Mobilnost

Sisak dobija fabriku baterija za električne automobile vrednu 220 miliona evra

Sisak dobija fabriku baterija za elektricne automobile

Slika: andreas160578 from Pixabay

Objavljeno

25.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sunceco Battery je naziv budućeg pogona u kojem će se proizvoditi baterije za električne automobile. Trenutno se ove baterije proizvode u samo pet fabrika u SAD i Aziji, a investicija u Hrvatskoj je procenjena na 220 miliona evra.

Matt Darko Sertić, investitor i vlasnik firmi Applied Ceramics i Sunceco, izjavio je da bi fabrika trebalo da bude izgrađena za tri godine i da će se prostirati na površini od 35 hiljada kvadrata. Inače, Sertić je na osnovu tehnlogije koju je doneo iz SAD u firmi Applied Ceramics u Sisku počeo da proizvodi poluprovodnike i mirkočipove, robu koja je veoma tražena u svetu. Duga njegova firma, Sunceco bavi se proizvodnjom solarnih panela, sistema i LED rasvete, kao i punjača za električna vozila.

Matt Darko Sertić je u Hrvatskoj već pokrenuo proizvodnju mikročipova

Poslovna filozofija Matta Darka Sertića je da Hrvatskoj pokrene proizvodnje koje dosad nisu bile zastupljene ili nisu na dovoljno visokom nivou.

Ideja da se u Sisku pokrene proizvodnja baterija jer se one, kako je naveo, trenutno proizvode u pet firmi u svetu – jednoj u SAD, dok su ostale u Aziji.

Samo pet firmi u svetu proizvodi baterije za električne automobile

„Postoji glad za tim proizvodima. U Europskoj se uniji shvatilo da ne možemo ovisiti o azijskim dobavljačima i da je nužna takva proizvodnja ovdje“, rekao je Matt Darko Sertić u emisiji Poduzetnički mindset koja se prikazuje na portalu Novac.hr Jutarnjeg lista.

U novi projekt, kako se navodi, veruje koliko i u tehnologiju za proizvodnju mikročipova koju je iz Silicijumske doline doneo u Hrvatsku. Industrija poluprovodnika, kaže Sertić, se ubrzano razvijala i da bi njegova firma Applied Ceramics uhvatila korak sa ovim promenama trebalo je otvoriti proizvodnju u Evropi, pa sada pogon u Sisku ima 135 zaposlenih.

Mikročipovi koje proizvodi, trenutno su veoma tražena roba na svetskom tržištu, pa Applied Ceramics sada proizvodi više nego pre nekoliko godina. Prosečna starost zaposlenih je 33, i većina se obučava u Sisku, ali zbog određenih tehnologija odlaze i u pogon firme u grad Fremont u Kaliforniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 септембра 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti

Massive-Attack_Climate-report

Massive Attack za smanjenje emisija CO2 tokom turneja i koncerata

10 септембра 2021 - Massive Attack radi na koncepciji turneja i koncerata sa što manjim emisijama CO2 za celu muzičku industriju, a testiraće rešenja na svojoj turneji.

Rekordna koncentracija litijuma geotermalnoj vodi Engleskoj

Rekordna koncentracija litijuma nađena u geotermalnoj vodi u Engleskoj

02 септембра 2021 - U vodi koju koristi prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji ima litijuma za proizvodnju do 1.500 tona godišnje bez zagađivanja i ispuštanja CO2

grad Evropsko priznanje planiranje odrzive urbane mobilnosti

Prijavite se za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti

19 августа 2021 - Lokalne vlasti mogu da se do kraja oktobra uključe u konkurs za Evropsko priznanje za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award