Električna energija

Slovenija objavila javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava za OIE i kogeneraciju

Foto: Pixabay

Objavljeno

28.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Agencija za energetiku Slovenije objavila je poziv za dodelu podsticajnih sredstava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) i visokoefikasne kogeneracije.

Podsticaji su namenjeni novim ili rehabilitovanim elektranama koje koriste OIE i postrojenjima za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije.

Javnim pozivom je predviđena isplata ukupno 10 miliona evra podsticajnih sredstava.

Od ukupnog iznosa, 9 miliona evra je dostupno u prvom krugu, i to 7 miliona evra za postrojenja koja koriste hidroenergiju, energiju vetra, solarnu energiju i biogas i 2 miliona evra za elektrane i kogenerativna postrojenja čija se proizvodnja zasniva na kupovini ili proizvodnji goriva, sirovinama za proizvodnju biogasa ili upotrebi geotermalne energije, navodi se u javnom pozivu.

Preostalih milion evra je namenjeno za drugi krug, u kom će se takmičiti projekti rehabilitovanih elektrana na OIE i kogenerativnih postrojenja, postrojenja na drvnu biomasu koja zbog godine izgradnje više ne ispunjavaju uslove za dobijanje podsticajnih sredstava i elektrane na OIE i kogenerativna postrojenja koja nisu uspela u prvom krugu da dobiju podsticajna sredstva.

Investitori treba da ponude cenu u EUR/MWh električne energije, koja ne sme da pređe iznos referentnih tržišnih troškova proizvodnje električne energije u elektranama na OIE i kogenerativnim postrojenjima, a prednost će imati projekti sa najnižom ponuđenom cenom.

Rok za podnošenje prijava je 11. februar 2019. godine.

Primetan pad isplaćenih podsticajnih sredstava

Slovenija je na ime podsticaja za proizvodnju električne energije u elektranama na OIE i kogenerativnim postrojenjima isplatila 143,5 miliona evra u 2017. godini, 2% manje nego u 2016. godini.

Tim iznosom je podržana proizvodnja ukupno 3.864 postrojenja, od 944,9 GWh električne energije u 2017. godini, što je predstavljalo pad od 6% u odnosu na 2016. godinu.

U prvoj polovini 2018. godine isplaćena su podsticajna sredstva u iznosu od 69,4 miliona evra, za 11% manje nego u prvoj polovini 2017. godine.

Podsticajna sredstva su instrument državne pomoći koji je odobrila EU, sa ciljem da pomogne Sloveniji da do 2020. godine dostigne nacionalni udeo obnovljivih izvora energije od 25%. Na kraju 2016. udeo OIE iznosio je oko 21%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

23 септембра 2021 - Ministar Petar Đokić razgovarao je o investicijama sa poslovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" koji je deo Elektroprivrede Srpske.