Klimatske promene

Septembar u Evropi bio najtopliji u istoriji

Septembarske temperature u Evropi, najviše ikad zabeležene

Foto: Freepik

Objavljeno

04.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Austrija, Belgija, Francuska, Nemačka, Poljska, Švajcarska i Velika Britanija zabeležile su u septembru najviše prosečne temperature za taj mesec, skoro četiri stepena iznad dugoročnog proseka. Kopernikova Služba za posmatranje klimatskih promena očekuje da će 2023. biti najtoplija godina u ljudskoj istoriji.

Francuska meteorološka agencija Meteo-France navodi da je prosečna septembarska temperatura bila 21,5 stepena Celzijusa. To je između 3,5 i 3,6 stepeni iznad proseka za referentni period od 1991. do 2020. godine u toj zemlji.

Takođe je bila jedan stepen viša od prethodnog rekorda, računajući od početka merenja 1900. godine, rekla je meteorološkinja Kristin Bern za Gardijan. Ona je dodala da je u nekoliko regiona odstupanje od septembarskog proseka u poslednje tri decenije premašilo četiri stepena Celzijusa.

U Francuskoj je prvi put izdato upozorenje o toplotnom talasu u septembru

Prosečna temperatura u Francuskoj je u septembru bila viša od prosečne za jul i avgust, koja je iznosila 21,1 stepen celzijusa, a prvi put u istoriji izdato je upozorenje o toplotnim talasima u septembru, rekli su u Meteo-Franceu.

U Nemačkoj je prosečna septembarska temperatura bila 17,2 stepena Celzijusa, skoro četiri stepena iznad proseka za referentni period od 1961. do 1990. godine.

Švajcarski glečeri su izgubili 10 odsto količine leda za dve godine

„Vanredne temperature u ovogodišnjem, rekordnom septembru u Nemačkoj su dodatni dokaz da su na delu klimatske promene“, rekao je Tobijas Fuhs, šef odeljenja za klimu i životnu sredinu u nemačkoj meteorološkoj službi.

Nacionalne meteorološke agencije u Austriji i Švajcarskoj takođe su registrovale najviše prosečne septembarske temperaturu do sada, a u jednoj studiji je pokazano da su švajcarski glečeri izgubili 10 odsto količine leda za dve godine usled ekstremnog zagrevanja.

Belgija nikada nije doživela ovako topao septembar

“Belgija nikada nije doživela ovako topao septembar”, rekao je David Dehenau iz Belgijskog kraljevskog meteorološkog instituta. Belgija je takođe zabeležila višu prosečnu temperaturu septembra od jula i avgusta, što se nije dogodilo još od 1961. godine.

Poljski meteorološki institut objavio je da su temperature u septembru bile za 3,6 stepeni Celzijusa iznad proseka i najviše za ovaj mesec od početka merenja.

Visoke temperature i u oktobru

Na mnogim mestima su već dostignute rekordne najviše dnevne temperature za oktobar.

Prosečna temperatura u svetu je oko 1,2 stepena Celzijusa viša nego u predindustrijskom dobu

Naučnici kažu da klimatske promene uzrokovane ljudskim aktivnostima podižu globalne temperature. Prosečna temperatura u svetu je već oko 1,2 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa.

Kopernikova Služba za posmatranje klimatskih promena predviđa da će 2023. biti najtoplija godina ikada.  Visoke temperature su donekle i posledica vremenskog fenomena El Ninjo, koji je tek počeo i zagreva vode južnog Pacifika.

Sledećeg meseca u Dubaiju održaće se Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP28. Svetski lideri će raspravljati o načinima za obuzdavanje klimatskih promena i postizanje ciljeva postavljenih Pariskim sporazumom. Postepeno ukidanje fosilnih goriva kako bi se smanjile emisije gasova sa efektom staklene bašte biće ključna tema.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

4. oktobar 2023. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

4. oktobar 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

4. oktobar 2023. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

4. oktobar 2023. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena