Električna energija

Slovenija objavila javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava za OIE i kogeneraciju

Foto: Pixabay

Objavljeno

28.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Agencija za energetiku Slovenije objavila je poziv za dodelu podsticajnih sredstava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) i visokoefikasne kogeneracije.

Podsticaji su namenjeni novim ili rehabilitovanim elektranama koje koriste OIE i postrojenjima za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije.

Javnim pozivom je predviđena isplata ukupno 10 miliona evra podsticajnih sredstava.

Od ukupnog iznosa, 9 miliona evra je dostupno u prvom krugu, i to 7 miliona evra za postrojenja koja koriste hidroenergiju, energiju vetra, solarnu energiju i biogas i 2 miliona evra za elektrane i kogenerativna postrojenja čija se proizvodnja zasniva na kupovini ili proizvodnji goriva, sirovinama za proizvodnju biogasa ili upotrebi geotermalne energije, navodi se u javnom pozivu.

Preostalih milion evra je namenjeno za drugi krug, u kom će se takmičiti projekti rehabilitovanih elektrana na OIE i kogenerativnih postrojenja, postrojenja na drvnu biomasu koja zbog godine izgradnje više ne ispunjavaju uslove za dobijanje podsticajnih sredstava i elektrane na OIE i kogenerativna postrojenja koja nisu uspela u prvom krugu da dobiju podsticajna sredstva.

Investitori treba da ponude cenu u EUR/MWh električne energije, koja ne sme da pređe iznos referentnih tržišnih troškova proizvodnje električne energije u elektranama na OIE i kogenerativnim postrojenjima, a prednost će imati projekti sa najnižom ponuđenom cenom.

Rok za podnošenje prijava je 11. februar 2019. godine.

Primetan pad isplaćenih podsticajnih sredstava

Slovenija je na ime podsticaja za proizvodnju električne energije u elektranama na OIE i kogenerativnim postrojenjima isplatila 143,5 miliona evra u 2017. godini, 2% manje nego u 2016. godini.

Tim iznosom je podržana proizvodnja ukupno 3.864 postrojenja, od 944,9 GWh električne energije u 2017. godini, što je predstavljalo pad od 6% u odnosu na 2016. godinu.

U prvoj polovini 2018. godine isplaćena su podsticajna sredstva u iznosu od 69,4 miliona evra, za 11% manje nego u prvoj polovini 2017. godine.

Podsticajna sredstva su instrument državne pomoći koji je odobrila EU, sa ciljem da pomogne Sloveniji da do 2020. godine dostigne nacionalni udeo obnovljivih izvora energije od 25%. Na kraju 2016. udeo OIE iznosio je oko 21%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

odsumporavanje TENT B grcic mihajlovic vujovic

TE Nikola Tesla B će smanjiti emisije SO2 za 20 puta do 2024.

02 December 2020 - Jedna od deset termoelektrana sa najvećim emisijama sumpor-dioksida u Evropi započela je gradnju postrojenja za odsumporavanje.

smernice energetska zajednica prozjumeri eksperti

Ekspertski ugao: Nove smernice Energetske zajednice uklanjaju barijere za razvoj prozjumera

01 December 2020 - Eksperti iz BiH, Severne Makedonije i Srbije govore o tome šta donose nove smernice Energetske zajednice za integraciju prozjumera u mreže.

esm belene gasna elektrana alexandroupolis

ESM odustao od nuklearke Belene i okrenuo se gasnoj elektrani u Grčkoj

28 November 2020 - Elektrani na Severna Makedonija smatra da će gasna elektrana u okviru terminala za tečni prirodni gas u Grčkoj biti pre završena.

profesori srbija poruka dekarbonizacija ugalj politicari

Poruka profesora Univerziteta u Beogradu političarima: Nastavak korišćenja uglja koštaće Srbiju skuplje nego primena mera za dekarbonizaciju

25 November 2020 - Zemlja će skuplje proći ako ne uradi ništa da smanji emisije CO2, koje najvećim delom potiču iz energetike, nego da sprovede dekarbonizaciju.