Mobilnost

Sisak dobija fabriku baterija za električne automobile vrednu 220 miliona evra

Sisak dobija fabriku baterija za elektricne automobile

Slika: andreas160578 from Pixabay

Objavljeno

25.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sunceco Battery je naziv budućeg pogona u kojem će se proizvoditi baterije za električne automobile. Trenutno se ove baterije proizvode u samo pet fabrika u SAD i Aziji, a investicija u Hrvatskoj je procenjena na 220 miliona evra.

Matt Darko Sertić, investitor i vlasnik firmi Applied Ceramics i Sunceco, izjavio je da bi fabrika trebalo da bude izgrađena za tri godine i da će se prostirati na površini od 35 hiljada kvadrata. Inače, Sertić je na osnovu tehnlogije koju je doneo iz SAD u firmi Applied Ceramics u Sisku počeo da proizvodi poluprovodnike i mirkočipove, robu koja je veoma tražena u svetu. Duga njegova firma, Sunceco bavi se proizvodnjom solarnih panela, sistema i LED rasvete, kao i punjača za električna vozila.

Matt Darko Sertić je u Hrvatskoj već pokrenuo proizvodnju mikročipova

Poslovna filozofija Matta Darka Sertića je da Hrvatskoj pokrene proizvodnje koje dosad nisu bile zastupljene ili nisu na dovoljno visokom nivou.

Ideja da se u Sisku pokrene proizvodnja baterija jer se one, kako je naveo, trenutno proizvode u pet firmi u svetu – jednoj u SAD, dok su ostale u Aziji.

Samo pet firmi u svetu proizvodi baterije za električne automobile

„Postoji glad za tim proizvodima. U Europskoj se uniji shvatilo da ne možemo ovisiti o azijskim dobavljačima i da je nužna takva proizvodnja ovdje“, rekao je Matt Darko Sertić u emisiji Poduzetnički mindset koja se prikazuje na portalu Novac.hr Jutarnjeg lista.

U novi projekt, kako se navodi, veruje koliko i u tehnologiju za proizvodnju mikročipova koju je iz Silicijumske doline doneo u Hrvatsku. Industrija poluprovodnika, kaže Sertić, se ubrzano razvijala i da bi njegova firma Applied Ceramics uhvatila korak sa ovim promenama trebalo je otvoriti proizvodnju u Evropi, pa sada pogon u Sisku ima 135 zaposlenih.

Mikročipovi koje proizvodi, trenutno su veoma tražena roba na svetskom tržištu, pa Applied Ceramics sada proizvodi više nego pre nekoliko godina. Prosečna starost zaposlenih je 33, i većina se obučava u Sisku, ali zbog određenih tehnologija odlaze i u pogon firme u grad Fremont u Kaliforniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rivian razvojni centar srbija R1S All Electric SUV

Rivian otvara razvojni centar u Srbiji, objavljeni oglasi za kadrove

22 септембра 2022 - Američki startap je pre nedelju dana sa kompanijom Mercedes-Benz dogovorio osnivanje zajedničke firme za proizvodnju električnih kombija

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Septembar odlican BajsomNaPosao

Septembar je odličan da počneš da ideš #BajsomNaPosao

13 септембра 2022 - Ulice za bicikliste sprovode kampanju #BajsomNaPosao da Beograđanima i Beograđankama promovišu alternativne i održive vidove transporta

Inženjeri sa MIT-a razvili novi koncept za jeftine baterije od dostupnih materijala, kao zamenu za litijumske

Inženjeri pronašli jeftiniju i bezbedniju zamenu za litijumske baterije

13 септембра 2022 - Aluminijum-sumporne baterije mogle bi da posluže za balansiranje energije iz obnovljivih izvora, jer su napravljene od jeftinih materijala