x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Slovenija objavila javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava za OIE i kogeneraciju

28.12.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Slovenija objavila javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava za OIE i kogeneraciju

Agencija za energetiku Slovenije objavila je poziv za dodelu podsticajnih sredstava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) i visokoefikasne kogeneracije.

Podsticaji su namenjeni novim ili rehabilitovanim elektranama koje koriste OIE i postrojenjima za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije.

Javnim pozivom je predviđena isplata ukupno 10 miliona evra podsticajnih sredstava.

Od ukupnog iznosa, 9 miliona evra je dostupno u prvom krugu, i to 7 miliona evra za postrojenja koja koriste hidroenergiju, energiju vetra, solarnu energiju i biogas i 2 miliona evra za elektrane i kogenerativna postrojenja čija se proizvodnja zasniva na kupovini ili proizvodnji goriva, sirovinama za proizvodnju biogasa ili upotrebi geotermalne energije, navodi se u javnom pozivu.

Preostalih milion evra je namenjeno za drugi krug, u kom će se takmičiti projekti rehabilitovanih elektrana na OIE i kogenerativnih postrojenja, postrojenja na drvnu biomasu koja zbog godine izgradnje više ne ispunjavaju uslove za dobijanje podsticajnih sredstava i elektrane na OIE i kogenerativna postrojenja koja nisu uspela u prvom krugu da dobiju podsticajna sredstva.

Investitori treba da ponude cenu u EUR/MWh električne energije, koja ne sme da pređe iznos referentnih tržišnih troškova proizvodnje električne energije u elektranama na OIE i kogenerativnim postrojenjima, a prednost će imati projekti sa najnižom ponuđenom cenom.

Rok za podnošenje prijava je 11. februar 2019. godine.

Primetan pad isplaćenih podsticajnih sredstava

Slovenija je na ime podsticaja za proizvodnju električne energije u elektranama na OIE i kogenerativnim postrojenjima isplatila 143,5 miliona evra u 2017. godini, 2% manje nego u 2016. godini.

Tim iznosom je podržana proizvodnja ukupno 3.864 postrojenja, od 944,9 GWh električne energije u 2017. godini, što je predstavljalo pad od 6% u odnosu na 2016. godinu.

U prvoj polovini 2018. godine isplaćena su podsticajna sredstva u iznosu od 69,4 miliona evra, za 11% manje nego u prvoj polovini 2017. godine.

Podsticajna sredstva su instrument državne pomoći koji je odobrila EU, sa ciljem da pomogne Sloveniji da do 2020. godine dostigne nacionalni udeo obnovljivih izvora energije od 25%. Na kraju 2016. udeo OIE iznosio je oko 21%.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.