se do 2036.

Poljska 2036. zatvara najveću termoelektranu i emitera CO2 u Evropi

14 June 2021 - Neposredan povod je odluka energetske kompanije PGE, u čijem je vlasništvu Belchatow, da odustane od otvaranja rudnika Zloczew.

GEN-I ce instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

GEN-I će instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

11 June 2021 - Slovenačka državna energetska kompanija pripremila je strateški razvojni plan od milijardu evra kako bi ubrzala dekarbonizaciju Slovenije.