UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Mobilnost

Sisak dobija fabriku baterija za električne automobile vrednu 220 miliona evra

Sisak dobija fabriku baterija za elektricne automobile

Slika: andreas160578 from Pixabay

Objavljeno

25.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sunceco Battery je naziv budućeg pogona u kojem će se proizvoditi baterije za električne automobile. Trenutno se ove baterije proizvode u samo pet fabrika u SAD i Aziji, a investicija u Hrvatskoj je procenjena na 220 miliona evra.

Matt Darko Sertić, investitor i vlasnik firmi Applied Ceramics i Sunceco, izjavio je da bi fabrika trebalo da bude izgrađena za tri godine i da će se prostirati na površini od 35 hiljada kvadrata. Inače, Sertić je na osnovu tehnlogije koju je doneo iz SAD u firmi Applied Ceramics u Sisku počeo da proizvodi poluprovodnike i mirkočipove, robu koja je veoma tražena u svetu. Duga njegova firma, Sunceco bavi se proizvodnjom solarnih panela, sistema i LED rasvete, kao i punjača za električna vozila.

Matt Darko Sertić je u Hrvatskoj već pokrenuo proizvodnju mikročipova

Poslovna filozofija Matta Darka Sertića je da Hrvatskoj pokrene proizvodnje koje dosad nisu bile zastupljene ili nisu na dovoljno visokom nivou.

Ideja da se u Sisku pokrene proizvodnja baterija jer se one, kako je naveo, trenutno proizvode u pet firmi u svetu – jednoj u SAD, dok su ostale u Aziji.

Samo pet firmi u svetu proizvodi baterije za električne automobile

“Postoji glad za tim proizvodima. U Europskoj se uniji shvatilo da ne možemo ovisiti o azijskim dobavljačima i da je nužna takva proizvodnja ovdje”, rekao je Matt Darko Sertić u emisiji Poduzetnički mindset koja se prikazuje na portalu Novac.hr Jutarnjeg lista.

U novi projekt, kako se navodi, veruje koliko i u tehnologiju za proizvodnju mikročipova koju je iz Silicijumske doline doneo u Hrvatsku. Industrija poluprovodnika, kaže Sertić, se ubrzano razvijala i da bi njegova firma Applied Ceramics uhvatila korak sa ovim promenama trebalo je otvoriti proizvodnju u Evropi, pa sada pogon u Sisku ima 135 zaposlenih.

Mikročipovi koje proizvodi, trenutno su veoma tražena roba na svetskom tržištu, pa Applied Ceramics sada proizvodi više nego pre nekoliko godina. Prosečna starost zaposlenih je 33, i većina se obučava u Sisku, ali zbog određenih tehnologija odlaze i u pogon firme u grad Fremont u Kaliforniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija eko taksu gorivo PDV struju pet odsto

Severna Makedonija uvodi eko-taksu na gorivo, obara PDV na struju na pet odsto

16 June 2021 - Severna Makedonija će uvesti eko-taksu od 3,5 denara ili 5,7 evrocenti po litru nafte, a PDV na struju će biti smanjen sa 18 na pet procenata

Beograd subvencije kupovinu bicikala 5 000 dinara

Beograd spremio subvencije za kupovinu bicikala od po 5.000 dinara

14 June 2021 - Beograd izdvaja deset miliona dinara da podstakne kupovinu bicikala domaće proizvodnje. Konkurs bi trebalo da sprovede organizacija koja pobedi na tenderu.

Sisak dobija fabriku baterija za elektricne automobile

Sisak dobija fabriku baterija za električne automobile vrednu 220 miliona evra

25 May 2021 - Trenutno se ove baterije proizvode u samo pet fabrika u SAD i Aziji, a pogon u Hrvatskoj bi trebalo da se zove Sunceco Battery.

Rimac Automobili započeli projekat uvođenja električnih robotaksija u Zagrebu

24 May 2021 - Hrvatska firma obavlja pripreme za realizaciju projekta nove urbane mobilnost koji je vredan 450 miliona evra.